Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Gerhards aicina motivēt lauksaimniekus ieviest klimatam draudzīgu saimniekošanu

Eiropas Savienībai (ES) ir jāmotivē lauksaimniekus darba procesos ieviest klimata pasākumus, piedāvājot efektīvus risinājumus no izmaksu viedokļa, uzsvēra zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA).

Zemkopības ministrijā aģentūru LETA informēja, ka otrdien, 24. septembrī, Gerhards piedalīsies ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru neformālajā sanāksmē Helsinkos. Sanāksmē dalībvalstu ministri diskutēs par lauksaimnieku lomu ES klimata politikas jomā, proti, kā veicināt ilgtspējīgu lauksaimniecību ar oglekļa piesaistes augsnē palīdzību.

Tostarp Somijas puse uzsver, ka cīņā ar klimata pārmaiņām būtiski ir palielināt oglekļa piesaisti lauksaimniecības augsnēs, tāpēc ES jau tagad jādomā par nepieciešamajiem risinājumiem, kā uzlabot oglekļa piesaisti augsnēs visās dalībvalstīs.

Ministrijā atzīmēja, ka Latvijas ieskatā dažādie klimata pasākumi ir būtiska ES Kopējās lauksaimniecības politikas stratēģisko plānu sastāvdaļa, taču vides un klimata prasību kopumam ES Kopējās lauksaimniecības politikā ir jābūt samērīgam un pietiekami līdzsvarotam attiecībā pret dalībvalstīm piešķirto finansējumu.

"Latvijai ir svarīgi, lai vides un klimata nosacījumus būtu iespējams efektīvi ieviest realitātē, ne tikai tos norādīt ES dokumentu saturā. ES ir jāmotivē lauksaimniekus darba procesos ieviest klimata pasākumus, piedāvājot efektīvus risinājumus no izmaksu viedokļa - ja ES tiek noteikti sasniedzamie mērķi, ir jānodrošina atbilstošs un pietiekams finansiālais atbalsts šo mērķu īstenošanai," teica Gerhards.

Vienlaikus zemkopības ministrs norādīja, ka ne mazāk svarīgi ir ar ES atbalstu nodrošināt konsultācijas un apmācības lauksaimniekiem par oglekļa piesaisti lauksaimniecības zemēs.

LETA jau ziņoja, ka Latvijas zinātnieki strādā pie lauksaimniecības siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisiju samazināšanas pasākumu robežizmaksu līknes attīstīšanas, lai identificētu no izmaksu viedokļa efektīvas SEG emisiju samazināšanas metodes. Latvija plāno izveidot arī augsnes oglekļa monitoringa sistēmu lauksaimniecības zemei. To ieviešot, tiks izveidoti 200 augsnes oglekļa monitoringa parauglaukumi lauksaimniecības zemē.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka Gerhards pats tic tam, ko runā. Bet tad nav vairs labi...!
ļuļa
ļ
protams, galvenais ieviest kārtējo monitoringu. vēlams, piesaistot kādus 100 speciālistus ar vismaz 2500 algu mēnesī, kādu pārīti gerharda radus un draugus ieskaitot. P.S. lauksaimniecība pēc definīcijas ir vislielākais vides grāvējs. un ir vairākas metodes, kā negatīvo ietekmi mazināt - a) likvidēt lielfermas ar vairākiem tūkstošiem govju, kur govs vidējais dzīves ilgums ir 4 gadi, un kas nenormāli piesārņo apkārtni, b) likvidēt nenormālos monokultūru laukus c) un vispār, gribiet būt eko, atjaunojiet tūkstošiem gadu veco trīslauku sistēmu. tā palīdzēs nenoplicināt zemi līdz bezjēgai, kā to dara modernā lauksaimniecība jebkurā savā izpausmē. bet to jau nedarīs, dirsīs tik un monitorēs.
565 dienas
5
Atkal puspālī kaut ko murgo, dāks jau zemniekus braukt nost. Galīgi traks palicis,alkaš j........
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē