Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Valsts vedina vairāk dzert?

Samērā plašu ažiotāžu raisījusi Ekonomikas ministrijas iniciatīva ļaut pastāvīgi tirgot alkoholiskos dzērienus internetā. Saprotamu iemeslu dēļ par to bažas pauž narkologi, tāpat citi veselības aprūpes sistēmā strādājošie. Taču šajā gadījumā atkal (tāpat kā tad, kad tika mazināta akcīze alkoholam) ir pamats runāt arī par morāli. Alkohols nav un nevar būt starp tiem produktiem, kā plašāka iegāde vai lietošana vairotu tautas labklājību. Drīzāk tieši otrādi. ​

Nauda nesmirdot – tā saka. Šajā gadījumā tā gluži nav, jo alkoholisko dzērienu tirdzniecība internetā nav gluži nevainīga, nevienam nekaitīga. Tā vairo veselībai kaitīga produkta pieejamību, tātad arī patēriņu. Atrunas, ka tas esot valstiski izdevīgi, jo sildot ekonomiku, stimulējot vietējo biznesu, ļaujot valstij vairāk iekasēt akcīzes nodokli, ir galīgi nevietā, zinot, ka pāmērīga alkohola lietošana sev nes līdzi arī milzum daudz negatīvo seku gan personām, gan valstij. Traumatisms, sadzīves konflikti, noziedzība, parādu gūsts, nabadzība, dārgi izmaksājoši pasākumi, kas saistīti ar sabojātu veselību, it tikai dažas no tām.

Turklāt acīmredzams, ka jaunās iniciatīvas mērķauditorija ir nevis labu dzērienu baudītāji mērenos apjomos, bet gan tie, kas patērē alkoholiskos dzērienus ar mērķi kārtīgi piedzerties. Tie, kuri lieto kvalitatīvus alkoholiskos dzērienus, tos iepērk pakāpeniski, rūpīgi izvēloties pirkumu labos veikalos, attiecīgi arī patērē ar prātu. Viņi pirks varbūt arī internetā, bet tikpat labi varētu bez tā iztikt, tāpat kā iztikuši līdz šim. Savukārt tie, kuri pērk alkoholu, lai piedzertos, gan būs motivēti skatīt, kur vēlamā dzira lētāka un arī kur, pērkot vairumā, zemākas piegādes izmaksas. Par to netieši mēs ļoti labi varam pārliecināties no Skandināvijas valstu pieredzes. Tur tradicionāli ir ļoti stingri alkohola tirdzniecības ierobežojumi. Sabiedrības saprātīgākā, atturīgākā daļa tos pieņem ar izpratni, labi, kādreiz atved pa pudelei no ārzemju ceļojuma, taču speciāli alkohola iegādes dēļ nekur nebrauc. Savukārt tie, kas ar prāmi ceļo uz Igaunijas vai Latvijas alkohola veikaliem un tur iepērkas pamatīgos apjomos, ir acīmredzami no alkohola atkarīgie.

Un vēl. Ir acīmredzams, ka apmēram 80% cilvēku tagad ļoti apzinīgi attiecas pret aicinājumiem ieturēt distanci no citiem cilvēkiem, nepulcēties u. tml. Taču ir arī tādi, kuriem, kā saka, šķiet, ka jūra līdz ceļiem. Tādus redzam gan sabiedriskajā transportā, gan veikalos, gan citur šim brīdim neatbilstoši tuvu pietuvojoties citiem. Tādi arī turpina ballēties (varbūt diskrētāk, kādos dzīvokļos, nomaļākās mājās). Tas nozīmē, ka alkohola pieejamības vairošana var būt arī viens no riska faktoriem bēdīgi slavenā vīrusa izplatīšanās veicināšanā.

Top komentāri

Meivaldis Visdrops
M
Dzer vai nedzer, bet tik un tā vēlāk nožēlosi.
Korumpētaisučastkovijs
K
Vairāk aizliegumu legālajam alkoholam - vairāk iespēju maniem kontrolētajiem butlēgeriem!
Dans Robalds
D
Vai valsts kādam piespiedu kārtā lej rīklē alkoholu? Kaunējušies būtu visur vainot valsti!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē