Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Jansons: Nav loģiska skaidrojuma divu termiņu ierobežojumam tiesībsarga amatā

Nav racionāla un loģiska skaidrojuma divu termiņu ierobežojuma ieviešanai tiesībsarga amatā, intervijā TV3 raidījumā 900 sekundes sacīja tiesībsargs Juris Jansons.

Tas tādēļ, ka parlaments jebkurā gadījumā ir tas, kas vai nu apstiprina personu amatā vai nē, skaidroja tiesībsargs. "Faktiski ar divu termiņu ierobežojumu viņi ierobežo paši sevi," uzskata Jansons.

Norādīts, ka ir amati, kur šāds ierobežojums ir spēkā, Jansons pauda, ka tad būtu jābūt konsekventiem "Jebkurai valsts amatpersonai tātad faktiski vajadzētu noteikt kaut kādu amata termiņa ierobežojumu," viņš teica.

Tiesībsargs arī sacīja, ka līdzīgām vai tādām pašām institūcijām Eiropas Savienībā ļoti retos gadījumos ir ierobežotas amatpersonu pārvēlēšanas iespējas.

Vaicāts, vai šādam ierosinājumam redz saistību ar savām aktivitātēm, tiesībsargs pauda: "Es vilktu paralēles gan".

Viņš atgādināja, ka pēc tiesībsarga pieteikuma Satversmes tiesa šogad jau ir pieņēmusi trīs likumdevējiem nelabvēlīgus spriedumus - par garantētā minimālā ienākuma līmeni, par valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu un trūcīguma slieksni. Turklāt vēl četri pieteikumi gaida savu izskatīšanu tiesā, tostarp par vecuma un invaliditātes minimālajām pensijām.

"Vēl par burtiski dažiem mēs domājam," viņš atklāja.

Kā ziņots, vairāki "Jaunās vienotības" un "Attīstībai/Par!" Saeimas deputāti rosina veikt vairākas izmaiņas likumā saistībā ar tiesībsarga apstiprināšanu amatā, tajā skaitā noteikt divu termiņu ierobežojumu tiesībsarga amata ieņemšanai.

Plānots paaugstināt prasības tiesībsarga amata kandidātam, nosakot, ka pretendentam ir jābūt ar maģistra vai tam pielīdzināma grādu. Tāpat paredzēts likumā ierakstīt, ka kandidātam ir jāpārvalda latviešu valoda un vismaz divas svešvalodas.

Parlamentārieši norāda, ka likuma grozījumiem sagaidāma pozitīva ietekme, jo tie veicinās tiesībsarga kā nozīmīgas Saeimas vēlētas amatpersonas cilvēktiesību aizsardzības jomā prestižu un vairos sabiedrības uzticību tiesībsarga institūtam.

Saeimai vēl jālemj par šo grozījumu nodošanu izskatīšanai parlamenta komisijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē