Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Politiskie spēki jau sāk zvejot rīdzinieku balsis

Kādu domi mēs ievēlēsim?

Aptuveni divarpus mēnešu vēl jāgaida līdz Rīgas domes vēlēšanām, kas, kā vēsta Centrālā vēlēšanu komisija, paredzētas 29. augustā. Šogad Covid-19 risku ietekmē gan jau esam pieraduši pie tā, ka jebkādi plāni var mainīties, taču patlaban galvaspilsētas pašvaldības vēlēšanu datums ir noteikts, un politiskie spēki jau sāk zvejot rīdzinieku balsis.

Te gan jāteic, ka vismaz pagaidām politisko spēku kampaņas izskatās tā, it kā sabiedrisko attiecību jomas pārstāvji visu enerģiju būtu iztērējuši, ķildojoties sociālajos tīklos, un tā rezultātā ieslīguši pilnīgā ideju apsīkumā. Pašreizējais dažādu politisko spēku reklāmu vienveidīgais stils "visi politiskie konkurenti ir muļķi un blēži, tikai mūsējais Rīgas mēra amata kandidāts ir izcils un godīgs cilvēks" nudien neliecina par cieņu pret potenciālajiem vēlētājiem.

Jau iepriekš bijis tā, ka tieši Rīgas domes vēlēšanās izvēlēties, par ko balsot, ir sarežģītāk nekā Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanās, jo daudzu politisko spēku piedāvājums ir bijis visai nīkulīgs. Un ko tad no pašvaldības gaida vidusmēra rīdzinieki, kuri šajā pilsētā dzīvo, iespējams, visu savu dzīvi? Pamatā gaida divas lietas. Pirmkārt, to, lai Rīga būtu sociāli atbildīga pilsēta un lai pašvaldība būtu izveidojusi labi funkcionējošu atbalsta sistēmu tai iedzīvotāju daļai, kam šāds atbalsts ir nepieciešams objektīvu iemeslu dēļ. Te ir runa gan par bērniem, gan par tiem pieaugušajiem, kurus grūtībās iedzen veselības problēmas (kas var būt saistītas ar cienījamu gadu skaitu, taču reizēm skar arī jaunus cilvēkus). Daudzu rīdzinieku ieskatā tieši sociālā atbildība ir viena no svarīgākajām pašvaldības darba jomām. Nevar teikt, ka Rīgā līdz šim šajā jomā nekas nav darīts, taču vienmēr var labāk. 

Otrkārt, Rīgas domei jānodrošina tas, lai te būt patīkama un ērta vide tiem cilvēkiem, kuri ar saviem nodokļu maksājumiem uztur citus un kuri vēlas dzīvot un īstenot savus profesionālos mērķus mūsdienīgā pilsētā. Un ar to nu Rīgai līdz šim ir bijušas problēmas. Vien pastaigājot pa kvartāliem pašā pilsētas centrā – ap Centrāltirgu un autoostu –, redzams, ka maz kas mainās pozitīvā virzienā, un, ja nevar padarīt modernu un pievilcīgu šo Rīgas vizītkarti, tad ko vispār var?

Tieši Ziemeļeiropas galvaspilsētām raksturīgo, mūsdienīgo attīstības risinājumu Rīgai līdz šim ir pietrūcis, un ir labi redzams, ka, piemēram, Tallinā dažādu sarežģītu rajonu, pat industriālo teritoriju pielāgošana XXI gadsimta ritmam norit daudz veiksmīgāk. 
Tāpēc jācer, ka 29. augustā izdosies ievēlēt gan sociāli atbildīgu, gan arī uz mūsdienīgu attīstību vērstu domi.

Top komentāri

Z Līvmane
Z
Tikai nelaidiet krieva pie varas!
Rižskijs
R
Latviešiem padoties nevajadzētu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē