Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
JKP noteikti nav tā partija, kuras interesēs būtu Kariņa valdības demisija

Pašūpot koalīcijas laivu, nevis apgāzt

Diezgan prognozējami vakar noslēdzās pirmā lielākā publiski redzamā politiskā krīze valdošajā koalīcijā, kuru iniciēja Jaunā konservatīvā partija (JKP) pagājušajā nedēļā, tās ministriem demonstratīvi pametot valdības sēdi brīdī, kad Ministru kabinetā tika lemts par Valsts drošības dienesta priekšnieka Normunda Mežvieta atkārtotu apstiprināšanu amatā. Tas, ka JKP pēc šā valdības lēmuma diezgan demonstratīvi izsauca premjeru Krišjāni Kariņu (JV) uz "paklājiņa", lai runātu par to, kā tālāk tiks nodrošināta šīs valdības partneru sadarbība, šķiet, bija taktisks solis, lai mēģinātu nodemonstrēt sabiedrībai savu būtisko nozīmi šīs valdības pastāvēšanā.

Arī tas, ka sākotnēji pirms visas JKP frakcijas tikšanās notika premjera un JKP vadītāja Jāņa Bordāna saruna "zem četrām acīm", vairāk liecina par JKP vēlmi pamatīgi pašūpot koalīcijas laivu, nevis nogāzt šo valdību, kas diezgan prognozējami nozīmētu JKP kā nopietna politiska spēlētāja pilnīgas beigas, ko diezgan skaidri iezīmēja arī Eiroparlamenta vēlēšanu rezultāti, kuros JKP (gan ne tikai) neieguva pietiekamu vēlētāju atbalstu un līdz ar to arī nevienu deputāta vietu. Savukārt tas nozīmē – lai arī pats Bordāns pēc JKP tikšanās ar premjeru tieši paziņoja, ka arī turpmāk sagaidāmas JKP domstarpības ar pārējiem koalīcijas partneriem, JKP noteikti nav tā partija, kuras interesēs būtu Kariņa valdības demisija un līdz ar to jaunu sarunu sākšana par nākamās valdības koalīcijas veidošanu, kuras sastāvs varētu būt vairs ne tāds kā šobrīd. Pat neskatoties uz to, ka pašreizējais Saeimas sastāvs nedod plašas manevru iespējas citas, strādāt spējīgas valdības izveidošanai.

Taču šī koalīcijas krīze vairāk iezīmē kādu citu niansi, kas gan nav nekāds jaunums. Proti, JKP pēdējo pāris mēnešu laikā ar īpašu azartu, atļaušos teikt, tieši vai netieši gānās par teju pilnīgi visiem koalīcijas partneriem, tajā pašā laikā nekautrējas regulāri sludināt savus "labos darbus un mērķus". Un vienlaikus ir interesanti vērot pārējos koalīcijas partnerus, kuri pagaidām vēl pārsteidzoši miermīlīgi uztver šāda veida attieksmi.

Savdabīga ir arī "dumpīgā" koalīcijas partnera izpratne par demokrātiju un viedokļu dažādību.

Proti, Bordāna paziņotais, ka koalīcijas partijām katru dienu būšot pārbaudījumi, par vienu no nākamajiem pārbaudījumiem nosaucot JKP biedres, izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas aicinājumu neapstiprināt Indriķi Muižnieku Latvijas Universitātes (LU) rektora amatā. Abstrahējoties no LU rektora vēlēšanu mudžekļiem, tomēr šķiet savdabīga JKP attieksme pret viedokļu dažādības pastāvēšanu, jo šis Bordāna paziņojums tomēr izklausās pēc diezgan skaidra vēstījuma, ka viņa partijas lēmums ir vienīgais pareizais, bet tie, kuri tam nepiekritīs, jāsecina, rīkosies "pretēji tiesiskumam". Un tajā pašā laikā Bordāna vadītās Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra amatā strādā persona, kurai uzrādīta apsūdzība par valsts noslēpuma izpaušanu. Nenoliedzami personu par vainīgu uzskata tikai tad, kad likumīgā spēkā stājies notiesājošs tiesas spriedums, tomēr šāda situācija ir, maigi sakot, traģikomiska. 

Top komentāri

Serjoznijs
S
Tiesas kā pirtis, no kurām KGB dokumentos ierakstītie iziet tīri. Atzīstas tikai retais.
Nja
N
Brīdinājums: Lasot Dienu, jūs saņemat oligarhu interesēs ražotu toksisku propagandu.
Nu
N
Šīs valdības ministri izcełas savdabīgu izpratni par demokrātiju un tiesikumu. Bordāns, Pūce, Šuplinska....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē