Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Politiķu biedrības kā mazgātavas

Vai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) beidzot ir pamodies un pamanījis, ka sporta, mākslas, kultūras biedrības gadu gadiem tiek izmantotas kā politiskās korupcijas vešmašīnas kukuļu atmazgāšanai? Šis ir visbūtiskākais jautājums saistībā ar Nacionālās apvienības politiķes, Latvijas Universitātes daudzmiljonu būviepirkumos ietekmīgās Biatlona federācijas prezidentes Baibas Brokas kukuļņemšanas lietu.

Ja viss beigsies ar lietu par vienas individuālas politiķes Brokas iespējamo korupciju vienā konkrētā būviepirkumā, KNAB ir jābūt gatavam, ka pret to vērsīs kritiku un sazvērestības teorijas, ka birojs iesaistījies spēlēs, lai ietekmētu konkrētus politiskus un saimnieciskus procesus. Citādi daudzi uzspēlēti panaivie jautājumi, kas publiski mesti, it kā apšaubot Brokas korupcijas lietas ticamību, vairāk rada aizdomas par dārgos advokātu un sabiedrisko attiecību birojos tapušu taktiku vai vismaz "viedokļu līderu" nekompetenci. Divi vispopulārākie jautājumi, kas izklausās pēc klasiskas troļļošanas jeb centieniem muļķot korupcijas modernajās shēmās mazāk "apkaltu" publiku.

Piemēram, vai daudzmiljonu iepirkumā ticams ir tikai 20 000 eiro kukulis, un kā gan iespējams saņemt kukuli no legāli noziedota un iegrāmatota ziedojuma konkrēta sporta veida biedrībai?

Korupcija konkrētā iepirkumā dalās vairākos posmos, vienlaikus var tikt maksāts atšķirīgām pusēm, testējot pretimnākošāko, kāda konkrēta projekta kukuļošana var ievilkties ilgākā laika periodā un piedzīvot lēmumu pieņēmēju maiņu. Ir kukuļi, kurus maksā savstarpējas uzticības iegūšanai, ir kukuļi, kurus maksā par dažādiem viena iepirkuma etapiem. Tas viss, protams, ne tikai tukšo kukuļdevēju maku, bet arī sarežģī KNAB darbu. Kā legāls ziedojums biedrībai var tikt materializēts kukulī? Kā neoficiāli runā sporta federāciju trauksmes cēlēji – elementāri, atliek tikai pārliecināties, cik patiesībā iztērēts dārgam inventāram un pakalpojumu pirkšanai. Respektīvi, cik mazs procents no ziedojumiem reāli aizgājis "sporta saimei", kura var izvēlēties – saņemt daļu vai nesaņemt nemaz. Tas nevar notikt bez tautā un medijos mīlētu sportistu un viņu treneru ziņas. Tas, ka uz šiem publikas zelēšanai izmestajiem provokatīvajiem jautājumiem neseko skaidras atbildes, tikai liecina par gadu gadiem ekspluatēto "korupcijas ekspertu" vājo orientēšanos reālās korupcijas shēmās. Tas, ka delnas, providusi un individuāli eksperti Latvijas korupcijas džungļos ir tikpat efektīvi kā meža laumiņas mežcirtēju brigādes priekšā. 

Partiju nelegālā finansēšana un politiskā korupcija, izmantojot biedrības, ir sistēmiska parādība, nevis kaut kāda atsevišķa ar vienu būvprojektu vai vienu politiķi Broku saistīta parādība.

Daudzus šos piemērus Diena ir sistemātiski aprakstījusi, analizējusi un detalizēti pierādījusi kopsakarības. Un runa šajos gadījumos ir bijusi par daudz lielākām naudas summām, kuras no politiķu lēmumos ieinteresētiem uzņēmējiem nonāk ar viņiem saistītu biedrību kasēs.

Paraudzīsimies, vai Brokas aizturēšana ir tikai nejaušība un Dienas daudz pētītajiem un aprakstītajiem mecenātiem un viņu cepumiņu dalītājiem KNAB ļaus arī turpmāk justies tikpat netraucētiem un nesodītiem.

Top komentāri

Ascendum
A
Ascendum
Krējums Saldais
K
Vai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) beidzot ir pamodies un pamanījis, ka sporta, mākslas, kultūras biedrības gadu gadiem tiek izmantotas kā politiskās korupcijas vešmašīnas kukuļu atmazgāšanai? - IR, IR dzirdēts, redzēts, pamanīts. Visi to sen zina. UN? :)
TYT
T
Vienotība gadiem tika sponsorēta caur pietuvinātiem sporta klubiem un tas pat "rīdzenes" sarunās dzirdams un visos iespējamos avotos minēts. Tikai Judins, Loskutovs un Dombrovskis publiski izlikās par muļķiem un taisnības cīnītājiem. Un viņus toreiz piesedza tā pati Strīķes un Jurāsa KNAB brigāde.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē