Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kurš gudrāk solīs zaļu Rīgu

Eiropas zaļais kurss – tas ir jēdziens, pie kura sāk pierast ne tikai politiķi, žurnālisti un vides aktīvisti, bet arī visa Latvijas un citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu sabiedrība.

Zaļajam kursam bija veltīta arī nesen notikusī diskusija, kurā uzstājās Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā ekonomikas padomnieks Mārtiņš Zemītis un Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Inese Vaidere (JV/ETP) un kurā piedalījās arī izglītības un zinātnes jomas, biznesa vides, valsts sektora un dažādu organizāciju pārstāvji. 

Šajā diskusijā izskanēja, ka vēl aizvien valda neskaidrība, kā tieši mūsu valsti kopumā un konkrēti dažādas tautsaimniecības nozares ietekmēs zaļais kurss, un bija arī jaušamas bažas, ka ES zaļā politika var nest jaunas izmaksas un dzīves dārdzības kāpumu. Taču bija arī redzams, ka vismaz inteliģentajā sabiedrības daļā nav manāma gaušanās "kam mums vispār to zaļo kursu vajag? Tikai sarežģī dzīvi!". Turklāt gan EK, gan EP rīcība norāda, ka, patīk tas vai nepatīk, zaļais kurss tiks īstenots, atbilstošus pasākumus paredzot arī ES mēroga normatīvajā regulējumā. 

Uz šī fona savdabīgi šķiet tas, ka vismaz pagaidām tie politiskie spēki, kas gatavojas startēt Rīgas domes vēlēšanās, savā konkurences cīņā nav izmantojuši detalizētas, sistemātiskas programmas, kuru mērķis būtu padarīt mūsu galvaspilsētu pēc iespējas klimatneitrālāku, videi draudzīgāku un kopumā zaļāku. Daži saukļi un frāzes gan izskan, bet ne vairāk. Taču tieši pašvaldības līmenis ir tas, kurā daudzas zaļās idejas var īstenot praksē – sākot no jaunu parku ierīkošanas līdz automašīnu kustības ierobežošanai vecpilsētā.


Protams, nav jau tā, ka nekas nebūtu īstenots, lai padarītu mūsu galvaspilsētu zaļāku, taču pēdējā laikā ir mainījušies akcenti, un 2020. gadā zaļā domāšana nenozīmē tikai sakoptus zālienus un vienreiz gadā sarīkotu talku.

Šobrīd aktuālais zaļais kurss attiecas gan uz enerģētiskajiem risinājumiem, gan uz transportu, gan arī uz tādas infrastruktūras nodrošināšanu, kas palīdz iedzīvotājiem īstenot videi draudzīgus ieradumus. 

Domājams, ka, tuvojoties vēlēšanām, politiķi apjautīs, ka frāze "Rīga – eiropeiska pilsēta" patlaban ir tulkojama kā "Rīga – zaļa pilsēta", un arī to, ka balsstiesīgu vecumu ir sasniegusi XXI gadsimtā dzimusī paaudze, kam ne mazāk par lētu sabiedrisko transportu interesē videi draudzīgs sabiedriskais transports. Un gan jau nonāksim līdz tam, ka Rīgas mēra amata kandidāti priekšvēlēšanu kampaņās demonstrēs braukšanu ar velosipēdu, popularizēs saules enerģiju un stādīs kokus.

Top komentāri

:)
:
Visvisādi gretastunbergas raujās pie teikšanas, pasaules gals tuvojās! :)
senču olam
s
Jā, izskatās, ka kāds ir piešķīris daudz naudas reklāmai. Staķis kā Ušakovs-2. No tās pašas kabatas, bet ar latviskāku uzvārdu.
medaļai ir divas puses
m
Rīdzinieku uztverē "zaļā Rīga" ir Rīga, kurā ir tīrs gaiss un tīra vide. Partiju uztverē "zaļā Rīga" ir veids, kā uzlikt rīdziniekiem zaļu un vēl zaļāku OIK, pretī iestādot dažus kokus bieži vien nepiemērotās vietās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē