Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Vai mēs izveidosim privileģēto šķiru, kas brīvi baudīs vasaru, iepretim tiem, kuriem "Jāņu nebūs"?

Lūgums nekaitināt sabiedrību

Valdība, Veselības ministrija (VM) un tās eksperti, varbūt pat labu gribot, pēdējā laikā kārtējo reizi ir nākuši klajā ar klaji pretrunīgiem, nekonsekventiem vai pat nedaudz ciniskiem vēstījumiem, tā riskējot atkal nokaitināt ievērojamu daļu sabiedrības. Diemžēl šoreiz jucekli vēl lielāku padarīja "tūrisma vasaru" sološie Eiropas Komisijas (EK) ierosinājumi, kurus Latvijas valdībai kaut kā nācās integrēt vietējā komunikācijā.

Sāksim ar to, ka valsts galvenais infektologs Uga Dumpis vēl aizvien intervijās medijiem velk ierasto mantru, ko varētu rezumēt: "Epidemioloģiskā situācija pasliktinās. Nav nekāda pamata ierobežojumu mīkstināšanai. Nekādu publisku Jāņu nebūs, masu pasākumu vasarā nebūs." Paralēli visos līmeņos notiek aktīva diskusija par Dziesmu svētkiem un hokeja čempionātu!

VM mājaslapā pie materiāla par prognozēto vakcinācijas gaitu aizvien melns uz balta stāv rakstīts, ka personu ārpus prioritārajām grupām – lielākās Latvijas sabiedrības daļas – vakcinācija sāksies tikai no 1. jūlija un līdz ar citām grupām turpināsies vēl ārpus šī gada ietvariem. Cita starpā tas saskan ar ārsta Pētera Apiņa aplēsēm, ka, pat izpildot Eiropas Savienības (ES) mērķi nedēļā izlietot 100 000 vakcīnu uz miljonu iedzīvotāju un Latvijai sasniedzot 20 000 vakcinēto skaitu dienā (patlaban ap 4000–5000), vakcinācija aizņemtu vismaz piecus mēnešus un kolektīvā imunitāte jeb 70% vakcinēto robeža tiktu sasniegta rudenī.

Vienlaikus veselības ministrs Daniels Pavļuts otrdien uzvaroši paziņo, ka jau jūnija vidū – tas ir, pēc pusotra mēneša – Latvijā varētu būt vakcinēti 30–40% iedzīvotāju (pašlaik vienu devu saņēmuši 10%, bet vakcinācija pabeigta 1,6%), bet viņa padomnieks "rīcībpolitikas jautājumos" Kaspars Bērziņš valdības sēdē pavēsta, ka, sasniedzot šo vakcinēto procentu, varētu tikt ieviesti dažādi atvieglojumi laimīgajiem vakcinētajiem.

Rodas jautājums – par kādu sabiedrības dalīšanu personās "ar atvieglojumiem" un "bez atvieglojumiem" iespējams runāt apstākļos, kad skaidri redzams, ka lielākā sabiedrības daļa vēl ne tuvu nebūs vakcinēta ne savas, bet valdības vainas dēļ. Pat ja Latvija maijā saņems Pavļuta piesaukto miljonu vakcīnu, saprotams, ka pat ar lielisku vakcinācijas tempu, kas VM izpildījumā šķiet neiespējamā misija, tas vienkārši fiziski nav iespējams. Un vai šādos apstākļos mēs izveidosim privileģēto šķiru, kas brīvi baudīs vasaru, iepretim tiem, kuriem "Jāņu nebūs"?! 

Tas ir cinisms, un cerams, ka valdība to apzinās. Skaidrs, ka tai nācās reaģēt uz šobrīd ES institūcijās izskatīšanas procesā esošo EK ierosināto un lielo tūrisma valstu – Itālijas, Spānijas, Grieķijas – lobēto t. s. zaļā sertifikāta likumu paketi, taču nedrīkst aizmirst, ka Latvija vakcinācijas ziņā aizvien ir priekšpēdējā vietā ES. Un, kamēr VM nespēs izveidot un sākt pildīt ambiciozu un precīzu vakcinācijas plānu pa nedēļām, ņemot vērā Latvijai piegādāto vakcīnu apjomu, un skaidri parādīt, kā un kad pie mums tiks sasniegts 70% vakcinēto līmenis, ko piesauc EK, plāni par ierobežojumu atvieglošanu kaut kādām grupām atkal ir lielīšanās ar vēl nepadarītu darbu un sabiedrības kaitināšana. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē