Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Premjers uzskata, ka pirms 9.maija bija plašāk jāskaidro sabiedrībai par pulcēšanās ierobežojumiem

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzskata, ka Sanda Ģirģena (KPV LV) vadītajai Iekšlietu ministrijai (IeM) pirms 9.maija bija daudz plašāk jāskaidro sabiedrībai par pulcēšanās ierobežojumiem.

Premjers ceturtdien žurnālistus informēja, ka ir saņēmis ministra skaidrojumu par IeM iestāžu darbu 9. maijā Pārdaugavā, taču viņš ar to nav pilnībā apmierināts. Kariņš uzskata, ka ir viens trūkums, proti, ministram pirms 9.maija bija skaidrāk sabiedrībai jāizklāsta par valstī noteiktajiem pulcēšanās ierobežojumiem un jāaicina ievērot šos noteikumus.

Ņemot vērā minēto, Kariņš uzskata, ka "ir jāstrādā nākotnē, apzinoties cik svarīga ir loma valdības locekļiem, un šim ministram ir jāskaidro pirms notikuma, nevis jāskaidrojas pēc notikuma."

Kariņš nekādus rīkojumus un uzdevumus pēc iepazīšanās ar ministra ziņojumu nav pieņēmis. "Lai būtu skaidrs. Ir jāstrādā uz priekšu un jāmācās no lietām, kas ir nepilnas. Tas ir tas, ko es sagaidu," rezumēja valdības vadītājs.

Kariņš arī nav apmierināts ar to, ka ne visi Latvijā dzīvojoši cilvēki vienoti izprot, cik Otrais Pasaules karš bija traģisks Latvijai. Tas liecina, ka Latvijas izglītības sistēmā un integrācijas procesā vēl daudz kas darāms.

Aģentūras LETA rīcībā esošais Ģirģena skaidrojums liecina, ka ministrs uzskata, ka šā gada 9.maijā Uzvaras parkā notikušais apliecina veiksmīgu IeM un tās padotības iestāžu darbu, lai nodrošinātu sabiedrības drošību un epidemioloģisko risku mazināšanu, vienlaikus respektējot cilvēku tiesības individuāli apmeklēt jebkuru parku, pieminekli vai piemiņas vietu, neatkarīgi no tautības un šo indivīdu personiskās motivācijas.

Viņš tāpat akcentēja, ka pieminekli neapmeklēja lielas cilvēku grupas, bet atsevišķi indivīdi vai vienas mājsaimniecības locekļi, kuru pulcēšanos neierobežo Ministru kabineta rīkojums.

Savā skaidrojumā Kariņam Ģirģens arī piekrita, ka atsevišķās situācijās divu metru distance starp šiem indivīdiem netika ievērota, bet Valsts policijas un pašvaldības policijas darbs bija neatsverams, lai novērstu masu nekārtības, nodrošinātu sabiedrisko kārtību un mazinātu iespējas Covid-19 izplatībai. Ministrs vērsa Kariņa uzmanību uz to, ka turpinās darbs pie publiski pieejamo fotogrāfiju un video materiālu analīzes, kā arī tiek rūpīgi vērtēta Valsts policijas kārtības policijas darba kvalitāte, lai pilnveidotu sabiedriskās kārtības nodrošināšanu.

Jau ziņots, ka Valsts policija un IeM vadība jau kopš 9.maija spiesta uzklausīt kritiku un taisnoties par cilvēku sanākšanu ārkārtējās situācijas laikā pie Uzvaras pieminekļa Rīgā. Vakar iekšlietu ministrs, Valsts policijas un Rīgas pašvaldības policijas vadība tiešsaistē skaidroja savu pozīciju Saeimas komisijai.

Saeimas komisijā VP vadība un Ģirģens viņiem veltīto kritiku noraidīja. Likumsargi ieviesa vairākus pasākumus, lai nepastāvētu masveida pulcēšanās un pārkāpumi. Kopumā policija Uzvaras parkā noformēja 46 administratīvā pārkāpuma protokolus, bet sāka 70 administratīvās lietvedības.

Ģirģens komisijā atgādināja jau pirmdien pausto, ka jebkurā gadījumā tiek analizētas publiski pieejamās fotogrāfijas un video, kā arī tiek rūpīgi vērtēta VP darba kvalitāte, lai pilnveidotu sabiedriskās kārtības nodrošināšanu.

Tāpat viņš aicināja koalīcijas deputātus būt aktīviem un iesniegt savus priekšlikumus koalīcijas sanāksmēs par 9.maija atzīmēšanas organizēšanu. Ministrs arī piebilda, ka nav nekādu problēmu valdībai vai pašvaldībai pieņemt lēmumu par Uzvaras pieminekļa un tam tuvumā esošās teritorijas slēgšanu. Šādus lēmumus policija nav kompetenta pieņemt, jo tās uzdevums ir nodrošināt sabiedriskās kārtības ievērošanu, viņš atgādināja.

Tāpat ziņots, ka sociālo tīklu platformu lietotāji, vērojot notiekošo Uzvaras parkā, pārmet Valsts policijai bezdarbību un bezzobainību, nodrošinot parka apkaimē pulcēšanās ierobežojumu ievērošanu. Vairāki iedzīvotāji bija publicējuši no attāluma uzņemtus parka foto, kuros izskatās, ka pie Uzvaras pieminekļa pulcējas simtiem cilvēku. Iedzīvotāji pauduši neizpratni un sašutumu, kādēļ policija nekādi nereaģē, sanākušos neizklīdina un neizraksta pārkāpuma protokolus, jo citās situācijās, piemēram, kad parkā sporto četri jaunieši, kārtībsargi uzreiz esot klāt un aizrādot.

Kariņš iekšlietu ministram pieprasīja skaidrojumu par Valsts policijas darbu 9.maijā.

pievienota 6.-8.rindkopa

 

Top komentāri

Tiem
T
var skaidrot visos iespējamos caurumos - rezultāts viss viens.
jānis
j
Tā jau būtu bijis jādara.Bet vai tad Sandim ir laika ar tādiem sīkumiem nodarboties, viņam jau tilti jāslēdz, par futbolu liela rūpe....
man
m
Izskatās, ka pirmais kuram visu laiku kaut kas ir jāskaidro ir tieši Kariņš.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē