Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Ķīna, neraugoties uz izreklamēto principu "viena valsts – divas sistēmas", nekad nav nedz pratusi, nedz vēlējusies pieņemt mazākumtautības, citādi domājošos

Honkonga, armija un ģeopolitika

Blakus Honkongai esošajā Ķīnas lielpilsētā Šeņdžeņā notikušajā šīs valsts ekspertu konferencē secināts – Pekinai ir tiesības un pienākums spert nepieciešamos soļus, ieskaitot armijas ievešanu, lai nodrošinātu kārtību Honkongas īpašajā administratīvajā rajonā, kā sauc kādreizējo Lielbritānijas koloniju.

Atbilstīgi mūsdienu Ķīnas politiskajai tradīcijai ekspertu konferences notiek brīdi pirms svarīgiem oficiālo varas iestāžu paziņojumiem. Ekspertu viedoklis savukārt ir "ķīniešu pēdējais brīdinājums" šā vārda tiešā, nevis pārnestā nozīmē, sabiedriskās domas sagatavošana turpmākajiem notikumiem, tas kalpo arī par pamatu oficiālajiem lēmumiem.

Jāatgādina, ka protesti Honkongā turpinās nu jau trīs mēnešus, un tiek lēsts, ka tajos iesaistīts katrs ceturtais no 7,5 miljoniem teritorijas iedzīvotāju. Par to iemeslu kļuva neapmierinātība ar varas iestāžu plāniem pieņemt likumu, kas atļautu noziedznieku ekstradīciju uz citām Ķīnas daļām – protestētāji uzskatīja, ka tas var novest ne tikai pie kriminālnoziedznieku, bet arī politisko bēgļu izdošanas.

Lai arī varas iestādes no šīs ieceres ātri atteicās, nemieri turpināja vērsties plašumā, paralizējot daudzas Honkongas ekonomikas nozares. Attiecīgi ir skaidrs, ka likumprojekts bija tikai iemesls, lai protestētu pret Ķīnas varu pār Honkongu. Kā tiek uzskatīts, patiesie protestu cēloņi ir milzīgā sociālā noslāņošanās, dārdzība un daudzas citas problēmas, kas visas iestājušās pēdējo desmitgažu laikā.

Vēl būtisks ir fakts, ka Ķīna, neraugoties uz izreklamēto principu "viena valsts – divas sistēmas", nekad nav nedz pratusi, nedz vēlējusies pieņemt mazākumtautības, citādi domājošos utt.

Visā valsts vēstures gaitā "svešie" vienmēr ir asimilēti, un Honkongu biedē iespēja, ka pēc pārejas perioda beigām Pekina bez liekām ceremonijām asimilēs arī tās iedzīvotājus.

Ķīnas varas iestādes tikmēr izliekas problēmas nemanām, tā vietā vainojot ASV un Lielbritāniju nemieru atbalstīšanā. Šīs apsūdzības nav nepamatotas, jo abu valstu diplomāti protestētājus atbalsta faktiski atklāti, tomēr tā ir tikai viena no pagalēm protestu ugunskurā.

Aizvien vairāk kļūstot skaidram, ka saviem spēkiem Honkongas varas iestādes apturēt protestus nespēj, Ķīnai paliek tikai divas iespējas. Vai nu vērsties pie Lielbritānijas ar lūgumu pārskatīt 1997. gada vienošanos par Honkongas nodošanu Ķīnai, vai arī ignorēt līgumu un ievest Honkongā armiju.

Vērsties pie britiem Ķīna nevar – to nepieļauj valsts loģika, kas sevi apzinājusies kā lielvara. Atliek tikai otra iespēja, un, ja Honkogā iestāsies pilnīgs haoss vai sāksies asinsizliešana, Šeņdžeņas konference atstāj maz šaubu par tās neizbēgamību.

Tajā pašā laikā ir skaidrs, ka Pekina vilcināsies līdz pēdējam, jo armijas ieiešana Honkongā vienlaikus būs kā trieciens politikai "viena valsts – divas sistēmas", tā trumpis Ķīnas ģeopolitisko pretinieku rokās. Pēdējiem tiks dota iespēja turpmāk apgalvot, ka Honkonga ir piemērs tam, kādu Pekina redz savu reģionālo un globālo dominēšanu.

Top komentāri

konteksts
k
Raksta autors piemirsa pieminēt tādu apstākli, ka Ķīna ne tuvu nav demokrātiska valsts. Ar visām no tā izrietošajām sekām.
Tas pats
T
ASV ne tik meinstrīm mēdiji uzskata, ka viss šis pasākums ir CIP inspirēts, līdzīgi demokrātiskajām demonstrācijām Ēģiptē, Sīrijā, Irakā, un Lībijā, ir sināms, cik ļoti demokrātiskas bija šīs "revolūcijas", ar kaklu griezējiem un sieviešu izvarotājiem pie stūres https://consortiumnews.com/2019/08/19/hong-kong-in-crosshairs-of-global-power-struggle/
Sedlis
S
"Šīs apsūdzības nav nepamatotas, jo abu valstu diplomāti protestētājus atbalsta faktiski atklāti, tomēr tā ir tikai viena no pagalēm protestu ugunskurā". Kas tā par Sedlenieka perverso loģiku? Šeit Latvijā notiks nesankcionētas demontrācijas, ko, teiksim, atbalstīs "atklāti" Krievijas diplomāti? Pekina pareizi dara. Valstī nevar būt dubultiekārtas!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē