Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Koalīcija demonstrē politisko tuvredzību

Nebūtu īsti pareizi teikt, ka parlamentārā izmeklēšanas komisija nebūtu nosaukusi vainīgos, kas atbildīgi par sabiedrībai daudz izmaksājušajām kļūdām vakcinācijas procesā un visā Covid-19 pandēmijas vadībā, jo piektdien pieņemtajā galaziņojumā nav minēti konkrētu atbildīgo politiķu vārdi.

Ja nu citādi bezzobainajos secinājumos kaut kas ir iezīmēts ar konkrētiku, tad tikai un vienīgi Veselības ministrijas (VM) kļūdas un atbildība, bet sakot VM, domās nāk Ilze Viņķele un Daniels Pavļuts (A/P), nevis anonīmu ierēdņu rindas. Tādējādi var teikt, ka Jaunā Vienotība (JV), kuras pārstāvis Rihards Kozlovskis vadīja šo izmeklēšanas komisiju, ir apspēlējusi valdības partnerus A/P, jo JV premjera Krišjāņa Kariņa un finanšu ministra Jāņa Reira un vispār valdības kopējā atbildība un kļūdas, kā uz to uzstāja opozīcijas deputāti, komisijas galaziņojumā nopietni nav izvērtētas un uzsvērtas vispār. A/P pārstāve komisijā Inese Voika piektdien galaziņojuma apspriešanā bija tā fokusējusies uz to, lai nepieļautu savas partijas ministru Viņķeles un Pavļuta minēšanu, ka šādus smalkumus nepamanīja. Galvenais bija panākt, ka netiek minēta Viņķeles atbildība par izgāzto vakcīnu iepirkumu, kas Latvijas sabiedrību atstāja neaizsargātu pirmajos pandēmijas viļņos, un Pavļuta vienpersoniski iniciētā Vakcinācijas biroja atbildība par procesa tālākajām kļūdām.

Lai gan parlamenta aizkulisēs runāja, ka tieši šādās smalkās lamatās valdības partnerus ievedusi opozīcija un JV, kas jūt atvieglojumu par sava premjera saudzēšanu. Lai gan komisijas secinājumos Viņķele un Pavļuts kā atbildīgie nav nosaukti, katram, kas šajā priekšvēlēšanu laikā lasīs un analizēs dokumentu, būs visas iespējas, atsaucoties uz VM kļūdām un atbildību, pateikt, ka VM politiku šajā pandēmijas laikā veidoja abi A/P ministri. Savās atsevišķajās domās, kas pievienotas galaziņojumam, to visu un arī premjera atbildību jau analizē opozīcijas deputāts, kurš piedalījās komisijas darbā, Viktors Valainis (ZZS), ļaujot saprast, ka opozīcija priekšvēlēšanu laikā šo tēmu vēl ekspluatēs ilgi un daudz, fokusējoties uz augstajiem mirstības rādītājiem no Covid-19, ar ko izceļas Latvija, neapmierinošo vakcinācijas aptveri un kļūdām, kas valdībā pieļautas attiecībā uz uzņēmējdarbības vidi.

Protams, sabiedrībai, īpaši tām daudzajām Latvijas ģimenēm, kuras zaudēja savus tuviniekus vai iedzīvojās veselības problēmās nesavlaicīgas un slikti organizētas vakcinācijas dēļ un slimnīcu pārslogotības dēļ, īpaši pirmajā un otrajā saslimšanas vilnī, kad novēlotā vakcinācija radīja visjūtamāko efektu, šāda politiska ekvilibristika gandarījumu nenes un pamatoti var šķist ciniska. Bailēs no nestabilitātes koalīcijā un tā, ka kritika pavērsīsies pret pašiem, koalīcija nav izmantojusi iespēju caur šo galaziņojumu nolaist daļu sabiedrības neapmierinātības tvaika. Galu galā galaziņojuma apspriešanas gaitā kompromisa variants tika ieskicēts – upurēt Viņķeli, kura jau tā ir bijusi spiesta distancēties no partijas, izstāties, lai netraucētu tai priekšvēlēšanu gaitā, bet tas nozīmētu, ka, visticamāk, galaziņojumā būtu minēta arī premjera Kariņa atbildība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē