Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Gan Covid-19, gan vēlēšanas

Iespējams, rudenī Covid-19 izplatība atkal augs, šonedēļ valdības sēdē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP). Ja tā notiks, būs jāatjauno "drošības pasākumi sabiedrībā, piemēram, maskas, sertifikātu lietošana ne tikai profesionālajā darbībā, bet arī plašāk", turklāt būs "jāveic plašāki vakcinācijas pasākumi", veselības ministra teikto citē aģentūra LETA.

Kopš 24. februāra Krievijas agresija Ukrainā un kara radītā spriedze ir kļuvusi par galveno aktualitāti mūsu valstī, aizbīdot Covid-19 pandēmiju zemāk ziņu topā. Turklāt, lai arī Covid-19 izplatība joprojām ir iespaidīga, šobrīd situācija nepasliktinās. "Pagājušajā nedēļā vidēji dienā tika veikti 7629 testi, atklāti 2805 jauni gadījumi un slimnīcās nonāca 118 cilvēki. Pacientu ar smagu Covid-19 slimības gaitu īpatsvars bija 3,5%," vēsta Slimību profilakses un kontroles centrs un arī piebilst, ka cilvēkiem, kuri saņēmuši balstvakcīnu, saslimšana konstatēta retāk nekā nevakcinētajiem.

Uz kara fona Latvijā ir pierimuši strīdi starp vakcinācijas faniem un noliedzējiem, jo izrādījies, ka viņus vieno atbalsts Ukrainai. Turklāt pieklusuši arī tie politiskie spēki, kuri sev elektorātu centās nodrošināt galvenokārt ar pretvakcinācijas lozungiem.

Taču, ņemot vērā saspringto ģeopolitisko situāciju, ir skaidrs, ka tām nozarēm, kas saistītas ar cilvēku pulcēšanos un pārvietošanos, šīs vasaras sezona nebūs vienkārša arī tad, ja epidemioloģiskie riski būs niecīgi. Tā, piemēram, aviokompānija airBaltic 21. februārī solīja, ka šovasar piedāvās lidojumus no Rīgas uz Erevānu Armēnijā un Baku Azerbaidžānā, bet 22. martā paziņoja, ka, "ņemot vērā pašreizējos gaisa telpas ierobežojumus", šos lidojumus pagaidām neveiks. Latvijas ienākošā tūrisma nozarei, kā arī biznesa un kultūras pasākumu rīkotājiem traucē tas, ka situācija Austrumeiropas valstīs, kuras robežojas ar Krieviju, tiek uzskatīta ja ne par draudīgu, tad vismaz par neprognozējamu. Turklāt Krievijai un Baltkrievijai piemērotās sankcijas ietekmē arī kravu tranzīta un loģistikas jomu.

Līdz ar to rudenī daudzām nozarēm pa vasaru nebūs izveidots finansiālās drošības spilvens, kas ļautu mierīgi pārziemot, izturot kārtējo ierobežojumu periodu, un var notikt tā, ka mūsu sabiedrība rudenī iespējamo Covid-19 uzliesmojumu sagaidīs vienotāka, bet arī trūcīgāka, nekā tika prognozēts iepriekš. Tā rezultātā 14. Saeimas vēlēšanu rezultāti var būt pārsteidzoši, turklāt gan jaunievēlētajiem deputātiem, gan nākamās valdības vadītājam un ministriem var nākties risināt ļoti sarežģītas sociālās un ekonomiskās problēmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē