Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Ja mums patiesi rūp gan vide, gan nākotne, gan arī pašu izmaksas, manuprāt, lielāka uzmanība būtu pievēršama cēloņiem, tam, vai tiešām tik lielā apjomā atkritumi ir jārada

Vispirms – cēloņi

Ažiotāžu pēdējā laikā raisījis jautājums par atkritumu apsaimniekošanu Rīgā. Vienā pusē ir tie, kas atbalsta jauno kārtību, saskatot ilgtermiņa ieguvumus, otrā pusē tie, kas vēlas, lai viss paliek pa vecam, jo biedē tieši ilgais saistību termiņš. Tad nu vieni biedē ar haosu, kas var iestāties, ja neejam to ceļu, kas iesākts, otri – ar iespējamo atkarību no viena pakalpojuma sniedzēja un augstākām izmaksām. Jācer, ka panikotāju saceltās putas drīz noplaks un uz daudziem jautājumiem, kas saistīti ar šo jomu, mēs gan saņemsim skaidras atbildes, gan varēsim raudzīties, kā saka, vēsu prātu. Tikmēr derētu vismaz nedaudz aizdomāties, kāpēc vispār mums šis jautājums aktuāls.

Un tas, kas tiešām šajā kontekstā satrauc, turklāt ne pēkšņi tagad, bet jau daudzus gadus, ir visvisāda iepakojuma radīto atkritumu īpatsvara pieaugums. Un te nav runa vien par tiem atkritumiem, ko iespējams nodot pārstrādei (kaut vai caur depozītu sistēmu) vai kas dabā pietiekami ātri sadalītos. Bet, piemēram, papīrs ar folijas pārklājumu vienā pusē, dažādas iepakojuma plēves, ko nav iespējams attīrīt no pārtikas atlikumiem vai kas arī neiekļaujas nekādā pārstrādājamo materiālu kategorijā, bet tiek lietotas pārpārēm.

Un tas komplektā ar tendenci ražotājiem un arī tirgotājiem teju vai visus produktus fasēt, turklāt aizvien mazākos iepakojumos, vienas reizes porcijās, līdz pat tam, kad, šķiet, iepakojums sver vairāk nekā pats produkts.

Uz tā fona dzeramsalmiņu vai ausu bakstiņu apkarošana šķiet vien kā parodija rūpēm par vides piesārņojuma mazināšanu.

Ja nemazināsies kopējie otrreiz nepārstrādājamā iepakojuma apjomi, atkritumu konteineri tāpat būs pilni, to izvešana būs dārga, lai arī kurš par to rūpētos.

Proti, atkritumu izvešana vai šķirošanas kārtība ir vien sekas. Ja mums patiesi rūp gan vide, gan nākotne, gan arī pašu izmaksas, manuprāt, lielāka uzmanība būtu pievēršama cēloņiem, tam, vai tiešām tik lielā apjomā atkritumi ir jārada.

Man ļoti simpātiska šķiet beziepakojuma produktu tirdzniecības kustība, kas pamazām izvēršas arī pie mums. Tāpat produktu iegāde lielākos iepakojumos, tā mazinot maisu, paku, kastu, visvisādu vienreiz lietojamu pudeļu lietošanu. Protams, tas ir neērtāk, tas prasa zināmu piepūli, sagatavošanos pirms iešanas uz veikalu, ieradumu maiņu, taču tā noteikti ir daudz vērtīgāk nekā klaigāt, ka kādam, lūk, būtu pēc iespējas ātrāk un lētāk viss mūsu ātri uzkrātais kaut kur (vienalga, kur) jāaizvāc.

Jācer, ka pienāks brīdis, kad gatavība nepārspīlēt ar visa iepakošanu kļūs par tādu kā modes lietu patērētājiem, ražotājiem un tirgotājiem. Tad arī rēķini par atkritumu izvešanu tik ļoti nebiedēs.

Top komentāri

patiesībā
p
Slīkšana atkritumos JAU ir iestājusies (nevis tikai vēl gaidāma) un rullē kā pa šķidriem cūklopu vielmaiņas galaproduktiem, pēc pilnas programmas. BET – TIKAI un VIENĪGI pašu slīcēju (t.i. mantu / atkritumu kulta pielūdzēju) dēļ. Un - nevis to fiz./jur./publ. personāžu dēļ, kuri piekopj savu arī šajā pašreizējā "rietumliberāldemokrātisko virsvērtību valstī" prioritāri pieprasīto un arvien straujāk "plaukstošo" (jebkurā izpratnē / izpausmē) "treš-biznesu" (jo - ir tak' sacīts: "nauda nesmird!" ).
Sanepidstacija
S
Klenkerējot no viena grāvja otrā un ar putām cīnoties pret iepakojumiem, ļaudis aizmirst, ka šie iepakojumi ir labs nodrošinājums pret holēru , dizentēriju un pārējām šo slaveno māsīcu radiniecēm.
Grīnpīsis
G
Pasaules piesārņojuma, kurā Latvijas daļa, nevarētu būt lielāka par 0,1 procentu, samazināšanu kavē viens būtisks apstāklis - ja tiks izdarīts nopietns spiediens uz valstīm piesārņotājām... sāksies kliedzieni par rasismu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē