Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Haiti un nestabilitātes teritorijas

Nedēļas pirmajā pusē plašsaziņas līdzekļu uzmanības centrā nonāca Karību jūras valsts Haiti, kur notika organizētās noziedzības un ielu bandu konglomerāta mēģinājums panākt premjerministra Ariela Anrī gāšanu.

Tostarp notika plaši uzbrukumi policijas spēkiem, no diviem valsts cietumiem brīvībā nokļuva ap 3,7 tūkstošiem ieslodzīto, bet premjera, kurš tobrīd atradās ārvalstīs, lidmašīna nevarēja atgriezties Haiti un drošības apsvērumu dēļ piezemējās Puertoriko. Dominikāna (Haiti un Dominikāna katra aizņem apmēram pusi Espanjolas salas) Anrī lidmašīnu pieņemt atteicās, nevēloties tikt ierauta kaimiņvalsti pārņēmušajās sadursmēs.

Par notikumu sava veida kulmināciju savukārt kļuva Haiti lielākās ielu bandas G9 vadoņa, kāda Džimija Šerizē ar iesauku Bārbekjū, sarīkota preses konference, kuras laikā viņš pieprasīja, lai policija un armija apcietina Anrī, kā arī nāca klajā ar virkni paziņojumu, kuri nepārprotami liecināja par politiskajām ambīcijām. Paradokss ir, ka policija ilgojas apcietināt pašu Šerizē, taču, tā kā ap četrām piektdaļām Haiti galvaspilsētas Portoprensas kontrolē ielu bandas, šis mērķis nav sasniedzams. Tostarp spēku samēri ir tādi, ka nav pat skaidrs, kurš kuru beigās apcietinās (labākajā gadījumā) un pasludinās par noziedznieku.

Vienlaikus pastāv arī jautājums par Anrī atrašanās premjera amatā likumību. Tajā viņš tika iecelts neilgi pirms valsts prezidenta Žovenela Moiza noslepkavošanas 2021. gada vidū un kopš tā laika vada Haiti vienpersoniski. Jaunu prezidentu Haiti nav ieguvusi, pēdējās vēlēšanas tajā notika 2016. gadā, bet jauns balsojums pie horizonta nav saskatāms. Pie kam Anrī valstī ir ārkārtīgi nepopulārs – gan apšaubāmās leģitimitātes dēļ, gan tādēļ, ka jau tāpat katastrofālā kopējā situācija valstī tikai turpina pasliktināties. 

Visa šī anarhija nevienu arī īpaši nepārsteidz, jo Haiti ilgstoši un stabili atrodas pasaules neveiksmīgo valstu (failed states) saraksta augšgalā. (Pēdējā laikā tiek izmantots arī apzīmējums nestabilās valstis (fragile states), raisot diskusijas par terminoloģiju, kas gan nemaina lietas būtību.) Iespējams šādās ne īsti valstīs, ne īsti teritorijās savukārt ir gandrīz jebkas, tostarp tautā populāra noziedznieka nonākšana pie valsts stūres.

Sliktākais tikmēr ir nevis niecīgā interese par Haiti notiekošo, bet gan tas, ka nestabilitātes teritorijas turpina vērsties plašumā, kas kļūst par globāla mēroga problēmu, no kuras uzsvēršanas dažādas institūcijas bez tam cenšas izvairīties, šādi situāciju tikai pasliktinot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē