Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tiesībsargs: Jāizstrādā alternatīvas slēgta tipa iestādēs esošo cilvēku saziņai ar tuviniekiem

Valdībai jāizstrādā alternatīvas slēgta tipa iestādēs esošo cilvēku saziņai ar saviem tuviniekiem, vēstulē Ministru kabinetam paudis tiesībsargs Juris Jansons.

Jansons uzsvēra, ka augsti novērtē valdības līdzšinējo darbu koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 ierobežošanā, taču vēlas vērst valdības uzmanību attiecībā uz mazākaizsargātu personu tiesību aizsardzību, īpaši uz to personu tiesību aizsardzību, kuras atrodas ieslodzījuma vietās, psihiatrijas slimnīcās, ilgstošas sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādēs, īslaicīgās aizturēšanas izolātoros un citās slēgta tipa iestādēs.

Tiesībsargs uzskata, ka nepieciešams izstrādāt alternatīvas saziņai ar tuviniekiem, piemēram, nodrošināt videokonferenču iespēju, biežāku tālruņa zvanu atļaušanu ar ģimenes locekļiem, e-pasta sarakstes atļaušanu un citas alternatīvas.

Lai maksimāli izvairītos no cilvēktiesību pārkāpumiem šajā sarežģītajā laika posmā, vēstulē viņš aicina valdību īpašu uzmanību pievērst Latvijai saistošu starptautisko organizāciju sniegtajiem ieteikumiem cilvēktiesību nodrošināšanā pandēmijas laikā.

Personas, kuras atrodas slēgta tipa iestādēs, ir atzīstamas par augsta riska grupu masveida saslimstībai, tādēļ pandēmijas novēršanā īpaša uzmanība ir veltāma tam, lai šo personu tiesības uz veselības aprūpi tiktu nodrošinātas savlaicīgi, kvalitatīvi un atbildīgi. "Bet svarīgi ir arī nodrošināt, lai tiesību ierobežojumi, kas tiek piemēroti ārkārtējās situācijas laikā, būtu samērīgi," paudis tiesībsargs.

Tāpat, viņaprāt, būtiski ir, lai ikvienā slēgta tipa iestādē būtu nepārtraukta piekļuve kvalitatīvai un no tiešajiem avotiem iegūtai informācijai gan par slimības pazīmēm, gan pandēmijas izplatību, lai mazinātu cilvēku neziņu par notiekošo.

Informācijai jābūt pieejamai arī personām ar dažāda veida invaliditāti, tai skaitā arī personām ar garīgās attīstības traucējumiem, piemēram, nodrošinot informāciju vieglajā valodā.

Tiesībsargs norādīja, ka, lai novērstu Covid-19 uzliesmojumus, ir nepieciešami ierobežojumi apmeklējumiem slēgta tipa iestādēs, taču šādi ierobežojumi ir jāievieš caurskatāmi un skaidri jāpaziņo tām personām, kuras tas skar.

Viņaprāt, pēkšņi pārtraucot kontaktu ar ārpasauli, var saasināties potenciāli bīstamas situācijas vai personas garīgās veselības stāvoklis.

Jau ziņots, ka līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību. Šajā laikā būtiski ierobežojumi apmeklētājiem un pienesumiem noteikti arī ieslodzījuma vietās.

 

Top komentāri

DG
D
Vai kāds tiesībsargam bērnībā iestāstījis, ka nauda aug kokos? Valsti piebeidz pandēmija, tūlīt savilksim jostas, bet viņš sapņo par videokonferencēm.
Kad
K
Kad tiks izbeigta Latviešu nodokļu maksātāju naudas šķērdēšana šim briseles kāpostu uzspiestajam "sargam" ar visu viņa kantori?
Rasmuss
R
Mana vecmāmiņa atrodas pansionātā. Diagnoze - progresējoša vecuma demence... Kādas ar viņu var būt videokonferences, kādi telefona zvani, ja viņa par savu vārdu īsti neatceras. Tiesībsargs dzīvo pa mākoņiem!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē