Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Spriedzi palielina informācijas trūkums

Nenoliedzami pašreizējā situācija pasaulē ir pārsteigusi nesagatavotu ikvienu neatkarīgi no viņa nodarbošanās, izglītības un turības līmeņa. Un arī reaģējošās stratēģijas un rīcības, lai izkārpītos no krīzes, teju katrā valstī un uzņēmumā ir atšķirīgas kaut vai tāpēc, ka nevienam nav skaidrs, kā attīstīsies vīrusa izplatība, kas ir tiešais un patlaban būtībā noteicošais iemesls ekonomiskās krīzes attīstībai. Turklāt, šķiet, nevienā ekonomikas grāmatā nav aprakstīta īstā recepte. Un tieši tādēļ šis ir vēl jo lielāks izaicinājums tiem, kuri šajā laikā vada valstis.

Tas, ka liela daļa sabiedrības šobrīd īpaši kategoriski pieprasa no politiķiem ātru, kvalitatīvu un iedarbīgu rīcību un kritizē par daudziem diemžēl steigā pieņemtajiem lēmumiem un veiktajām darbībām, ir pilsoņu demokrātiskās tiesības. Un šajā situācijā tomēr ir bērnišķīgi no politiķu puses būt aizvainotiem un dažreiz pat nedaudz lecīgiem, paužot, ka pārmetumi nav pamatoti.

Spriedzi starp sabiedrību un politiķiem pastiprina arī faktors, ka diemžēl pagaidām pārāk maz dzirdamas labās ziņas par valdības īstenoto atbalsta pasākumu rezultātiem. Vairāk tomēr apkārt cirkulē negācijas un aizvainojums gan no tiem, kuriem palīdzība atteikta vispār, gan no tiem, kuri saņemto atbalstu uzskata par necilvēcīgi niecīgu. 

Manuprāt, viens no galvenajiem sabiedrības un politiķu attiecību spriedzes pieauguma iemesliem ir ne tik daudz ekonomisko grūtību apjoma pieaugums gan finansiāli, gan skaitliski sabiedrībā, cik valdošās koalīcijas augstprātīgais viedoklis par savas rīcības neapstrīdamo pareizumu. Un situāciju tikai vēl vairāk pasliktina atsevišķu koalīcijas dalībnieku attieksme pret citādi domājošajiem teju par jebkuru jautājumu – ne tikai ekonomikas jomā –, jebkurus oponentus pie katras izdevības nemitīgi apsaukājot par oligarhu līdzskrējējiem, vecās (viņuprāt, absolūti sliktās) sistēmas atbalstītājiem un tamlīdzīgi.

Pie varas esošajiem politiķiem tomēr nevajadzētu aizmirst, ka liela daļa pašreizējo varas partiju un politiķu tādā vai savādākā politiskajā krāsojumā un kombinācijā bijuši pie varas vismaz 20 gadu, tajā skaitā arī dažs labs it kā jauna politiskā spēka pārstāvis. Tādēļ politiķiem tomēr vajadzētu piebremzēt savu patosa pārpildīto retoriku un "lēnprātīgi nolaisties atpakaļ uz zemes", lai kādā brīdī nesanāk tikpat neveiksmīgs lidojums kā nesen pazudušajam dronam.

Tas, ko šobrīd veselīgi domājošā sabiedrības daļa sagaida no politiķiem, nav nekāds ekonomikas fenomens, ka tieši Latvija atšķirībā no pārējās krīzē grimstošās pasaules tagad bez finansiālām sāpēm pārcietīs ekonomikas kolapsu. Sabiedrība sagaida godīgus, atklātus un precīzi izskaidrotus lēmumus un darbus. Patlaban īpaši iztrūkst tieši atklātas sarunas ar cilvēkiem, un ne jau pārblīvētais preses konferenču grafiks un daudzie patosa pārpildītie ieraksti sociālajos tīklos sekmē atklātības sajūtu. Esam gājuši cauri daudzām krīzēm, un ikvienā no tām lielākās negācijas radīja tieši informācijas un skaidrojuma trūkums. Vai tiešām politiķi jau atkal kāps uz tā paša grābekļa? 

Top komentāri

Pareizaisjautājums
P
Kā var būt neveiksmīga politiķu komunikācija ar tautu valstī, kur ir pieražots tāds lērums politologu un PR ekspertu?
Krējums Saldais
K
"Sabiedrība sagaida godīgus, atklātus un precīzi izskaidrotus lēmumus un darbus..." . .... . Cienījamais Gūtes k-gs. Fantastika ir blakus nodaļā.
Latvietis
L
Veči, beidziet. Ejiet strādāt godīgu darbu!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē