Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Demokrāti negrasās padoties

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidenta Džo Baidena ikgadējā uzruna Kongresam par stāvokli valstī (State of Union Adress) paredzami izvērsās par Baidena un plašākā nozīmē demokrātu priekšvēlēšanu programmas pieteikumu pirms šā gada 5. novembrī gaidāmajām ASV prezidenta (arī Kongresa un vēl virknes citu) vēlēšanām.

Lai arī runa bija sastādīta tā, lai novērstu ASV prezidenta iespējas pārteikties, un šā iemesla dēļ sastāvēja no vienkāršiem vārdiem un teikumiem (būtībā – lozungiem), tās saturs liecina, ka demokrāti nav nolaiduši rokas un ir gatavi nopietnai cīņai, un arī viņu piedāvājums ir pilnībā konkurētspējīgs.

Latvijā lielāko uzmanību, protams, piesaistīja paziņojumi saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā un turpmāko atbalstu tai, kas bija jautājums, ar kuru Baidens sāka uzstāšanos, pie viena veltot asu kritiku "savam priekštecim" (kā konsekventi tika dēvēts eksprezidents Donalds Tramps) un viņa atbalstītājiem. Pirmkārt jau vainojot pēdējos par pāriešanu demokrātijas pretinieku nometnē.

Vienlaikus Ukrainai un ārpolitikas jautājumiem bija veltīta tikai neliela uzrunas daļa, galveno uzmanību pievēršot iekšpolitikas tēmām un solījumiem konkrētām auditorijām – pirmkārt jau vidusšķirai un vēlētājām – sievietēm. Ja raugās pēc būtības, tad pirmajai tika solīts aplikt ar papildu nodokļiem pašu bagātāko iedzīvotāju daļu, bet ieguvumus sadalīt dažādos bonusos (sākot no lētākām kredītkartēm un beidzot ar labākiem ārstniecības pakalpojumiem), bet otrajām – virknes medicīnisko jautājumu atrisināšana (aborti), pie kam uzsverot medicīniskos aspektus un apejot ētisko pusi.

Tāpat tika slavēti ekonomiskie panākumi Baidena prezidentūras laikā, pie kam akcentējot, ka pie ASV tautsaimniecības problēmām vainojams "mans priekštecis", kas ir ļoti strīdīgs apgalvojums, jo ASV galvenie ekonomiskie rādītāji, lai arī ir kļuvuši labāki nekā Baidena prezidentūras pirmajā pusē, joprojām atpaliek no Trampa prezidentūras rādītājiem. Vienlaikus ierindas vēlētāji nav noskaņoti analizēt salīdzinošo statistiku, un fakts, ka situācija uzlabojas šeit un tagad, ir papildu pluss demokrātiem.

Tajā pašā laikā ļoti nepārliecinoša bija nelegālajai imigrācijai un krīzei uz robežas ar Meksiku veltītā uzrunas sadaļa un izpalika arī demokrātiem ierastie konkrēta atbalsta solījumi dažādām radikālām minoritāšu grupām. Tā ka ideāla runa (raugoties no demokrātu skatu punkta), protams, nebija, taču pieteikums kopumā ir vērā ņemams, kas nozīmē, ka līdz novembrim vēl ir iespējami visdažādākie notikumu pavērsieni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē