Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kādēļ Varakļāni kļuvuši svarīgi?

Novadu kartes pārzīmēšana, kas tuvojas finišam Saeimā, ir nopietni sašķēlusi sabiedrību, trešdaļa to atbalsta, trešdaļa ir pret, bet trešdaļai tradicionāli grūti noformulēt viedokli. Pat pārsteidz, kādi resursi ieguldīti cīņā par dažiem nelieliem novadiem, piemēram, Varakļāniem, kur aizkulisēs notiekošais parāda politisko un saimniecisko interešu bīdīšanu un pat administratīvo resursu izmantošanu.

Krustcelēs starp Madonu Vidzemē un Rēzekni Latgalē izvietotais Varakļānu novads nedaudz vairāk nekā ar pusotru tūkstoti iedzīvotāju pēkšņi kļuvis par zīmīgu prototipu politiski saimnieciskajās spēlēs, kur apbrīnojamā kārtā vienojušās Jaunās konservatīvās partijas (JKP), Nacionālās apvienības un Saskaņas intereses. Visi šie spēki atbalsta Varakļānu iezīmēšanu Rēzeknes novadā, kamēr Latvijas Televīzijas raidījumam Kultūršoks vietējās kultūras dzīves aktīvākie organizētāji pat atklāti izteikuši nepopulāru tēzi, ko nav pieņemts paust skaļi, ka Varakļāni ir latviskās Latgales robeža, bet aiz tās gan valodā, gan informatīvajā telpā un sadzīvē jūtama spēcīga krieviskā ietekme. 

Savu atbalstu Varakļānu "atdošanai" pie Rēzeknes sniedz viens no topa advokātiem Agris Bitāns, viņš savā Facebook kontā neslēpj disputu ar Latvijas Televīzijas augstāk citēto raidījumu, kas nedodot iespēju izteikties oponentiem. Šāda dārga advokāta iesaistīšanās disputā par mazo Varakļānu likteni varētu šķist pārsteidzoša, ja neņem vērā, ka Bitāna birojs saņēmis vairāk nekā 20 tūkstošus eiro par izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) zaudēto cīņu, cenšoties nepieļaut Indriķa Muižnieka apstiprināšanu Latvijas Universitātes rektora amatā...

Ministres Šuplinskas partija nav atmetusi cīņu par Varakļānu pievienošanu Rēzeknes novadam jeb atkarošanu Vidzemei. Latgales intereses līdzās tādiem specifiskiem jautājumiem kā ietekme tiesībsargājošajās struktūrās un cīņa par priviliģētām iespējām privātajam sašķidrinātās dabasgāzes biznesa projektam Skultē, ko realizēt vēlas amerikāņu biznesmenis Pēteris Ragaušs, vispār ir kļuvusi par vienu no nedaudzajām JKP ideoloģiskajām prioritātēm.

Ragauša saimniecisko interešu bīdīšanai nepieciešams ne tikai politiskais atbalsts, ko tam sniedz Jaunā konservatīvā partija, bet arī labvēlīgs ideoloģisks fons. Tam kalpo Ragauša latviskā un, kā viņš pats īpaši uzsver, – latgaliskā izcelsme. Ragaušs ir atbalstījis režisora Viestura Kairiša filmas Piļsāta pi upis tapšanu, biznesmenis bija blakus režisoram uz skatuves spēlfilmas atklāšanā. Kairišs ar degsmi iesaistījies par populāru kļuvušās tēmas "latgaliešu kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana" skandināšanā, režisors pauž aktīvu publisku viedokli arī pret varakļāniešu nevēlēšanos administratīvi teritoriālo piederību Madonas novadam nomainīt pret Rēzekni.

Kairišu kā savu iedvesmotāju iet politikā un pievienoties JKP ir atzinusi izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska. Portretējot Šuplinsku, Kairišs intervijā SestDienai ministri nosaucis par "Latgales Spīdolu", kuru raksturojot "spožs prāts". Jāatzīst, ka ārpus šādām domubiedru šūniņām Šuplinska ir viena no vispretrunīgāk vērtētajām ministrēm.

Top komentāri

hmm
h
Loģiskāk bija novadus veidot ap pilsētām. Bet teritoriju starp pilsētām sadalīt atbilstoši iedzīvotāju gribai. Kamēr vairākums grib būt kopā ar A pilsētu, viņus iedala A novadā, bet kad vairākums grib būt ar B pilsētu, tad viņus iedala B novadā.
Jens Z
J
Kur sākas un beidzas Latgale? Īsā atbilde - nekur. Pati Rīga pēc iedzīvotāju sastāva arī ir Latgale - Rīgā diezgan izplatīts ir viens īpašs latgaļu paveids - čangaļi, tapat kā Latgalē daudz krievu, ebreju un visādu multikulturālistu. Vidzemē 12.-13.g.s. bija četri latgaļu novadi, un Rīgas bīskapijas laikos lielākā daļa Vidzemes līdz Aiviekstei un Cesvainei saucās letu gals pretstatā līvu galam pie jūŗas. Šo rindu autors teorētiski mitinās Dienvidvidzemē, bet šie lauki reiz ietilpa Kokneses latgaļu novadā, un arī mūsdienās Koknese atkal ir pilna ar latgaļiem. Līdzīgi ir ar zemgaļiem - tie vēsturiski vienkārši ir ziemeļlatgaļi... Nobeigumā minēšu īpašu gadījumu - malēniešus, ir īstie luterāņu malēnieši LV ziemeļaustrumos un ir aplamie Rīgas čekas ziņotāju Malēnijas darboņi, no kuŗiem viens otrs reizē ir arī čangalis.
Irlielāmērāticams
I
ka Zvigzdgrauda kungam taisnība - ņemot pēc īsteno latgaliešu skaita - visīstākā Latgale ir Rīgā!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē