Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Trešā kandidāta ēna

Amerikas Savienotajās Valstīs, kur neoficiāli jau pilnā sparā rit priekšvēlēšanu cīņa pirms 2024. gada novembrī gaidāmajām valsts prezidenta vēlēšanām, kļūst aizvien acīmredzamāk, ka šo vēlēšanu gaitu un rezultātus var radikāli ietekmēt tas, ko darīs (vai gluži pretēji – ko nedarīs) otrs populārākais pretendents uz demokrātu nomināciju Roberts Kenedijs jaunākais.

No slepkavu rokas bojā gājušo ASV prezidenta Džona Kenedija un tieslietu ministra Roberta Kenedija attiecīgi brāļadēls un dēls Kenedijs ir tāds pats demokrāts kā Donalds Tramps – republikānis. Viņš ir tālu no radikāla liberālisma un daudziem demokrātu uzstādījumiem, sola likvidēt tā saukto dziļo valsti, kuru vaino mazākais patiesības slēpšanā par sava tēva un tēvoča slepkavību, neskopojas ar ASV ārpolitiskajam kursam veltītu kritiku u. c.

Ir vesela plejāde tēmu, par kurām viedokļus Kenedijs jaunākais un Tramps, šķiet, norakstījuši viens no otra, un šā iemesla dēļ nav pārsteigums, ka bijušais Trampa priekšvēlēšanu kampaņas vadītājs (un tās galvenais ideologs), vēlākais Trampa padomnieks Stīvens Benons, kā arī cits bijušais Trampa padomnieks Rodžers Stons ir nākuši klajā ar ideju, ka Trampam jāuzaicina Kenedijs par viceprezidenta kandidātu. Ideja par šādu starppartiju (cross party) tandēmu ne tuvu nav tik absurda, kā šķiet pirmajā brīdī. Kā jau minēts, Trampa un Kenedija uzskati daudzos jautājumos ir ļoti tuvi. Kenediju stabili atbalsta 10–15% demokrātu vēlētāju (dažās aptaujās un atsevišķās pavalstīs – pat līdz 25%), bet bezpartejisko vēlētāju vidū viņš virknē pavalstu ir pats populārākais kandidāts no visiem.

Tiesa, kā vēlētāji varētu reaģēt uz šādu aliansi, neviens nav pētījis, kamdēļ bungu rībināšana ir priekšlaicīga. Vēl jo vairāk tāpēc, ka Kenedijam ir arī citas iespējas. Vienu no augstākajiem amatiem ASV tās gan nesola, taču, visticamāk, neatgriezeniski apglabā demokrātu cerības saglabāt Balto namu. Kā vēsta ASV Kongresa izdevums The Hill, demokrātu vadības vidū satraukumu raisa iespēja, ka Kenedijs var izlemt piedalīties vēlēšanās kā neatkarīgais jeb trešais kandidāts. Tāpat Kenedijs, kurš iepriekš ilgstoši darbojies vides aizsardzības jomā, var saņemt ASV Zaļās partijas nomināciju. Tas gan šķiet mazāk ticami, jo zaļajiem ir savs spilgts favorīts Kornels Vests, kurš jau gatavojas atņemt demokrātiem ne mazumu vēlētāju balsu.

Protams, nav izslēgts, ka visi šie varianti ir tikai spekulācijas un vētra ūdens glāzē. Tomēr, ja Kenedija nodomi ir nopietni, tad arī sekas vismaz demokrātiem būs atbilstīgas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē