Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Vienotībai šī valdība pārāk dārgi izmaksā

No ne īpaši veiksmīgajām Saeimas vēlēšanām Jaunā Vienotība (JV) iznāca kā uzvarētāja, jo par spīti proporcionāli vismazākajai frakcijai Saeimā spēja tikt pie premjera amata Krišjānim Kariņam. Tomēr pat jūnija reitingu lēciens nav devis tik nepieciešamo pašapziņu Kariņam izturēties kā vairāk nekā vienkārši tehniskam premjeram daudzskaitlīgā šantāžistu koalīcijā.

Negods ar Nacionālās apvienības (NA) melnās avs Imanta Parādnieka virzīšanu Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) padomē ir it kā maznozīmīgs, bet pašai JV graujošs solis nu jau vairāku secīgu lēmumu ķēdē. SIF dala iespaidīgas summas dažādu nevalstisko organizāciju īstenotām integrācijas programmām. Parādnieks ar saviem uzskatiem šī fonda padomē iederas aptuveni tāpat kā par demogrāfijas lietu padomnieku pie Kariņa labās rokas. Var teikt, lai ideoloģiskā cīņa par to, kādai būtu jābūt integrācijas politikai un kuras no programmām jāfinansē, paliek JV un NA ziņā. Ja vien nevalstiskās organizācijas un sabiedrības integrācija nepārstāvētu to liberālo sfēru, kurā JV tradicionāli smēlusies daļu sava elektorāta. Parādnieku Zemgales sarakstā no otrās, garantēti ievēlamās, vietas uz ceturto, neievēlēto, nosvilpa pašas NA vēlētāji, un nu JV Kariņa personā ir izlēmusi ar Parādnieka rokām paretināt arī savu elektorātu. Kariņa personiskais harakiri, virzot Parādnieku par savu pārstāvi SIF, liek jautāt, vai JV kopumā pašu vadītajā valdībā nesāk izskatīties pēc ķīlniekiem, un attiecīgi, cik ilgi šis pasākums, saukts par Kariņa valdību, turpināsies.

Jūnijā saskaņā ar Latvijas Televīzijas pasūtītajiem SKDS pētījuma datiem, JV reitingi bija pakāpušies līdz 10,5%, sasniedzot četru gadu laikā visaugstāko atzīmi, savukārt jūlijā, kas, kā zināms, bija "dzelteno kartīšu" mēnesis, uzrāviens gandrīz uz pusi ir sadeldēts. Ja pieņemam, ka vēlētājs līdzīgi kā Eiropas Parlamenta vēlēšanās JV meklēja stabilu un profesionālu spēku vispārējā populisma un neprofesionalitātes ārprātā, tad nākamo nedēļu notikumi jeb stājas neesamība acīmredzot šo ticību mazināja.

Jebkāda respekta trūkumu pret Kariņu pirms pāris nedēļām nodemonstrēja JKP līderis tieslietu ministrs Jānis Bordāns, intervijā iknedēļas žurnālā Ir vēršoties pret valdības vadītāju un nokaujot jebkādu politiskajā saziņā un publiskajā komunikācijā iepriekš pieņemtu diplomātiju: "Mēs jau varam ierosināt premjeru nomainīt. Un pamēģini uztaisīt bez mums valdību!"

Šī taisnā valoda atgādināja kultūru sadursmi pie profesora Preobraženska galda nemirstīgajā šedevrā Suņa sirds, kur Poligrāfs Poligrafovičs sarūgtināti protestēja pret aizplīvurotām runām un galda etiķeti, kas, viņaprāt, ir gāztā režīma rudiments. "Viss jums kā pie parādes – salvetīti tur, kaklasaiti šur. "Piedodiet" un "lūdzu-merci". Bet tā, lai būtu pa īstam, – to ne. Paši sevi mokāt kā pie cara režīma." Bordāns arī sevi ir nolēmis nemocīt ar veco, oligarhu režīmam piedienīgo politisko retoriku, kurā savulaik politiķi, svīzdami un dažs pat kādu politoloģijas grāmatu vai dižu valstsvīru biogrāfiju izlasījis, prata dot mājienus, apelēt pie politiskā līdzsvara vai pat duelēties ar idejām. Te Kariņš netiek aicināts ne uz kādu smalku "lūdzu-merci", bet savā bezpalīdzībā atgādina profesoru Preobraženski.

Top komentāri

Raimonds
R
Visu cieņu Kariņam, viņš ir viens no retajiem, par kuru nav kauns. Savaldīt to murgu, kas Saeimā iebalsots, reti kuram izdotos.
Itamars Toledano
Imants Parādnieks ir ne tikai NA melnā avs, bet arī nacionālais maukurs, nacionālais nelietis un nacionālais ierāvējs, kas lielāka laupījuma dēļ savu dvēseli sātanam atdos bez minstināšanās. Tāds viņš ir bijis no dzimšanas, un nezinu cita tika netikla uz izvrtuša tēviņa kā nacionālā parādnieku, un vai kāds brīnums, ka arī daža laba meitu mājas darbiniece baznīcā iet?
jevlampijs
j
Ja rakstā minētais par minēto kungu ir kaut mazliet patiesība un pieplusojot klāt Brokas epopeju, NA ir jānoiet no politiskās skatuves.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē