Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Inflācija cērt peļņu

Tradicionāli tiek uzskatīts, ka mērena inflācija nāk par labu saimnieciskajai aktivitātei, tā veicina peļņas gūšanu korporatīvajā sektorā, ļauj palielināt algas un galu galā ir labvēlīga tam, lai celtos arī kopējais labklājības līmenis. Taču šeit atslēgas vārds ir «mērena», un pašreizējais vairāk nekā 20% lielais patēriņa cenu pieaugums gada izteiksmē par tādu nav uzskatāms.

Par to, ka tik augsta inflācija kaitē uzņēmumu saimnieciskajai darbībai, liecina arī nule kā publicētie Centrālās statistikas pārvaldes dati par nefinanšu sektora peļņas rādītājiem šā gada otrajā ceturksnī. Saskaņā ar tiem nefinanšu komersantu peļņa pēc nodokļiem šā gada otrajā ceturksnī bijusi 791,2 miljoni eiro salīdzinājumā ar vairāk nekā 822 miljoniem eiro gadu iepriekš.

Notiekošais izbrīnu neizraisa – vairākkārtēji un pat vairāk nekā desmitkārtīgi cenu pieaugumi tādos izmaksu posteņos kā gāze un elektrība, turklāt arī darbinieki pie tik strauja dzīves dārdzības pieauguma vēlas redzēt vismaz kaut kādu algas pielikumu. Jāpiebilst, ka iedzīvotāju pirktspēja nepārprotami samazinās, un, jo mazāk turīga mājsaimniecība, jo straujāk šis process notiek.

Likumsakarīgi, jo mazāka būs iedzīvotāju spēja pirkt, jo negatīvāk tas atspoguļosies uzņēmējdarbības rādītājos, un, šādam procesam ievelkoties, var sākties arī runas par krīzes pazīmēm tautsaimniecībā. Tās var ietekmēt arī eksportējošos uzņēmumus, lai gan varbūt nedaudz mazāk. Tikai nedaudz tāpēc, ka arī eksportētāji saskaras ar dārgās elektrības un gāzes izaicinājumiem un arī eksporta tirgus valstīs ir inflācija, lai gan mazāka skaitļos un vieglāk panesama nekā Latvijā. Tas nozīmē, ka arī eksportētājiem aizvien grūtāk kļūs ģenerēt finanšu resursus, lai būtu nauda, ko tērēt.

Latvijā, kas papildus nozīmē arī to, ka uzņēmējdarbības iespējas mūsu valstī sašaurināsies, tāpat kā iespējas turpināties algu pieaugumam, kas vairumā gadījumu nav noslēpums – netiek līdzi cenu kāpumam. Tas nozīmē, ka pēc pirktspējas krituma šajā gadā arī nākamais gads iedzīvotāju maciņiem būs "tukšais". Līdz ar to atgūšanās no pašreizējām negācijām var prasīt vairākus gadus, turklāt ir jārēķinās ar to, ka kaut kad tuvākajos ceturkšņos var pienākt brīdis, kad ekonomika saruks, ne tikai rēķinot pret iepriekšējo ceturksni, bet arī rēķinot pret atbilstošiem ceturkšņiem iepriekšējā gadā. Tas ir daudz sliktāk, tomēr vienlaikus šis būs dzinulis straujam inflācijas samazinājumam, lai ekonomika varētu sakārtoties. Turklāt ir arī kāda laba ziņa. Proti, gada laikā ir pieauguši uzņēmējsabiedrību uzkrājumi, kas negācijas ļaus vieglāk pārdzīvot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē