Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ķuzis satraukts par alternatīvu sodu trūkumu, atsakoties no aresta dzērājšoferiem

Valsts policija (VP) pagājušajā gadā noķērusi 3539 transportlīdzekļu vadītājus, kuri pie stūres bija sēdušies reibumā, un VP priekšnieks Ints Ķuzis ir satraukts, ka, Latvijai atsakoties no administratīvā aresta, nav padomāts par alternatīviem sodiem šiem pārkāpējiem.

Patlaban Administratīvo pārkāpumu kodekss (APK) par braukšanu dzērumā atkarībā no promiļu daudzuma paredz administratīvo arestu, naudas sodu un tiesību atņemšanu. Piemēram, ja vadītājs braucis vairāk nekā 1,5 promiļu reibumā, viņam par pārkāpumu var piemērot administratīvo arestu no 10 līdz 15 diennaktīm, 1200 līdz 1400 eiro naudas sodu un tiesību atņemšanu uz četriem gadiem.

Savukārt, ja braukšana notikusi dzērumā un bez tiesībām, tad iestājas kriminālatbildība. Par šādu noziegumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz vienam gadam, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Jūlijā stāsies spēkā jauns Administratīvās atbildības likums, līdz ar to spēku zaudēs APK un Latvija būs atteikusies no administratīvā aresta.

Ķuzis šonedēļ Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē norādīja, ka lielais dzērājšoferu skaits ir viens no faktoriem, kāpēc policija skeptiski raudzījusies uz Administratīvās atbildības likumu, kurā vairs nav paredzēts administratīvais arests.

"Ja skatāmies uz Administratīvās atbildības likumu, tad attiecībā uz dzērājšoferiem tiek izņemts ārā viens no efektīvākajiem līdzekļiem, proti, administratīvais arests. Savukārt alternatīvs kompensējošais mehānisms nav paredzēts," uzsvēra Ķuzis.

Viņš atgādināja, ka, Latvijai pirms vairākiem gadiem ieviešot administratīvo arestu dzērājšoferiem, strauji samazinājās šādu pārkāpēju skaits. Tomēr joprojām ir pietiekami daudz šoferu, kurus neuztrauc minētie trīs sodi - arests, naudas sods un tiesību atņemšana.

Policija prakse liecina, ka lielākā daļa dzērājšoferu pie stūres sēdušies vairāk nekā vienas promiles reibumā. Bieži šiem cilvēkiem nav autovadīšanas tiesību, turklāt tie brauc ar vairāk nekā 30 gadus veciem auto.

Ķuzis pieļāva, ka, palielinot ceļu policistu un līdz ar to arī patruļu skaitu, aizturēto dzērājšoferu skaits būtu krietni lielāks.

 

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka Ķuzis pēc tik ilga laika policijā nav neko sapratis. Skumji. Ķuzi, pret problēmu nevajag "cīnīties" paaudzēm ilgi, problēmu vajag novērst. Tas ir ļoti vienkārši - par braukšanu 1,5 promiļu reibumā ir momentā jākonfiscē braucamais!!! Nav braucamā - nav problēmas! Kāda velna pēc sabiedrībai katru alkoholiķi vēl jāauklē 15 diennaktis? Ķuzi, tās taču ir divas nedēļas! Vai nesaproti???
Faktiirspītīgi
F
Alkoholisms nav ārstējams ar fiziskiem līdzekļiem! Vai policijas ģenerāļi šo patiešām nav pamanījuši? Vai deputāti nav dzirdējuši? Ja pedofīlu automātiski nelaiž bērnu dārzā, tad alkoholiķi automātiski nelaiž pie braukšanas. Bez variantiem un pavisam!!!!!
Jānis
J
Ķuzi, tev par citām lietām jātur rūpe!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē