Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Netrūkst kā vēsturisku, tā ekonomisku un ģeopolitisku iemeslu censties panākt ajatollu režīma nomaiņu Irānā.

Kuģošanas drošības zemūdens akmeņi

Lielbritānija un ASV katra atsevišķi cenšas izveidot savas koalīcijas kuģošanas drošības garantēšanai Hormuza šaurumā. Šīs akcijas ir vērstas pret Irānu, un domājams, ka abu valstu darbības ir lielā mērā koordinētas.

Kā ASV, tā arī Lielbritānijai netrūkst kā vēsturisku, tā ekonomisku un ģeopolitisku iemeslu censties panākt ajatollu režīma nomaiņu Irānā. Teherāna, šiītu musulmaņu centrs, ir viena no nozīmīgajām spēlētājām Tuvo Austrumu reģionā, ar saspīlētam attiecībām ar amerikāņu un britu galvenajām sabiedrotajām – Izraēlu un Persijas līča sunnītu monarhijām. Protams, arī ar naftas un gāzes rezervēm, kas līdz 1979. gada islāma revolūcijai atradās amerikāņu un britu kontrolē.

Varas maiņa Irānā ļautu būtiski pārzīmēt reģiona ģeopolitisko karti, tostarp samazinot Ķīnas un Krievijas ietekmi Tuvajos Austrumos. Likmes un attiecīgi arī spriedze ir augstā līmenī, vienīgi, ja ASV īsteno atklātu spēka spiedienu, tad Londona līdz šim priekšroku deva diplomātiskākām metodēm, cenšoties nepieļaut attiecību galīgu saraušanu.

Viens no būtiskiem iemesliem, kamdēļ briti ne vienmēr atbalsta ASV oficiālo nostāju attiecībā pret Irānu, ir fakts, ka kontinentālā Eiropa pret Teherānu pamatā ir noskaņota neitrāli. Londonai kā pagaidām vēl ES dalībvalstij savukārt nākas meklēt līdzsvaru starp ASV un Vācijas–Francijas alianses interesēm. It īpaši pēdējā laikā, ņemot vērā Berlīnes un Parīzes kluso dumpi pret Vašingtonas hegemoniju, tas nenākas viegli.

Piemēram, Londona oficiāli neatbalsta ASV atjaunotās ekonomiskās sankcijas pret Irānu, kuru mērķis ir līdz minimumam samazināt ne tikai Irānas naftas, bet vispār eksporta iespējas. Atbalsta vietā Londona ir viena no Eiropas norēķinu mehānisma INSTEX izveidotājām, taču, lielā mērā pateicoties britiem, mehānisms vismaz pagaidām nevar lepoties ar funkcionalitāti.

Šī savdabīgā situācija ar tās daudzajiem zemūdens akmeņiem uzskatāmi atspoguļojas arī jautājumā par kuģošanas drošību Hormuza šaurumā. Pēc tam, kad gaidīto rezonansi neizraisīja vairāki noslēpumaini uzbrukumi šaurumu šķērsojošajiem tankkuģiem, kuros ASV nekavējoties (un bez pārliecinošiem pierādījumiem) vainoja Irānu, pie jautājuma aktualizēšanas ķērās briti.  

4. jūlijā Lielbritānija sāka tā dēvēto tankkuģu karu, Gibraltārā aizturot Irānas tankkuģi Grace 1. Zem Panamas karoga braucošais Irānas tankkuģis tika aizturēts sakarā ar aizdomām par Eiropas Savienības (ES) pret Sīriju noteikto sankciju pārkāpšanu. Teherāna šo akciju nodēvēja par pirātismu un atbildēja, aizturot tankkuģi Stena Impero, kas brauc zem Lielbritānijas karoga.

Tas deva Londonai iemeslu paziņot, ka tā vēlas izveidot Eiropas vadītus kuģošanas aizsardzības spēkus Persijas līcī, kā arī panākt vairāku ES valstu atbalstu (Francijas, Itālijas un Dānijas) šim plānam. Savi plāni kuģošanas aizsardzībai ir arī ASV, un ir maz šaubu, ka viss noslēgsies ar darbību apvienošanu. Jeb vismaz daļas Eiropas valstu iesaistīšanos ģeopolitiskā akcijā, pēc dalības kurā šīm valstīm nav nepieciešamības.

Top komentāri

Gudrinieks
G
Raksta, ka arī Latvija esot aicināta piedalīties kuģošanas drošības ieviešanā. Tas ir - pakarot pret Irānu. Gatavi pakalpot ASV? - Vienmēr gatavi!
Dostojevskis>Gudrinieks
D
Gudriniek, par ko Tu cepies? Vai neesi ievērojis, ka vāji indivīdi, kuri netic paši sev, labprāt pakalpo stiprākajam? Vai tad pašam nav gadījies? Izpēti labi! PS. Klimatiskie apstākļi mudināt mudina uzturēties vēsumā un rāmi nodoties pašapcerei.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē