Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Pagaidām Saskaņas plāns ir Urbanovičs

Lielākā intriga nevainīgiem, partijas iekšējās intrigās neiesvaidītiem malā stāvētājiem pēc sestdien notikušā Saskaņas kongresa noteikti varētu būt, vai Jāņa Urbanoviča īstenotā varas sakoncentrēšana savās rokās, kad uz partijas vadīšanu raujas "jaunie" – Vjačeslavs Dombrovskis un Andris Morozovs –, tikai palielinās iekšējās šķelšanās tendences vai gluži otrādi – atrisinās šo un citas problēmas, uz ko cer Urbanovičam lojālie. Jautājums ir, vai potenciālo varas "mantinieku" iekļaušana valdē būs pietiekams pagaidu solis.

Saskaņas kongress sestdien parādīja, ka Urbanovičam ir plāns. Un plāns ir – ne vairāk, ne mazāk – kā neizlaist no savām rokām varu. Vai plāns ietver arī kādu risinājumu apstākļiem, kad sašķobījušies reitingi, zaudēts Rīgas mēra amats un partijā vērojamas šķelšanās ilgu pazīmes, to parādīs divi nākamie gadi. Tieši uz tik ilgu laiku Urbanovičs teicās uzņemamies varu. Divi gadi arī partiju šķir no pašvaldību vēlēšanām, uz kurām gatavoties acīmredzami Saskaņa sāka jau sestdien, partijas valdē iekļaujot savas reģionālās cerības – Daugavpils un Rēzeknes mērus Andreju Elksniņu un Aleksandru Bartaševiču.

Skaidrs, ka varas maiņa tik centralizētā partijā kā Saskaņa varēja notikt tikai ar Urbanoviča piekrišanu. Ja kongress tik viennozīmīgi noraidīja Dombrovska un Morozova kandidatūru (par viņiem nobalsoja attiecīgi 49 un 18 delegāti iepretim Urbanoviču atbalstījušajiem 218 delegātiem), tātad Urbanovičam ar ideju par Saskaņas nodošanu Nila Ušakova pretmeta – lojālā un apdomīgā Dombrovska – rokās ir bijusi ne vairāk kā koķetērija. Vismaz pagaidām. Vienlaikus Urbanovičs, pieaicinot jaunajā partijas valdē, kurā neatradās vieta ne Ušakovam, ne viņam tuviem cilvēkiem, abus pretendentus uz varu un reģionu līderus, acīmredzami tiecas parādīt, ka šķelšanās nav scenārijs, novērtēti un vajadzīgi ir visi. Visticamāk, pirmais lielais pārbaudījums šim kosmētiskajam remontam būs izšķiršanās par Ušakova mantinieku Rīgā.

Skaidrs, ka pēc Rīgas mēra amata zaudēšanas Saskaņas ietekme ir sakoncentrēta tās Saeimas frakcijā un reģionos, to arī ataino jaunais valdes sastāvs. Tomēr, kaut arī idejai, ka bez Urbanoviča Saskaņa šobrīd nav "savācama", vēl citādi domājošie un ambiciozie piekrīt, viņu ambīciju nākamais izaicinājums varētu izrādīties klupšanas akmens vecajam politisko kuluāru lauvam.

Lai gan valdē iekļauta arī Rīgas domes Saskaņas frakcijas vadītāja Anna Vladova, valdes sastāvs tomēr vairāk atgādināja par neveiksmi Rīgā, nevis demonstrēja Rīgas vietu partijas plānā par atdzimšanu caur reģioniem. Uz Latgales lielo pilsētu mēru fona neveiksme Rīgas domē ir jo uzkrītošāka. Lai gan kopumā skaidrs, ka Saskaņas plāns veidot reģionālas partijas startam 2021. gada pašvaldību vēlēšanās, lai gadu vēlāk uz to bāzes jau kā partiju apvienība ar jaunu spēku pretendētu uz vietām Saeimā, liecina, ka šajā partijā neviens negrasās tērēt enerģiju zaudētās Rīgas varas vai saļodzījušos reitingu apraudāšanai. Tiesa, lai plāns izdotos, partijai vajadzīgs Rīgas mēra amata kandidāts un laika tā sagatavošanai nav nemaz tik daudz. Ar Elksniņu un Bartaševiču bez ticamas Ušakova nomaiņas Rīgā plāns par atgriešanos caur lielajām pilsētām ir nepilnīgs. Klīstošās runas, ka šim amatam tiks gatavots uz partijas vadību pretendējušais Morozovs, pagaidām esot pāragras.

Top komentāri

var būt, ka
v
Lokomotīve, kas noņemta no rezerves sliedēm...
Istoričeskijs
I
Nekrievs vai Maskavas neakceptēta persona Saskaņas vadībā - taisns ceļš uz partijas degradāciju ( Krievu partija, PCTVL u.c.)
Ko šitā atkal te pievēmusi?
K
Nekas sakarīgs. Tā turpināt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē