Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +1 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Politika pret tiesu

Konflikts starp tieslietu ministru Jāni Bordānu (JKP) no vienas puses un Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāju Aigaru Strupišu un Tieslietu padomi no otras puses piektdien nonāca jaunā līmenī, Strupišam paziņojot, ka "izpildvara tieslietu ministra personā vēlas par katru vari saglabāt kontroli un ietekmi pār tiesām". Tas, ka konflikta redzamā daļa tiek balstīta laikam jau apzinātā izteikumu sagrozīšanā, liek izdarīt secinājumu, ka visa pamatā tiešām ir politiski motīvi.

Kopumā pēdējais konflikta uzliesmojums starp Bordānu un tiesu varas augstākajām amatpersonām ir tik nejēdzīgs un piņķerīgs, ka to komentēt ir gandrīz vai neiespējami. Izskatās, ka politiķis Bordāns ir nolēmis ar politizētiem saukļiem un apzināti sagrozītu informāciju uzrunāt to sabiedrības daļu, kuru lietas būtība neinteresē. Bīstams atbalsta fons kādam, kurš vēlas realizēt savu ietekmi tiesu varā. Kā to varēja dzirdēt tie retie, kuri piektdien veltīja vairākas stundas, lai noklausītos Tieslietu padomes debates, pat ne visi šīs padomes locekļi, kā izrādās, ir noklausījušies AT priekšsēdētāja komentārus par tā dēvētās "Lemberga lietas" nepieļaujami ilgo izskatīšanu pirmajā instancē, kas izskanēja LTV 26. februāra raidījumā Rīta Panorāma. Runa ir par komentāriem, kuru dēļ tieslietu ministrs apelēja pie Tieslietu padomes, lūdzot vērtēt, kā viņš apgalvo, Strupiša vēršanos "ar neargumentētiem pārmetumiem pret savu kolēģi, kas ir atzinusi Lembergu par vainīgu virknē smagu kriminālnoziegumu".

Kā izrādās, skrupuloza iepazīšanās ar šiem komentāriem un to kontekstu negarantē ātru konflikta izšķiršanu, jo Bordāns piektdien Tieslietu padomē, pat redzot, kādā bīstamā gultnē ievirzījies paša sāktais konflikts, turpināja manipulēt ar nekorektu Strupiša komentāru atreferējumu. "Šāda līmeņa diskusijā tiesnesis politiķi nekad nevar vinnēt," atlika secināt AT priekšsēdētājam. Viņš tādēļ savus komentārus lūdza izvērtēt tiesnešu Ētikas komisijai, kam Tieslietu padome arī piekrita, līdz tam abu amatpersonu konfliktu iesaldējot. Tomēr jautājums par tieslietu ministra uzvedības adekvātumu palika. 

Noskatoties internetā pieejamo ziņu raidījuma ierakstu, ikviens pat bez smalkām priekšzināšanām var konstatēt ausīm dzirdamo, ka Strupišs ne vārda nesaka par pašas "Lemberga lietas" izskatīšanu vai iznākumu, kā to viņam pārmet Bordāns, tikai norāda uz nepieciešamību pētīt, ar kādiem mehānismiem puses ir novilcinājušas šīs lietas izskatīšanu, lai turpmāk nepieļautu šādu novilcinātu tiesvedību atkārtošanos. Turklāt Strupišs uzsver, ka uzskata šobrīd par pieļaujamu runāt par kaut vai šo aspektu vien tikai tāpēc, ka "šī lieta tagad ir noslēgusies pirmajā instancē un vairs nav riska, ka tiesnesis var tikt ietekmēts šīs lietas izpētē".

Tas, ka Bordāns piektdien spītīgi turpināja turēties pie maldinoša šo Strupiša izteikumu atreferējuma, turklāt Tieslietu padomes priekšā, rada aizdomas vai nu par ministra, atvainojiet, muļķīgu rīcību, vai tiešām mēģinājumu brutāli dzīt politisku ķīli starp dažādiem tiesnešiem, par ko aizdomas izteica Strupišs. Jo tālāk tieslietu ministrs turpinās šādā garā, jo vairāk saruks viņa autoritāte tieslietu sistēmā un iespējas realizēt šādu politisku ietekmi uz tiesām. Un tā ir šī nejēdzīgā konflikta labā ziņa.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē