Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Jauna aukstā kara aerostats

Par pēdējo dienu vienu no galvenajiem kā ASV iekšpolitiskajiem, tā starptautiskās politikas notikumiem kļuva Ķīnas aerostata jeb gaisa balona parādīšanās ASV debesīs, pie kam aerostats nesteidzīgi pārlidoja virkni ASV militāro objektu.

Savienotajās Valstīs aerostats tika atzīts par paredzētu spiegošanai, kamēr Ķīna uzstāja un turpina uzstāt, ka tas ir zinātnisks gaisa balons, kurš ASV nonācis "ārkārtas situācijas" rezultātā jeb citiem vārdiem – ir vienkārši noklīdis. Beigās nelūgtais viesis tomēr tika notriekts, gan pēc tam, kad bija nonācis virs okeāna. Vilcināšanos ASV amatpersonas attaisno ar riskiem, kādus iedzīvotājiem varētu radīt aerostata notriekšana virs sauszemes, kā arī ar to, ka tas nav radījis vērā ņemamus draudus ASV drošībai.

Kas attiecas uz ASV iekšpolitiku, tad notikumu nekavējoties metās ekspluatēt republikāņi, sākot kritizēt ASV prezidentu Džo Baidenu par neizlēmību. Situāciju vēl vairāk sarežģīja ASV Aizsardzības ministrijas paziņojums, ka nav noticis nekas ārkārtējs, jo Ķīnas aerostati virs ASV lidojuši arī prezidenta Donalda Trampa laikā. Uzreiz pēc tam atklājās, ka aerostati varbūt arī ir lidojuši, taču Trampam un viņa administrācijai par šādiem gadījumiem nav ziņots, un attiecīgi dienaskārtībā ir nonākuši jautājumi vai nu par centieniem attaisnot esošo prezidentu, vai par apzinātu svarīgas informācijas nesniegšanu viņa priekštecim. Kā arī par to, cik liela vispār ir ASV bruņoto spēku gatavība notriekt šāda veida objektus. (Šim mērķim ir nepieciešams speciāls bruņojums, par kuru nav skaidrs, vai tāds ir pieejams vajadzīgajā apjomā.)

Tāpat aerostats saasinājis domstarpības starp ASV un Ķīnu, tostarp ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens ir paziņojis par Ķīnā ieplānotās vizītes atcelšanu. Par kuru gan jau sākotnēji bija maz šaubu, ka tā beigsies bez rezultātiem, jo Blinkena aicinājumus un prasības Pekina vērā neņems. Ķīna tikmēr centīgi ekspluatē "bez iemesla notriekta zinātniskā gaisa balona" tēmu, kā arī gatavojas oficiāli pieņemt Taivānas Gomindāna partijas priekšsēdētāja vietnieku Endrjū Sjā – zināmu ar savu atbalstu abu Ķīnu apvienošanai. Tāpat Pekina neskopojas ar kareivīgiem paziņojumiem.

Galvenais šajā gadījumā tikmēr ir, ka viss iepriekšminētais atsauc atmiņā auksto karu, kad pie neprognozējamām sekām varēja novest jebkurš pat nejaušs notikums, nemaz nerunājot par apzinātām provokācijām. Pie kam atsauc atmiņā galvenokārt tā iemesla dēļ, ka uzskatāmi liecina par jauna aukstā kara sākšanos de facto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē