Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Ķirsons: Neļaujieties mānīgam mieram, var nākt jauna krīze

Apgrozījuma prognoze rāda, ka jūsu uzņēmumam šis gads varētu būt labāks nekā iepriekšējais, vai tāds pats?

Salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo periodu apgrozījums pieaudzis par 10,1%. Mūs novērtējuši klienti, jo, neraugoties uz to, ka pacēlās iepirkuma cenas produkcijai, pieņēmām lēmumu, ka noturēsim nemainīgas cenas, tās nepaaugstinot.

Kur saskatāt attīstības virzienu?

Mums, Latvijā, ir zeme un ir cilvēkresursi. Būtu jāizaudzē produkti un jānodrošina, kur tos var pārdot. Šobrīd ar audzēšanu nodarbojas daudzi lauksaimnieki, bet viņiem nav kur izaudzēto realizēt – lielajos tirgos valda haoss, lielveikalos mazo ražotāju produkciju nepieņem, mazajos tirdziņos prasa lielu īri, bet Latvijas iedzīvotāji šī iemesla dēļ vietējos produktus nevar nopirkt.

Lielveikali pie mums strauji attīstījās un sāka diktēt cenu politiku ražotājiem, norādot par kādu cenu lielveikali varētu pārdot ražotāju saražoto produkciju. Tas bija nepareizi. Mani aizvainoja tas, ka tad, kad vērsos pie kāda lielveikala – negribu saukt, kura tieši – pārstāvjiem ar jautājumu, vai nevaram lielveikalā ielikt savu stendu. Saņemu atbildi – mums būs valdes sēde, tad apspriedīsim. Sapratu, ka saņemšu atbildi «nē» un tā arī notika. Tāpēc es nolēmu, ja man neļāva ieiet ar manu produkciju lielveikalā, tad es nākotnē atvēršu savu nelielo veikalu. Bet nevaru teikt, ka to izdarīšu nekavējoties. Mēs rīkosimies apdomīgi, reāli novērtēsim savas iespējas.

Es gribu aicināt, izveidojam visā Latvijā tirdzniecības vietas, kur var izaudzēto pārdot, un gan Latvijas iedzīvotāji, gan citu valstu tūristi teiks, ka tas ir lieliski!

Iepriekš uzņēmēji no citām nozarēm teikuši, ka šogad jau var teikt, ekonomiskā krīze beidzot ir pārvarēta. Vai jūs arī tam piekrītat?

Es gribu teikt, neļaujieties mānīgam mieram, var nākt jauna krīze. Latvijas ekonomika stabilizēsies tikai tad, ja izlīdzināsies cenas ar Eiropas valstu cenām. Jāpaceļ cenas produktiem un jāpaceļ algas. Latvijas ekonomikas attīstībai traucē tas, ka cenas kāpj, bet algas – nē, jo tādā situācijā preces un produktus cilvēki pērk mazāk tāpēc, ka vienkārši var atļauties mazākus tēriņus. Bez valsts iejaukšanās, cenu un algu kāpuma saistība būs, bet notiks lēnāk. Tāpēc valstij būtu jāiejaucas un jāsasaista algu un cenu kāpums. Šobrīd minerālūdens vai degviela Latvijā maksā tikpat cik Centrālajā Eiropā, savukārt iedzīvotāju ienākumi ir daudz zemāki. Tas noved pie ekonomikas sastinguma, preces paliek nenopirktas. Piemēram, Igaunijā algas ir par 10% lielākas nekā Latvijā un uzņēmējdarbība attīstās labāk.

Turklāt, atceroties ekonomiskās krīzes radītās grūtības, katram uzņēmējam jāanalizē savas kļūdas, jāapzinās, ko nekad vairs nevajag darīt.

Kādas kļūdas jūs pats nepieļautu?

Es kļūdījos, jo klausīju Eiropu, klausīju investorus, klausīju visus, kam ir nauda, tikai pats sevi neklausīju. Jāatzīst, ka vajadzēja trīs reiz apdomāt, pirms rīkoties. Turklāt esmu mācījies, ka pirms nopietnu lēmumu pieņemšanas jāapspriežas un jādiskutē.

Visu interviju lasiet rīt, 23. augustā laikrakstā Diena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē