Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Arodbiedrības nosacījumu neizpildīšana var sašķobīt Šuplinskas krēslu

Politiskā paklupināšana?

Lielāku vai mazāku, tomēr satricinājumu publiskajā telpā pagājušajā nedēļā radīja Finanšu ministrijas (FM) paziņojums, ka izglītības nozares reformu trūkuma dēļ FM pagaidām nesaskaņos Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iesniegto projektu grozījumiem pedagogu darba samaksas noteikumos, kas paredz skolotāju algu palielināšanu no šā gada 1. septembra.

Lasot FM (būtībā – finanšu ministra Jāņa Reira) nostājas argumentāciju, rodas sajūta, ka šī gana demonstratīvā rīcība ir nevis birokrātiska piekasīšanās, bet gan eleganti noslīpēta IZM, precīzāk, izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas, politiskā paklupināšana, zinot, ka saistībā ar pedagogu darba samaksas celšanas jautājumu Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība apsver pedagogu streiku. Proti – noteikumiem par pedagogu darba samaksu jābūt grozītiem jūnijā. Ja tas nebūs paveikts, sagaidāms pedagogu beztermiņa streiks septembra sākumā. Šķiet, nosacījumu neizpildīšana var visai būtiski sašķobīt Šuplinskas krēslu.

Aizdomas par apzinātu "politisko paklupināšanu" raisa šis FM skaidrojums: "Izskatās, ka pati reforma izpalika, bet IZM tikai piestādīja rēķinu par papildu finansējumu. Papildu finansējums saskaņā ar Valsts budžeta likumu var tikt piešķirts, ja IZM veikusi valsts nozīmes reformas. Gadījumā, ja darbi jau ir paveikti, tad tikai jāpapildina anotācija. Ja darbi vēl nav paveikti, tad kolēģi ir pasteigušies ar atalgojuma palielināšanu, neveicot reformas. Jāuzsver, ka, paveicot valsts nozīmes reformas, nebūs pamata nepaaugstināt atalgojumu skolotājiem." Vēl vairāk, FM savā skaidrojumā izsaka savdabīgu pieļāvumu, ka IZM varbūt vienkārši esot sagatavojusi neprecīzu anotāciju, un, ja reformas izrādīsies paveiktas, tad saskaņojums būšot.

Šāda FM retorika vispār šķiet dīvaina, rodas sajūta, ka ministrijas dzīvo katra savā dimensijā,

ja jau FM publiski atzīst, ka tās rīcībā nav informācijas par īstenotām vai neīstenotām "valsts nozīmes reformām". Taču, ja arī "valsts nozīmes reformas" nozarē tiešām nav paveiktas, Reira kungam tomēr nevajadzētu aizmirst, ka šī valdība, tostarp ministre Šuplinska, strādā nepilnus četrus mēnešus un pirms tam IZM vadīja Reira partijas biedrs Kārlis Šadurskis, kurš gan pērn novembrī pameta ministra krēslu, jo izmantoja iespēju kļūt par iepriekšējā sasaukuma Eiropas Parlamenta deputātu, savukārt izglītības un zinātnes ministra pienākumi bijušajā valdībā tika uzticēti... Reiram. Līdz ar to vismaz pašam Reiram tomēr vajadzētu būt informētam par reālo situāciju un, iespējams, tehniskas nianses nevajadzētu izvērst par skaļu publisko diskusiju, kurai varbūt nemaz nav pamata. 

Top komentāri

Ignats
I
Kad reformēta tiks pati Finanšu ministrija ar nu jau dubultoto ierēdņu skaitu?
Latgalīts
L
Skolotāju skaitam skolā nedrīkst būt lielākam par skolēnu skaitu un "punkts"
Marģers Tūte
M
Varam paskatīties kā no oda pūš ziloni. Galvenais ir aizdomu sēšana koalīcijā, jo izskatās, ka jau no šīs Saeimas ievēlēšanas sākat gala ZZS nepacietīgi mīņājas rindā uz jaunu koalīciju.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē