Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Problēmas nav vērojamas tikai interneta vidē vien

Izvērtēt, nevis vienkārši ticēt

Politiskās partijas KPV LV krīze tiem vēlētājiem, kuri 13. Saeimas vēlēšanās neļāvās šīs partijas kampaņas ietekmei, tagad ļauj visgudri sacīt: "Mēs jau teicām, ka tā būs!" Politiskajā folklorā slavenais "sausais atlikums" no KPV LV panākumiem 13. Saeimas vēlēšanās ir galvenokārt tāds, ka no šī politiskā spēka saraksta ievēlētie deputāti mētāšanos ar savstarpējiem apvainojumiem padarījuši teatrālāku, nekā tas bija citu politisko spēku šķelšanās gadījumos, turklāt ir demonstrējuši asāku savstarpējo naidīgumu, nekā bija ierasts Latvijas politiskajā vidē līdz šim.

Tagad aktuāls jautājums ir, ko no KPV LV stāsta būs iemācījušies vēlētāji. Tad, kad tuvosies nākamās vēlēšanas, gan jau atkal parādīsies kāds politiskais spēks, kas savu kampaņu balstīs uz politisko konkurentu kritiku un uz aizvainojuma izjūtas uzkurināšanu vēlētājos, cerot, ka ar šādām metodēm nozvejos ne mazums balsu, jo kultivēt negācijas daļai mūsu sabiedrības ir "nacionālais sports". To, ka tas tā ir, visai spilgti apliecina arī nesenais gadījums, kad ar viltus ziņu par to, ka Latvijā konstatēta saslimšana ar koronavīrusu, dalījās liels skaits interneta lietotāju, jo kādēļ gan pūlēties izvērtēt informācijas avotu, jo ziņa lieliski atbilst pārliecībai, ka "viss ir slikti"? Protams, kritiskās domāšanas trūkumu apliecina arī fanātiska influenceru pielūgsme pat tajos gadījumos, ja tiek doti visai diskutabli padomi ar veselību saistītos jautājumos. 

Turklāt problēmas nav vērojamas tikai interneta vidē vien. Pēc Kantar TNS datiem, 2019. gadā visvairāk skatīto televīzijas pārraižu pirmajā trijniekā nav bijis neviena informatīvi analītiska raidījuma, savukārt visvairāk lasīto latviski izdoto preses izdevumu pirmo trijnieku veido viens sieviešu dzīvesstila žurnāls un divi žurnāli, kas, diplomātiski formulējot, balansē uz dzeltenās preses robežas. Tādas tēmas kā politika, ekonomika un kultūras procesu analītika (nevis izklaide) nav šo žurnālu uzmanības lokā. Turklāt arī Kantar TNS dati par radio klausīšanos neliecina, ka dominē interese par intelektuālu saturu. 

Protams, var jau teikt, nu kas par to, ka daudziem līdzcilvēkiem nešķiet būtiski atšķirt viedokļus no faktiem, viltus ziņas no realitātes un subjektīvus iespaidus no objektīva situācijas izvērtējuma? Nu kas par to, ka daudzi naivi tic emocionāli paustam stāstījumam, pat neinteresējoties par stāstījuma ticamību un par citiem viedokļiem? Var jau teikt – nekas. Taču, ja mēs, Latvijas sabiedrība, normalizējam naivu ticēšanu subjektīvam viedoklim, neizvērtējot tā patiesumu, un ignorējam citus, atšķirīgus viedokļus, tad nevajadzētu brīnīties par nākamo vēlēšanu rezultātiem.

Top komentāri

Pareizaisjautājums
P
Kāpēc politisks nespēks tiek uzstājīgi dēvēts par "politisku spēku"?
gaučo
g
informatīvi analītiski vai informatīvi manipulatīvi raidījumi? kā būtu pareizāk?
Margarēta
M
Nu, cīņā par to, kurš saskarsmes un diskusiju kultūru pazeminās zem grīdas līmeņa, KPV ir nopietni konkurenti: Bordāns un viņa čūčelas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē