Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pateikts daudz, bet ne viss

Nesen Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) publiskoja kopīgas rekomendācijas politisko partiju programmu ekonomikas sadaļai.

Rekomendācijās uzsvērta eksporta veicināšana, produktivitātes kāpināšana un tas, lai, LTRK prezidenta Aigara Rostovska vārdiem sakot, Latvija būtu valsts, kurā "rodas un pulcējas talanti".

Neapšaubāmi ir trīs aspekti, kuros LTRK un LDDK startēšana ar vēstījumu partijām vērtējama atzinīgi. Pirmkārt, iepriecinoši ir tas, ka uzņēmēju organizācijas neieslīgst sīkumainībā, bet pievēršas valstiska mēroga procesiem. Diemžēl pēdējā laikā aizvien izteiktāka kļūst tāda tendence, ka uzņēmumu vadītāji un pat īpašnieki publiskajā komunikācijā, piemēram, piedaloties diskusiju raidījumos un sniedzot intervijas, runā vien kā reklāmas speciālisti un aprobežojas ar vēstījumu – cik brīnišķīgu produkciju mēs ražojam, cik lieliskus pakalpojumus piedāvājam! Tas, ka uzņēmēji publiski pauž ekspertu līmeņa viedokli par situāciju savā nozarē, dzirdams ievērojami retāk, bet tādi gadījumi, kad biznesa vides līderi analizē situāciju mūsu valsts tautsaimniecībā un globālajā ekonomikā, vispār kļuvuši ārkārtīgi reti. Līdz ar to ir apsveicami, ka LTRK un LDDK aizpilda brīvo nišu.

Otrkārt, pozitīvi vērtējams ir tas, ka uzņēmēju organizācijas, vēršoties pie politiskajām partijām ar ieteikumiem valsts ilgtermiņa attīstībai, aicina uz dialogu, nevis augstprātīgi klaigā, ka pie visām problēmām – sākot no nepilnībām izglītības jomā līdz ēnu ekonomikas iespaidīgajam apmēram – ir vainojami tikai politisko lēmumu pieņēmēji.

Un, treškārt, ņemot vērā, ka 14. Saeimas priekšvēlēšanu laikā bieži skan solījumi, kas vērsti uz naudas pārdalīšanu, nevis nopelnīšanu, ir svarīgi, lai arī uzņēmēju viedoklis izskanētu tikpat bieži un līdzsvarotu ar politiskajām ambīcijām apveltīto pārdalīšanas fanu viedokli.

Tomēr vienlaikus pozitīvo iespaidu, ko rada LTRK un LDDK rekomendācijas partijām, mazina distancēšanās no 2022. gada ģeopolitiskās un epidemioloģiskās realitātes. Daudzi rekomendācijās ietvertie ieteikumi ir dzirdēti jau daudzus gadus. Tajā pašā laikā rekomendācijās vien ieskicēti tie izaicinājumi, ko radījis Krievijas sāktais karš Ukrainā, un netiek akcentēts tas, kā dažādas nozares ar savām ražošanas jaudām varētu iesaistīties Latvijas militārās aizsardzības stiprināšanā. Noderīgi būtu konkrēti padomi, uz ko politiķiem vajadzētu koncentrēties, ja Latviju sasniegtu Covid-19 "septītais vilnis".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē