Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Ir laiks politiski pieaugt

Patlaban mūsu valstī par aktualitāti kļuvušas dažādas diskusijas, kas saistītas ar tēmu "atlaist Saeimu". Šajās diskusijās nereti tiek pieminēti XX gadsimta deviņdesmitie gadi, kuros rodams aizsākums daudziem procesiem, kas veidojuši mūsdienu politisko vidi, kā arī politisko spēku un vēlētāju savstarpējās attiecības.

Mūsu kaimiņvalsts Lietuvas galvaspilsētā Viļņā Modernās mākslas muzejā MO šoruden un šoziem aplūkojama tai pašai deviņdesmito gadu tēmai veltīta izstāde 90. gadu DNS, kas apliecina, ka Baltijā tā vienojošā vērtība, kas, neraugoties uz atšķirīgiem uzskatiem, saliedē sabiedrību, ir cieņa pret brīvību. Ņemot to vērā, rosinājumu atlaist Saeimu var vērtēt kā brīvības un demokrātijas izpausmi – ir cilvēki, kurus neapmierina tas, kā strādā 13. Saeima, un viņi uzskata, ka četri darba gadi Jēkaba ielas namā pašreizējiem parlamentāriešiem būtu pārāk ilgs laiks, tādēļ šos vajag pēc iespējas ātrāk atlaist un vietā ievēlēt citus deputātus. 

Taču būtisks ir arī jautājums par mērķi, ko cilvēki ar šādu rīcību cer sasniegt. Nereti lasāms un dzirdams viedoklis, ka Saeima jāatlaiž, jo pie varas esošie politiķi iegrūduši tautu nabadzībā, un beidzot jāievēl tādi deputāti, kuri nodrošinās vairāk naudas ikkatra iedzīvotāja bankas kontā vai maciņā. Diemžēl šāds redzējums liecina, ka daļai sabiedrības nav priekšstata par Saeimas darbu, kas realitātē ir skrupulozs likumu gatavošanas un pieņemšanas, nevis naudas drukāšanas un dalīšanas process.

Uzskats, ka vajag tikai ievēlēt pareizos cilvēkus un viņi panāks to, ka Latvijas – valsts, kurai ir vēsturiskas traumas un smags postpadomju mantojums, – iedzīvotāji pēkšņi kļūst bagāti, ir nepamatota ilūzija.

Turklāt citu zemju pieredze rāda, ka valsts rīcībā esošo finanšu resursu koncentrēšana sociālekonomisko problēmu šķietamai risināšanai noved pie tā, ka drīz vien iedzīvotāji nokļūst vēl lielākās grūtībās, – jāatceras, piemēram, Venecuēla, kas nu nebūtu paraugs, kam vajadzētu sekot.

Kopš XX gadsimta deviņdesmitajiem gadiem pagājis jau ilgs laiks. Mūsu sabiedrībai ir laiks pieaugt un apzināties, ka Saeima var pieņemt jaunus likumus, taču tas, lai Latvijas iedzīvotāju vairākumam radikāli pieaugtu labklājības līmenis, ir atkarīgs ne jau tikai no deputātu īpašībām un politiskās pārliecības, bet no plaša faktoru kopuma – sākot ar katra cilvēka paša lēmumiem un rīcības un beidzot ar pasaules globālajiem ģeopolitiskajiem un ekonomiskajiem procesiem. Tādēļ, pirms sākam skaļi klaigāt par labajiem un sliktajiem, vajag analītiski izvērtēt situāciju, un tas attiecas gan uz politiķiem, gan uz visiem vēlētājiem.

Top komentāri

viesis
v
Pirmkārt, sāksim jau ar to, ka VISAS bagātās valstis tādas ir kļuvušas, pateicoties valdības politikai, tāpēc runas, ka no Saeimas un valdības nekas nav atkarīgs, ir priekš kaķiem. Otrkārt, pat mūsu liberālisma laikmetā, Saeimai un valdībai ir pietiekoši daudz instrumentu kā veicināt valsts attīstību un mazināt emigrāciju un demogrāfisko kritienu, nepieciešama tikai politiskā griba, nevis kā Ašaradenam, visu mūžu bijis pie varas, viņš tagad kaut ko pukst, ka kaut kad vajadzētu kaut ko sākt domāt par veselības sistēmas finansēšanu. Treškārt, runa nav par to, ka Saeimai jādala katram nauda, bet par prioritātēm. Kopš neatkarības atgūšanas NEVIENAI Saeimai, šo ieskaitot, prioritāte nav bijusi Latvijas iedzīvotāji, līdz ar to arī šai principā nav jēgas ļaut strādāt visu termiņu.
Pravietisnejaukais
P
Ja ļaudis neatjēgsies un neteiks pateicības vārdus Dievam par visu, ko Viņš mums ļāvis iegūt... tad vienā jaukā dienā mēs pazaudēsim visu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē