Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Uzņēmēji kā saprāta balss

Dažādu tautsaimniecības nozaru asociācijas un biedrības, kā arī uzņēmēju kopējās intereses prezentējošās organizācijas – Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un Latvijas Darba devēju konfederācija – bieži uzsvērušas, ka tieši uzņēmēji ir galvenais ekonomikas balsts un līdz ar to arī sabiedrības līdzsvarotības garants.

Nenoliedzami ievērojama daļa mūsu vietējo uzņēmēju ir ļoti pieredzējuši – sākuši savu biznesu jau unikālajos XX gadsimta deviņdesmitajos gados, veiksmīgi izturējuši dažādas pārmaiņas un satricinājumus, pratuši saglabāt savu uzņēmumu arī 2009. gada globālās finanšu krīzes apstākļos un laika gaitā ieguvuši prasmi vadīt sava biznesa kuģi pat ļoti spēcīgās vētrās.  

To ņemot vērā, varētu gaidīt, ka arī patlaban, Covid-19 krīzes laikā, tieši uzņēmēji būs mūsu sabiedrības saprāta balss, kas gan norādīs valdībai un Saeimai uz dažādu lēmumu nepilnībām, gan piedāvās risinājumus, kā šīs nepilnības novērst (to jau paveica uzņēmējs Jānis Ošlejs). Tāpat būtu sagaidāms, ka tieši uzņēmēji būs tie, kuri sabiedrībā ienesīs pragmatismu, distancējoties no masu histērijas "viss ir slikti" stilā un arī no vieglprātīgas bravūras. Patiešām "Paldies!" jāsaka visiem tiem uzņēmējiem, kuri, neraugoties uz stresu, ko rada gan neziņa par to, cik ilgi Covid-19 krīze turpināsies, gan diskutablie valsts atbalsta piešķiršanas kritēriji, gan arī nepieciešamība tālredzīgi un korekti risināt attiecības ar darbiniekiem, biznesa partneriem un klientiem, spēj saglabāt racionālu, līdzsvarotu attieksmi. Ir prieks, ka šādu uzņēmēju ir ļoti daudz! 

Taču diemžēl pat uzņēmēju retorikā vērojama arī atrautība no realitātes un sazvērestības teoriju kultivēšana. Sazvērestības teorijas ir spilgtas un daudzkrāsainas kā tulpju lauks pavasarī un pauž, piemēram, ka Covid-19 tik liela uzmanība tiek pievērsta, lai novirzītu sabiedrības uzmanību no kādas citas tēmas vai arī lai grautu kādu konkrētu biznesu, un neizpaliek pat pieļāvumi, ka Covid-19 sabiedrības uzmanības centrā iebīdījuši politiķi vai informācijas tehnoloģiju eksperti  (vides aktīvisti, mediķi, mediju pārstāvji u. c.) – te varianti ir daudzi un dažādi. 

Nesen, 2. aprīlī, bija Starptautiskā faktu pārbaudes diena, un Eiropas Parlaments paziņoja, ka vērsīsies pret tādu dezinformāciju, kas kavē centienus ierobežot Covid-19 pandēmiju. Atbildība par faktu pārbaudi, protams, gulst uz medijiem, taču ikvienam – arī uzņēmējiem – būtu vēlams apzināties, ka Covid-19 ir globāla problēma, ar kuru cīnās cilvēki visā pasaulē, nevis sazvērestība pret vienu tautsaimniecības nozari vai pat pret konkrētu uzņēmumu.

Top komentāri

Dostojevskis
D
Es ļoti ceru, ka uzņēmēju "saprāta balss" novedīs uzņēmējus pie tam, uz ko es viņus jau gadiem mudinu - izveidojiet taču reiz vienu kārtīgu politisku partiju, kura strādā Latvijas ekonomikai un KURA NEĻAUJ POPULISTIEM UN MUĻĶIEM TO GRAUT!!!
Krējums Saldais
K
Citēju: "Nesen, 2. aprīlī, bija Starptautiskā faktu pārbaudes diena, un Eiropas Parlaments paziņoja, ka vērsīsies pret tādu dezinformāciju, kas kavē centienus ierobežot Covid-19 pandēmiju.". . . . . Ē, sakiet lūdzu, tas, ka no parastas gripas pasaulē gadā mirst no 600 tūkstošiem līdz 2 miljoniem ir dezinformācija vai fakts? . Paldies!
Pareizaissecinājums
P
Būtu tikai pareizi, ja materiālo labumu radītāju balss skanētu pāri visādu parazītu "balsīm", kuri šos labumus patērē (nepalaižot garām nevienu izdevību pavīpsnāt par kapitālistiem utt.).
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē