Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Pandēmijā cietušajām nozarēm krīze nav beigusies

Ministra smagais portfelis

Viena no interesantākajām politiskajām rokādēm pēdējā laikā ir saistīta ar ekonomikas ministru Jāni Vitenbergu, kurš vispirms nomainīja partiju, no KPV LV pārejot uz Nacionālo apvienību (NA), bet pēc tam ātri zaudēja un tikpat ātri atguva ministra portfeli. Jāteic, visai interesanti bija vērot, kā sociālajos tīklos sarosījās Vitenberga kritiķi brīdī, kad šķita – ministra amats viņam ir zudis, bet tikpat ātri pieklusa, kad kļuva skaidrs – ministra krēslā Vitenbergs atradīsies arī turpmāk. Tomēr, raugoties plašāk, jāakcentē tas, kādu redzējumu par tautsaimniecību paudusi NA un kāda līdz šim bijusi ministra stratēģija.

Ir vērts atcerēties, ka brīdis, kad, spriežot par ekonomiku, skaļi skanēja NA balss, bija vēl pirms Covid-19 pandēmijas, – tad, kad vairāku nozaru pārstāvji pieprasīja Latvijas darba tirgus plašu atvēršanu viesstrādniekiem, un izlikās nemanām, ka mūsu valstī arī tobrīd bija teritorijas, kurās bezdarba līmenis pārsniedza 10%, bet dažviet sasniedza pat 20%.

Nacionālkonservatīvo ideju piekritēji tobrīd bija tie, kuri iestājās pret darba tirgus plašu atvēršanu ārvalstu darbaspēkam, it īpaši mazkvalificētu darbu veicējiem, un atgādināja, ka vispirms ar darbu jānodrošina vietējie iedzīvotāji. Tiesa gan – par to, ka vakances un bezdarbnieki atrodas dažādos Latvijas reģionos, jau ir runāts gadiem ilgi, bet panākt situācijas uzlabošanos vismaz pagaidām nav spējis neviens politiskais spēks, arī NA – nē.

Vēl ir vērts atcerēties, ka laika periodā kopš pandēmijas sākuma NA piekritēju vidū pavīdējuši radikāļi, kuri iestājušies par Latvijas robežu aizvēršanu un citiem striktiem ierobežojumiem, turpretī ekonomikas ministrs Vitenbergs šādu "Slēdzam visu!" nostāju nav paudis. Pat tieši pretēji – februārī Ekonomikas ministrija (EM) vēstīja, ka Vitenbergs "aicinās atvērt visus veikalus".    

Pandēmijā cietušajām nozarēm –  tirdzniecībai, tūrismam un citām – krīze vēl nav beigusies, un šobrīd tām svarīga ir izdzīvošana, nākotnē – attīstība. Tādēļ būtisks jautājums ir gan tas, vai NA, iegūstot EM politisko vadību, rūpēsies par mūsu valstī strādājošo uzņēmumu stiprināšanu un Latvijas ekonomikas starptautisko konkurētspēju vai arī koncentrēsies tikai uz dažiem šauriem virzieniem, ko, tuvojoties 2022. gadā gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, var izmantot priekšvēlēšanu reklāmā, kā, piemēram, mājokļu politiku. Jācer, ka uzmanība tomēr būs vērsta ne tikai uz vēlētāju balsu zvejošanu, bet arī uz pakalpojumu sektora, kas joprojām izjūt pandēmijas traucējošo ietekmi, atjaunošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē