Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vēlēšanu biznesa projekti

Vakar politiķi Sandis un Kaspars Ģirģeni paziņoja par savu plānu – Latvijā tiks dibināta jau atkal kārtējā politiskā partija. Protams, diskutabls ir jautājums, vai bijušajam iekšlietu ministram Sandim Ģirģenam un pašreizējam deputātam Kasparam Ģirģenam vispār izdosies savu plānu realizēt un, ja arī partiju nodibināt izdosies, vai viņi spēs iekļūt nākamajā Saeimā. Līdzīgi kā vēl dažiem jaunpienācējiem.

Taču patiesībā nianse ir citā apstāklī. Patlaban Uzņēmumu reģistra politisko partiju sarakstā reģistrētas vairāk nekā 40 partijas, daļa no kurām gan jau ir devušās pa "skuju taku" un atrodas likvidācijas stadijā. Taču būtībā – salīdzinoši nelielā valstī mums darbojas vairāki desmiti interešu klubiņu, kas ieguvuši tiesības lepni dēvēt sevi par politiskajām partijām.

Protams, tiesības cilvēkam būt tajā vai citā politiskajā organizācijā ar konkrēto politisko uzstādījumu un ideoloģiju piederas demokrātiskai un brīvai valstij. Tomēr objektīvi raugoties uz šodienas politisko skatuvi, jāatzīst, ka ir tikai uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmas partijas, kuru biedri ir spējuši saglabāt savu organizāciju ilglaicīgi un gūt labākus vai sliktākus panākumus dažāda līmeņa vēlēšanās pastāvīgi, tādējādi patiešām apliecinot politiskās partijas būtību.

Tomēr par nožēlu lielākā daļa tā saukto partiju, šķiet, jau sākotnēji dibinātas, lai tās galvenie dibinātāji varētu iekļūt ērtajos deputātu vai valdības krēslos, kas tālāk jau paver gana plašas iespējas visdažādākajās nozīmēs. Grūti spriest, vai valsts finansējuma paredzēšana tām partijām, kas sekmīgi noturēsies uz lielās politikas skatuves ilglaicīgi, kaut tālākā nākotnē varētu sekmēt kvalitatīvas politiskās kultūras veidošanos.

Taču diezgan skaidrs, ka vismaz tuvākos trīs parlamenta sasaukumus uz vēlēšanu laiku mēs aizvien piedzīvosim jaunu "nācijas glābēju" parādīšanos, kas dibinās kārtējo partiju "viendienīti" īsu brīdi pirms vēlēšanām un ierasti bārstīsies ar populistiskiem lozungiem un solījumiem par sabiedrībai svarīgiem un sāpīgiem jautājumiem.

To esam piedzīvojusi jau sen. Un to pieredzējām arī pirms pašreizējās Saeimas vēlēšanām, kad daudzi šodien ievēlētie politiķi un to partijas solīja, piemēram, iedzīvotājus un visu tautsaimniecību atbrīvot no bēdīgi slavenās OIK afēras sekām. Tieši tāpat, kā tika paziņots, ka Latvijā pie varas nākusi "bezkompromisu tiesiskuma koalīcija" un ka tagad viss tiks sakārtots.

Par OIK likvidēšanu šodien vispār vairs neviens nerunā. Tieši tāpat kā par bezkompromisu tiesiskumu šo vārdu īstajā nozīmē. Tāpēc grūti noticēt, ka situāciju mainīs kārtējās jaundibinātās partijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē