Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

KNAB atkal krata ilgstoši piesegtos

Kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) nesen bija jautājumi Latvijas Universitātes iepirkumu komisijas vadītājai Baibai Brokai un būvniekam Guntim Rāvim, no biroja kādreizējā Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieka Jura Juraša pārsteidzošā kārtā neatskanēja kārtējais: "mēs pie tā strādājām un bijām tuvu noķeršanai, bet bija jāklusē, jāturpina novērot, nedrīkstēja iztramdīt", vienvārdsakot, kārtējie attaisnojumi, kāpēc KNAB kārtējais veikums nav viņam nekas negaidīts, bet vienlaikus – kāpēc gan paši ar kolēģi Jutu Strīķi to nav realizējuši jau pirms gadiem.

Likās – pilsoņi ir sajutuši, ka ir pauzes, kas ir par lielu pat lieliem aktieriem, un ierastā taktika lēnām atmesta. Kas tev deva! Aizvadītajā nedēļā pēc KNAB kratīšanām "būvnieku karteļa" lietā Jurašs bija atpakaļ savā elementā. Tas, ka KNAB ilggadējam Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšniekam pērnās nedēļas notikumi nav pārsteigums, nav lielības pamats. Jurašam būtu jābūt pamatīgā izbīlī.

Sen jau beidzies ticamības limits, cik ilgi iespējams stāstīt pekstiņus, cik tuvu viņš ar Strīķi bijis visu korumpantu notveršanai, ja vien "sliktie" nebūtu traucējuši, un kā Jēkaba Straumes KNAB šobrīd nosmeļ krējumu, ko patiesībā jau ilgi kūluši vecie knabisti.

Patiesībā paveras pilnīgi cita aina par dažu partiju un ar to melnajām kasēm saistīto korumpantu tvarstīšanu, vienlaikus veidojot sargājošu kupolu pār tām partijām un viņu sponsoriem, kuri acīmredzot Juraša un Strīķes laika KNAB solīja pilnīgu rīcības brīvību apmaiņā pret politiskā līdzsvara koriģēšanu par labu šīm partijām. Tas, ka aizdomīgi brīvi daudzus gadus Taureņu pirtīs jutušies arī dažām partijām tuvi uzņēmēji, liek uzdot jau citus jautājumus – ne vairs par bijušo knabistu politiskajām spēlēm, bet citiem apsvērumiem. 

Kad 2013. gada ziemā, pirms pieciem ar pusi gadiem, tiesā nonāca līdz šim skaļākā ar būvniecību saistītā korupcijas lieta, tā dēvētā Bērnu slimnīcas lieta, kļuva pieejama daļa šīs lietas izmeklēšanā KNAB noklausīto sarunu. Paši notikumi, kas atspoguļojās noklausītajās sarunās un par ko tika apsūdzētas slimnīcas amatpersonas, bija noritējuši 2009. gadā, tas ir, nu jau pirms desmit gadiem, un skāra toreizējo Tautas partiju. Bet divu slimnīcas valdes locekļu ierakstītajā sarunā izskanēja, ka sadārdzinājumi jāveido visos iepirkumos un daļa no sadārdzinājuma jānes uz partiju kasēm, visu partiju. No tā, cik cītīgi šis noteikums tiks pildīts, atkarīgs, vai konkrētā iestāde saviem būvprojektiem turpmāk saņems finansējumu.

Tika saukti partiju "kasieri", kuri šo sadārdzinājumu iekasē, un attiecībā uz partiju Jaunais laiks, bet tagad Vienotību tika minēti divi "kasieri" – vienam uzvārds sākoties ar J., otram – ar M. Viens no viņiem braucot ar S klases mersedesu. Kāds uzvārds, kurš sākas ar J, jau ir pārceļojis uz vēl vienu jaunu partiju, bet uzvārds, kas sākas ar M, netraucēti desmit gadu ir turpinājis sadārdzināto būviepirkumu pārdales rūpalu. Tikmēr Juraša kungs ne toreiz pirms desmit gadiem, ne tagad neko nav darījis, lai šie divi uzvārdi – viens, kurš sākas ar J, un otrs, kurš sākas ar M, – tiktu atšifrēti. Šobrīd Jēkaba Straumes vadībā KNAB ir pieķēries būvnieku kartelim, solot uzvārdus. Gaidām.

Top komentāri

Bet vai kāds sēdēs?
B
Lika pagaidīt? Vai KNAB iekasētā "drošības nauda" patiesībā nav atpirkšanās nauda? Vairs neviens nerunā par B randavu - "aizmirsts"(pienācīgi samaksāja?) Neviens nesēdēs, kam ir ko samaksāt? Vai tādā gadījumā KNAB nav drīzāk jāsauv par korupcijas atbalsta biroju?
Mednis - Teteris
M
Tik daudz rakstu par šiem ziperzeļļiem J un M , bet kur ir ziņas par viņu aizturēšanām, nopratināšanām un citām izmeklēšanas darbībām?
Fans
F
Ja Jurašs un Fromane kafejnīcā dīlo par Rail Baltica un cietuma būves līgumiem, tas nozīmē atbalstu kartelim?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē