Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pusgada patiesības mirklis

Sagaidāms, ka 1. augustā tomēr stāsies spēkā grozījumi likumā Par akcīzes nodokli, kas paredz par 15% samazināt akcīzes nodokli stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Tiesa gan, savdabīgs ir šā samazinājuma termiņš – līdz 2020. gada 29. februārim, vienlaikus nosakot, ka jau ar 1. martu akcīzes nodokļa likme atkal pieaugs, turklāt – sasniedzot pat lielāku likmi, nekā tā noteikta šobrīd. Proti – patlaban likme ir 1840 eiro par 100 litriem absolūtā spirta, nākamos septiņus mēnešus, sākot no augusta, tā būs 1564 eiro, bet no nākamā gada 1. marta – jau 2025 eiro par 100 litriem absolūtā spirta, liecina Saeimas mājaslapā lasāmā informācija par Saeimas Budžeta un finanšu komisijas galīgajam lasījumam atbalstīto attiecīgo likumprojektu.

Gana daudz jautrības pēdējā mēneša laikā radīja negaidīti sācies Latvijas un Igaunijas "alkohola akcīzes kariņš", un savā ziņā tomēr – lai cik ļoti negribētos – no budžeta ieņēmumu viedokļa arī var saprast tautas kalpu vēlmi nosargāt budžeta ieņēmumus alkohola akcīzes nodokļa frontē, sevišķi pēc Igaunijas veiktā "nodokļu diversijas akta", jau no 1. jūlija par 25% samazinot alkohola akcīzi savā robežas pusē.

Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars (A/P) iepriekš pauda, ka "šis pasākums plānots tikai kā īstermiņa risinājums, reaģējot uz Igaunijas lēmumu (...) Šo soli speram tikai tāpēc, lai, paredzot būtisku ieņēmumu kritumu, stabilizētu un aizsargātu mūsu ekonomiku, valsts budžetu, komersantus." Cēls valsts varas žests, sevišķi attiecībā pret pierobežas komersantiem.

Laiks līdz 29. februārim būs sava veida patiesības brīdis, kas parādīs, vai akcīzes nodokļa samazināšanas rezultātā "interesentiem" ne tikai veikalos Igaunijas pierobežā, bet arī pārējā Latvijas teritorijā būs iespēja iegādāties stiprās grādīgās dziras, kuru cena būs mazinājusies proporcionāli 15% akcīzes nodokļa mazinājumam.

Ir jau piedzīvots, ka līdz ar kādas nodokļa likmes mazināšanos ne vienmēr seko arī proporcionāla gala cenas mazināšanās precei, un vienmēr tam tiek atrasts daudz un dažādu "loģisku argumentu". Tieši tādēļ būs interesanti pasekot, cik tuvu akcīzes likmes mazināšana korelēs ar stipro grādīgo dziru cenām ikviena veikala plauktā, un attiecīgi arī saprast, vai šis nodokļa mazinājums tomēr nebūs izrādījies tikai atsevišķu tirgus spēlētāju interesēs. 

Vienlaikus jācer, ka februārī valdība atkal neizlems turpināt "akcīzes karu" ar igauņiem, pagarinot "īstermiņa risinājumu" vēl uz kādu pusgadu, lai šādi būtībā sekmētu vienas samērā šauras nozares biznesu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē