Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Militāro apvērsumu legalizēšana

Iepriekšējās nedēļas nogalē notikušajā Rietumāfrikas valstu Ekonomiskās kopienas ECOWAS ārkārtas sanāksmē tika pieņemts lēmums nekavējoties atcelt visas pret kopienā šobrīd neskaidrā statusā esošajām Nigēru, Mali un Burkinafaso, kā arī Gvineju noteiktās ekonomiskās sankcijas.

Ekonomiskās sankcijas ECOWAS, kuras vadošā valsts ir Nigērija, pret šīm kopienas dalībvalstīm noteica laikā no 2020. gada līdz 2023. gadam, pēc tam kad tajās notika militāri apvērsumi un tika gāzti to profranciskie līderi. Turklāt Gvinejas jaunās varas ārpolitiskā orientācija paliek neskaidra, bet pirmajās trijās valstīs militārās huntas atklāti orientējas galvenokārt uz Krieviju.

Parīzei lojālā ECOWAS centās apturēt militāro apvērsumu izplatību, vispirms nosakot pret dumpiniekiem ekonomiskās sankcijas, bet pēc apvērsuma Nigērā pagājušā gada otrajā pusē arī izvirzot pēdējai ultimātu. Nigērai tika draudēts ar militāru iebrukumu gāztā prezidenta Mohameda Bazuma varas un arī demokrātijas neatjaunošanas gadījumā. Kas, draudiem īstenojoties, solīja reģionālu karu un iekšpolitisko nestabilitāti vairākumā pārējo ECOWAS valstu. Kamdēļ par ultimātu tika paklusām aizmirsts.

Tagad bez liekas publicitātes ir atceltas arī visas iepriekš noteiktās sankcijas. Oficiāli tas tika pamatots ar humāniem apsvērumiem, tāpat vienlaikus tika pieņemta deklarācija ar aicinājumu atjaunot demokrātiju šajās četrās valstīs, lai gan faktiski ir skaidrs, ka tās ir tikai atrunas. Praksē ekonomisko sankciju noteicējas no tām cieta ne mazāk kā sankcijām pakļautie režīmi, kuri turklāt neslēpj gatavību pamest ECOWAS. Attiecīgi arī sankciju atcelšanas pamatā ir ekonomiski apsvērumi, kā arī bažas par kopienas tālāko pastāvēšanu, Francijai zaudējot ietekmi reģionā.

Viens no ECOWAS lojalitātes Parīzei rezultātiem vienmēr ir bijis arī Eiropas Savienības (ES) finansējums. Ne gluži miljardi, taču dažādu atbalsta programmu ietvaros savācas pieklājīgas summas. Galvenā maksājumu lobētāja, protams, ir Francija, kuras vietu tagad ieņem Krievija, ASV, Ķīna, un arī Lielbritānija nekur nav aizgājusi. Kas notiks ar ECOWAS un citām līdzīgām kopienām situācijā, kad to dalībvalstis ir nonākušas dažādās ģeopolitiskajās nometnēs, šobrīd pateikt nav iespējams, taču ECOWAS piemērs liecina, ka šādas kopienas izdarīs vismaz mēģinājumu pasēdēt uz vairākiem krēsliem vienlaikus – kā ģeopolitiski, tā finanšu atbalsta ziņā. Kas tomēr ir labāka alternatīva par reģionāliem kariem ne gluži savu interešu vārdā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē