Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Sabiedriskajām attiecībām un reklāmai Kariņa valdība ir tērējusi vairāk nekā jebkura cita

Reklāmas politbizness

Valdības sēdē 11. martā vakcīnu nepiegādāšanas nokaitinātais premjers Krišjānis Kariņš uzsprāga: "Es atvainojos, es kļūstu arī dusmīgs. Mēs baigās reklāmas naudas izdodam, bet nevaram 10 000 vakcīnu izvadāt!" Kā uzsver eksperti, sabiedriskajām attiecībām (PR) un reklāmai Kariņa valdība ir tērējusi vairāk nekā jebkura cita. Līdz ar Covid-19 uzliesmojumu radās iespēja šos tēriņus strauji palielināt – "komunicēt ar sabiedrību" un "reklamēt pareizu uzvedību" līdz bezjēdzībai.

Kur slēpjas politiskā nianse premjera sašutumam par reklāmas naudām tieši vakcīnu kontekstā? Jo Veselības ministrija (VM) īpaši izceļas ar dāsniem PR un reklāmas līgumiem, kas bieži tiek slēgti ar apvienībai Attīstībai/Par pietuvinātiem uzņēmumiem. Klasisks piemērs ir Mārtiņa Staķa padomnieka Ginta Knoka dzīvesbiedres vadītā PR aģentūra Deep White (DW). Vai veselības ministra Daniela Pavļuta kādreizēja darbavieta DDB Worldwide Latvia (DDB).

Tikai daži fakti ilustrācijai. Pērn aprīlī Valsts kanceleja (VK) noslēdza vispārīgo vienošanos par "komunikācijas kampaņu un pasākumu realizāciju". Kopējā summa – 250 000 eiro, trīs firmas, kas turpmāk var tikt izvēlētas konkrētu pasākumu veikšanai, – DW, Mediju tilts (ar kuru gan neviens konkrēts līgums nav noslēgts) un PR kvadrāts. Jūnijā SPKC noslēdza līgumu par "Sabiedrības informēšanas kampaņu veselības veicināšanas jautājumos" ar DW par 39 679 eiro, bet novembrī tika noslēgts 39 720 eiro vērts VM līgums ar DDB par "reklāmas izveidi un izvietošanu gripas profilakses jautājumos". Janvāra sākumā tika noslēgta VM vispārīgā vienošanās par 300 000 eiro vērtiem pakalpojumiem ar DDB un Jaunajai Vienotībai pietuvināto reklāmas firmu Guilty. Tam sekoja divi konkrēti kopā ap 150 000 eiro vērti līgumi ar DDB par "sabiedrības informēšanas aktivitāšu", kā arī reklāmu izstrādāšanu un izplatīšanu par iedzīvotāju vakcinēšanu pret Covid-19.  

9. martā valdība apstiprināja VK ziņojumu par "integrēto kampaņu Covid-19 izplatības mazināšanai un emocionālās spriedzes mazināšanai" kopumā par 333 000 eiro, ko daudzi labāk pazīst no idejas par "Covid avīzi". Nedēļu iepriekš valdība deva zaļo gaismu ap 120 000 eiro līgumam ar reklāmas aģentūru McCann Rīga (tās līdzīpašnieks Ainārs Ščipčinskis ir liels partijas Latvijas attīstībai ziedotājs) par kampaņu iepirkšanās paradumu maiņai. 

Tātad VM un valdība tā vietā, lai risinātu konkrētas problēmas ar Covid-19 apkarošanu, vakcīnu iepirkšanu utt., ilgstoši ir nodarbojušās ar "komunikāciju", nostiprinot specifisku uzņēmējdarbības saplūšanas modeli ar politisko varu. Smadzeņu skalošanas politbiznesu uz pandēmijas rēķina. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē