Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Ziņojums kā apzināta spītēšana loģikai?

Paģiru laika produkts?

Vēlos šo komentāru iesākt ar kādu loģisku un ļoti precīzu citātu: "Nodokļu politikas stratēģisko virzienu skaidrība un stabilitāte ir būtiska gan uzņēmējdarbības, gan sabiedrisko pakalpojumu un investīciju efektīvai plānošanai. Svarīga ir arī to sasaiste ar valsts vispārējiem attīstības mērķiem."

Esmu pārliecināts – daudzi atpazina šo teikumu – tas ir nu jau plašu negatīvu popularitāti guvušā Finanšu ministrijas (FM) informatīvā ziņojuma Par nodokļu politikas attīstības virzieniem valsts sociālās un veselības apdrošināšanas ilgtspējas veicināšanai ievada pirmais teikums. Pēc visa ziņojuma teksta izlasīšanas atļaušos teikt: šis ir pirmais un arī vienīgais saprātīgais un skaidri saprotamais teikums visā dokumentā. Un sajūta – gandrīz viss pārējais dokuments tālāk radīts, apzināti spītējot šim loģiskajam teikumam.

Ziņojumā iekļautie priekšlikumi par nodokļu izmaiņām rada vairākas versijas minējumiem, kādēļ FM ierēdņi, vadītāji un pārējie labas algas saņemošie darbinieki izlēmuši izaicināt sabiedrību ar šādām drastiskām iespējamām nodokļu izmaiņām, kuras patlaban ir nokritizējuši pilnīgi visi. Nu, izņemot, šķiet, pašu finanšu ministru Jāni Reiru un viņa parakstītā un uz valdību virzītā dokumenta autorus.

Iespējams, šāds scenārijs izvēlēts, jo politiķi sapratuši, ka bez skaidri iezīmēta ienākumu avota arī nākamgad algas pacelt nevarēs ne mediķiem, ne pedagogiem. Līdz ar to pašreizējā bardaka fonā varbūt bija cerība šo ideju "izbīdīt" cauri valdības sēdei un, jau balstoties uz sēdē nobalsoto, fiksi saražot nepieciešamos grozījumus likumos un palaist uz apstiprināšanu Saeimā kopā ar 2021. gada budžetu. Iespējams, tāpēc šajā, uzsveru – informatīvajā, ziņojumā ielikts precīzs grafiks, kā soli pa solim, gadu no gada tiktu paaugstināti nodokļi vairākām nodokļu maksātāju grupām.

Varbūt ziņojums ir sabiedrības noskaņojuma un modrības zondēšana, cik tālu sabiedrība ir gatava tolerēt absurdus valdības lēmumus un rīcību. Taču – tā kā papīrs ļoti īsā laikā saņēmis kritiku no teju visām nodokļu maksātāju grupām, visai iespējams, ka pirms valdības sēdes FM projektu atsauks vai arī sēdē tiks formāli nolemts, ka dokuments ir "kopumā labs", bet vēl pilnveidojams, precizējams utt. Tā teikt, lai paglābtu Reira kunga un pārējo dokumenta autoru reputāciju.

Protams, jāmeklē risinājumi sociālās un medicīnas apdrošināšanas jomas sakārtošanai, taču politiķiem un ierēdņiem, izstrādājot nopietnus, daudzus tūkstošus cilvēku ietekmējošus lēmumus, tomēr vajadzētu nopietnāk iedziļināties reālajā lietu kārtībā, nevis dzīvot iedomu pasaulē. Tad arī netaps dokumenti, kuru saturs rada sajūtu, ka kāds tos rakstījis paģiru ietekmē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē