Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vakcinēšanos nedrīkst ideoloģizēt

Vakcinācijas plāns šobrīd balstās uz sabiedrības sadalīšanu riska grupās, lai saprastu, kura grupa prioritāri vakcinējama. Tāda pieeja būtu saprotama, ja pie vakcinācijas kabinetiem stāvētu rindas, nevis vakcinējamie būtu jāķersta un jāpierunā, kā tas ir izrādījies pie mums.

Tagad ļoti svarīgi nesapīties meistarībā – provakcinācijas kampaņas mērķis nevar būt tikai sabiedrības izglītošana kā miera laikos. Ciniski runājot, mērķim jābūt cilvēkus iespējami ātri un masveidā vakcinēt, par spīti tam, vai viņi procesa gaitā izjutuši bailes, šaubas vai informācijas nepietiekamību.

Viens no pirmajiem jaunā veselības ministra Daniela Pavļuta (Attīstībai/Par!) lēmumiem izjaukt iepriekš sašķirotās mediķu grupas, pārejot uz visu medicīnas darbinieku vakcināciju, kuri vien tam piekrīt, skaidrāk par skaidru parāda, ka pat tik kompetentā vakcinācijas mērķauditorijā kā mediķi ir pārsteidzoši liels īpatsvars tādu, kuri, izsverot visus Covid-19 riskus un nezināmo par jauno vakcīnu, izlemj nogaidīt.

Klača, ka premjerministrs gribējis ministrus un deputātus iebīdīt vakcinācijas rindas priekšgalā, bija pēdējā demisionējušās veselības ministres izspēlētā intriga valsts amatpersonas statusā. Īsti padomiska savā stilā un mērķēta uz postpadomju cilvēka zemāko refleksu kairināšanu, sak, pavei, pavei, kāds rindā grib iespraukties pirms tevis, pa blatu!

Varbūt tiešām Viņķeles kundzes izcilo ideju nevajadzētu mest zemē un pārbaudīt, kā reaģētu pret vakcīnām pēkšņi skeptiskā postpadomju cilvēka psihe uz vēsti, ka kaimiņš jau vakcinējies pirmais. Tā teikt, varbūt rindas veidot prioritāro grupu ietvaros, bet nevis horizontāli, bet vertikāli – negrib mediķis, seniors, hroniski slimais, tad lai vakcinējas sociāli aktīvs trīsdesmitgadnieks.

Vēl gan redzēsim, kā cilvēku psiholoģiju un vakcinēties gribētāju plūsmu ietekmēs vakcīnu pieejamība. Jo valdības ekvilibristika ar pieejamo, iepirkto un vēl tikai rezervēto vakcīnu apjomu nedod īstu pārliecību, cik devu un cik īsā laika posmā Latvijai reāli būs pieejamas. Pagaidām Pavļuts sociālajos tīklos dalās ar kādas socioloģiskās firmiņas datiem, kas piedāvā vakcinēšanās piekritēju un noliedzēju sadalījumu pēc partiju atbalstītāju principa. Zemteksts skaidrs – A/P, Jaunajai Vienotībai un Rīgas domes koalīcijas partijai Progresīvie vēlētājs ir visizglītotākais un progresīvākais, tāpēc starp tiem vakcinēties gatavi 60% un vairāk, bet, jo tālāk nacionālkonservatīvajās partijās un opozīcijā, jo vairāk vakcīnu pretinieku. KPV LV vēlētāji laikam bailēs no 5G iedarbības šajā aptaujā nav piedalījušies vispār.

Ja nopietni, šis nu ir greizākais no greizākajiem virzieniem, kurā iet, izvēloties argumentus, lai panāktu, ka masas saņem vakcīnu pret Covid-19. Tikai ar liberālo, valdību un jebkādu oficiālo informāciju atbalstošo iedzīvotāju vakcinēšanu efektīvas masu imunitātes sasniegšanai laikam nepietiks. Tam nu šajā brīdī būtu jābūt skaidram. Jo, pat ja paļaujamies tikai uz konkrēto pieminēto aptauju, vakcinācijas noliedzēji un piekritēji sabiedrību ir sašķēluši burtiski uz pusēm. Taču vakcinācijas jautājums nedrīkst kļūt par ideoloģisku pretnostatījumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē