Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ķīnas un Indijas piemērs

Bez īpašas starptautiskās ievērības 21. februārī palika ziņa, ka aizvadīta kārtējā Ķīnas un Indijas pierobežā dislocēto abu pušu bruņoto spēku virspavēlnieku tikšanās, kuras rezultātā, kā teikts Indijas Ārlietu ministrijas oficiālajā paziņojumā, ir panākta vienošanās uzturēt dialogu par jautājumiem, kas saistīti ar nedemarķēto (strīdīgo) abu valstu robežu Ladakhas augstkalnes reģionā.

Tas, ka šādas tikšanās aiz Ķīnas un Indijas robežām pat labākajā gadījumā izpelnās vienīgi paša fakta pieminēšanu, ir saprotami. Lai atrastu risinājumu vairāk nekā 60 gadus (kopš 1962. gada) ilgstošajam abu Āzijas lielvalstu robežstrīdam Himalajos, kas turklāt četras reizes ir pāraudzis plašākās bruņotās sadursmēs, ir nepieciešamas cita līmeņa tikšanās un sarunas. Robežstrīds arī ne tuvu nav vienīgais Ķīnas un Indijas domstarpību cēlonis – savstarpējo pretenziju apjoms ir iespaidīgs, un to galvenais iemesls ir ģeopolitika.

Vienlaikus kā Ņūdeli, tā Pekinā jebkuras šādas, pat principā mazsvarīgas tikšanās un sarunas vienmēr raisa dzīvu interesi, bet dažādos specializētos abu pušu izdevumos un interneta resursos nekavējoties parādās pārspriedumi par to, kādā mērā konkrētais notikums varētu palielināt savstarpējo pretrunu atrisināšanas vai vismaz mazināšanas iespējas. Kas gana uzskatāmi liecina par to, ka gan Ķīnā, gan Indijā viedoklim par nepieciešamību panākt starpvalstu attiecību normalizēšanos ir daudz piekritēju.

Galvenais arguments, kuru izmanto šādas nostājas atbalstītāji, protams, skan, ka pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā ir nepieciešama saprātīga, racionāla u. c. vadošo nerietumu valstu spēku konsolidācija. Vārdos šādu nostāju atbalsta arī abu lielvaru augstākā vadība, taču praksē progress šajā virzienā nav vērojams. Galvenokārt tādēļ, ka gan saprātīgu spēku konsolidāciju, gan iespējamo jauno pasaules kārtību un savu vietu tajā, gan attiecības ar Rietumiem un vēl daudz ko citu Indija un Ķīna redz atšķirīgi un, protams, katra sev maksimāli izdevīgi.

Apmēram līdzīgā stāvoklī atrodas vēl virknes nozīmīgu nerietumu valstu (Irānas un Persijas līča valstu, Ēģiptes un Etiopijas u. c.) attiecības, bet par to, kāds skaits pretrunu un konfliktu cēloņu pastāv visā nerietumu pasaulē, labāk ir pat nedomāt. Attiecīgi arī pastāv vairāk nekā pamatotas aizdomas, ka jauna pasaules kārtība, ja tāda vispār iestāsies, būs iespējama tikai pēc ilgu, nežēlīgu un daudzskaitlīgu konfliktu perioda, kas pavisam noteikti nav iepriecinoša nākotnes perspektīva.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē