Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Svarīgs ir gan IT inovators Rīgā, gan izcils maiznieks Viļakā

Pulksteni darbina ne tikai viens liels zobrats

Ekonomikas cikliskums un globālie procesi ir tikai daļa no faktoriem, kas tieši un netieši ietekmē valstu, to uzņēmēju un iedzīvotāju finanšu un cita veida labklājību. Un Latvija kā maza valsts ar mazu ekonomiku tikpat kā nemaz nav spējīga ietekmēt ne pirmo, ne otro faktoru. Šie riski Latvijai kā valstij kopumā vienmēr ir bijuši un būs, un tikai pārāk optimistiski cilvēki savās nākotnes prognozēs tos neņem vērā.

Taču Latvijas ekonomikas buksēšanu un mūžīgo nespēju vismaz izlīdzināties pat ar tuvākajiem kaimiņiem pastiprina jau kopš neatkarības atgūšanas brīža mums raksturīgais fenomens, ka valsts pārvaldē strādājošie (te domāju gan valsti kopumā, gan vietvaras) – it kā ar atbilstošām izglītībām un kompetencēm esoši cilvēki – nespēj paskatīties tālāk pa sava Rīgas kabineta logu vai labākajā gadījumā tālāk par Rīgas aglomerāciju, lai redzētu ne tikai priekšā zaļojošos kokus, bet arī aiz tiem diemžēl lēnām kalstošo mežu.

Necenšos kultivēt "viss ir slikti" viedokli, jo zinu daudz labu piemēru, kā mūsu pašu cilvēki no faktiski "nulles", taču ar lielu entuziasmu, gana smagu darbu un plānveidīgu rīcību ir izveidojuši nu jau starptautiska līmeņa uzņēmumus, turklāt dažādās nozarēs. Ir arī gana daudz pašvaldību, kurās ir skaidri definēti mērķi un arī instrumenti, kā šie mērķi konkrētā laika grafikā tiek sasniegti. Tomēr nereti ir sajūta – apspriežot, rakstot un apstiprinot daudzdesmitu lappušu biezās koncepcijas, attīstības plānus par sabiedrības labklājības celšanu un ekonomikas attīstīšanu, to radītāji tieši Rīgā nemaz neapgrūtina sevi ar nepieciešamību daudz detalizētāk painteresēties, tieši ko vajag vidējam vai mazajam uzņēmējam vai cilvēkam, kurš gribētu sākt savu biznesu Rūjienā, Pāvilostā, Elejā vai Viļakā. Un patiesībā šim cilvēkam pašā startā nevajag nemaz tik daudz – zināt precīzi saprotamu, bet, galvenais, stabilu valsts stratēģiju, tajā skaitā nodokļu jomā, tautsaimniecības attīstībā, un just, ka viņš nav pamests viens pats savā mazajā pagastā.

Proti, valsts aizvien slimo ar makroekonomisko megaplānu zīmēšanu (kas nereti ir izplūduši un attālināti no reālās pasaules), tajā pašā laikā, šķiet, aizmirst, ka makroekonomikas veiksme sākas mazās, bet daudzās mikroekonomikas veiksmēs. Tieši mikroekonomikas līmeņa – sākotnēji mazās, bet ar laiku augošās nacionālās uzņēmējdarbības – sekmīga un stabila attīstība ļautu Latvijā rasties tā sauktajam vidusslānim, kas ir jebkuras veselīgas ekonomikas un valsts pamats. Pulksteņa mehānismā pats lielākais zobrats tik viegli griežas nevis sava izmēra dēļ, bet tāpēc, ka to secīgā kārtībā nodrošina daudzi mazāki – no vismazākā līdz pat pašam lielākajam. Lieki piebilst – ja rūpēsimies tikai par lielo zobratu, par mazajiem aizmirstot, pulkstenis sāks atpalikt, līdz apstāsies pilnībā. Manuprāt, šī arī ir Latvijas ekonomikas diagnoze – grandiozajos plānos un koncepcijās iztrūkst detalizācijas un nozaru dažādības.

Izcils jaunuzņēmums var būt gan IT inovators Rīgā, gan īpašu kartupeļu audzētājs vai maiznieks Viļakā. Katram ir savs aicinājums un unikālas spējas. Šo būtu vērts atcerēties tiem "plānotājiem", kuri aizmirst, ka tik ļoti piesaukto pievienoto vērtību un nodokļu ieņēmumus budžetā tikpat sekmīgi ienes gan viens, gan otrs. Taču otrs pārāk bieži tiek aizmirsts. 

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka "nomaļu attīstīšanas brīnumzālīte" ekonomistiem ir labi pazīstama - tā ir nodokļu pazemināšana nomaļu biznesam. Bet no politiķiem tas prasa gudrību un drosmi. Kur lai ņem politiķus, kuriem piemīt šīs abas īpašības?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē