Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija
Jāskaidro sabiedrībai ieguvumi, kas pieejami tiem, kuri atsakās no aplokšņu algu kārdinājuma

Nodrošināt ieguvumus vai prasīt atbildību?

Pelēkās ekonomikas mazināšanai būtu vai tomēr nebūtu lietderīgi atbildību par aplokšņu algu saņemšanu noteikt to saņēmējiem? Šo jautājumu Diena un citi mediji uzdevuši nodokļu politikas veidotājiem, ekonomikas un tieslietu ekspertiem, kā arī uzņēmējiem. Viedokļi un to argumenti ir diametrāli pretēji. Jāatgādina, ka patlaban Latvijā atbildība par aplokšņu algām gulst uz to maksātājiem, respektīvi, darba devējiem, turklāt noteiktos apstākļos draud pat kriminālatbildība.

Tie Latvijas biznesa vides pazinēji, kuri uzskata, ka sods – vismaz finansiāla rakstura –  jāparedz arī aplokšņu algu saņēmējiem, kā galveno argumentu min to, ka esot darbinieki, kuri paši vēlas algu saņemt neoficiāli. Iemesls esot ne jau tas, ka izdzīvošanai nepieciešama naudas summa, ko nesamazina nodokļi, bet gan nenokārtotās kredītsaistības.

Piemēram, vairāki apsardzes nozares uzņēmēji stāstījuši, ka situācija, kad potenciālie darbinieki paši rosina atalgojuma maksāšanu aploksnē, jo nevēlas, lai nopelnītā nauda "aizietu" kredītu dzēšanai, ir izplatīta. Apsardzes jomā tas tiek skaidrots ar to, ka liela daļa nodarbināto ir relatīvi jauni vīrieši, kuri pirms 2009. gada krīzes bija vēl finansiāli nepieredzējuši, ļāvās trekno gadu mānīgajām ilūzijām, ka ienākumi dubultosies un trīskāršosies, un iedzīvojās daudzos aizņēmumos. Līdz ar to atbildība par aplokšņu algu saņemšanu vismaz dažus parādniekus padarītu finansiāli prātīgākus un sargātu no vieglprātīgas aizņemšanās nākotnē.

Savukārt tie eksperti, kuri kategoriski iebilst pret atbildības prasīšanu no aplokšņu algu saņēmējiem, akcentē divus argumentus. Pirmkārt, aplokšņu algu saņēmēji ir cietēji, kuriem liegtas sociālās garantijas tāpēc, ka darba devējs grib krāpt gan valsti, gan darbiniekus vai arī ir neprasmīgs biznesmenis, kurš nesaprot informācijas tehnoloģiju jomas uzņēmēja Normunda Berga slaveno tēzi – uzņēmumam, kas turas tikai uz nodokļu nemaksāšanu, nav nākotnes un jāliek punkts. Otrkārt, tiek uzsvērts, ja aplokšņu algu saņēmējiem draudēs nopietnas nepatikšanas, tad viņi nemūžam nesadarbosies ar Valsts ieņēmumu dienestu šo algu maksātāju atmaskošanā. 

Baltkrievija, protams, nav valsts, kuru Latvijai vajdzētu uzskatīt par atdarināšanas vērtu paraugu. Tomēr reizēm uzmanības vērta pieredze pavīd arī tur. Proti, Baltkrievija gājusi Latvijai pretēju ceļu. Tur pastāvēja princips, ka atbildība gulst arī uz aplokšņu algu saņēmējiem. Pēdējā laikā šis princips atzīts par nelietderīgu pelēkā sektora mazināšanai. (Dati par ēnu ekonomikas apjomiem Baltkrievijā ir atšķirīgi, bet netiek noliegts, ka šāda problēma pastāv.) Tagad Minska iedzīvina principu, kas paredz sava veida amnestiju tiem aplokšņu algu saņēmējiem, kuri ziņo par šādu algu maksātājiem. 

Tādu ļoti atšķirīgu valstu kā skandināviski orientētā, modernā Igaunija un tirgus sociālismā mītošā Baltkrievija centieni skaidrot saviem iedzīvotājiem, ka alga aploksnē ir zaudēta sociālā aizsardzība, liek domāt – arī Latvijā nodokļu politikas veidotājiem jāskaidro sabiedrībai labi redzami ieguvumi, kas pieejami tiem, kuri atsakās no aplokšņu algu kārdinājuma.

Top komentāri

vēl lielākas priekšrocības
v
Jaunā nodokļu politika ar vēl izteiktāk diferencētu neapliekamo minimumu radīs vēl lielākas priekšrocības aplokšņu algu sektoram, kā rezultātā karalauks kļūs vēl plašāks un konkurences kropļojumi vēl izteiktāki.
vēl vairāk cilvēku aizbrauks
v
atbildība par aplokšņu algu saņemšanu nevienu parādnieku ar atpakaļejošu datumu nepadarīs finansiāli prātīgāku. Ar atbildība par aplokšņu algu saņemšanu varam panākt tikai to, ka vēl vairāk cilvēku aizbrauks no Latvijas.
nesamaksājami nodokļi
n
Paši rada ekonomiskajai situācijai neatbilstošus nodokļus un tad visi karo pret visiem. Murgs kaut kāds.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē