Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +29 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 27. jūnijs
Malvīne, Malvis

Maskavas un Phenjanas pakts

Krievijas līdera Vladimira Putina pompozās vizītes divās Maskavai tradicionāli pašās draudzīgākajās Āzijas valstīs – Ziemeļkorejā un Vjetnamā –, un šo vizīšu laikā it īpaši ar Phenjanu parakstītās vienošanās sniedzas ievērojami tālāk par militāro un ekonomisko sadarbību

Abu šo valstu komunistiskie (lai arī savstarpēji ievērojami atšķirīgie) režīmi Maskavu redz kā trešo nozīmīgo ģeopolitisko spēlētāju reģionā un kā spēku, kas līdzsvaros kā ASV un rietumvalstu, tā arī Ķīnas ietekmi un ambīcijas. Vienlaikus, ja Vjetnama vismaz pagaidām tomēr aprobežojas tikai ar plašu durvju atvēršanu pirmkārt jau ekonomiskajai sadarbībai (lai gan aizmirsti netika arī militārās sadarbības jautājumi) ar Krieviju, tad Ziemeļkorejas gadījumā situācija ir atšķirīga.

Phenjanā Putina vizītes laikā, jāatgādina, tika parakstīts beztermiņa līgums par visaptverošu stratēģisko partnerību, kura nepubliskā daļa (par militāro sadarbību) ir ievērojami plašāka par publisko daļu. Ja vienkāršoti, tad starp Maskavu un Phenjanu tika noslēgta militārā alianse, pie viena paziņojot, ka tiks izvērsta plaša ekonomiskā sadarbība, ignorējot jebkādas ekonomiskās sankcijas.

Pie kam ironizēšana par divu diktatoru sapņiem šeit ir nevietā. Ziemeļkoreja ir, visticamāk, pati militarizētākā valsts pasaulē, kuras militāri rūpnieciskais komplekss ražo artilērijas un raķešu sistēmas (kā arī lādiņus un raķetes) grandiozos apjomos, pie kam vēl pēc PSRS standartiem. Kas no šīs produkcijas jau plūst un kas vēl tikai plūdīs uz Krieviju, atbalstot tās agresiju Ukrainā, publiski neviens, protams, neatklās, taču nav šaubu, ka šādas produkcijas būs ļoti daudz. Apmaiņā Ziemeļkoreja, visticamāk, saņems pašu mūsdienīgāko Krievijas bruņojumu, kura esamība mainīs abu Koreju spēku samēru, kā arī kosmosa apguves tehnoloģijas.

Savukārt, kas attiecas uz ekonomiku, tad Maskava var rēķināties ar ievērojamu skaitu ziemeļkorejiešu viesstrādnieku (jāpiebilst – disciplinētu un labi kvalificētu) un arī neapgūtajiem Ziemeļkorejas tirgiem, bet Phenjana – ar visdažādāko režīmam nepieciešamo preču, sākot ar energoresursiem un pārtiku, piegādēm. Pie kam tie ne tuvu nav visi gaidāmās sadarbības aspekti.

Vienlaikus galvenais ir, ka vienošanās ar Phenjanu oficiāli padara Maskavu par nozīmīgu spēku kā Korejas pussalā, tā visā reģionā. Nav gan skaidrs, cik lielā mērā Krievijas ambīcijas saskanēs ar tās iespējām, taču pats par sevi šis fakts ietekmēs turpmāko reģiona ģeopolitiku. Tostarp ne tikai ASV un rietumvalstu, bet arī Ķīnas intereses.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiesības būt dzīviem

Traģiskās avārijas ar vairākiem bojāgājušajiem, kas notikušas dažu pēdējo dienu laikā, uzjundījušas asas diskusijas sociālajos tīklos, kur nosacīti viena daļa teju pieprasa nekavējoties palie...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē