Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vucāns: Ventspils ienākumi no ostas samazināsies par trešdaļu

Prognozējams, ka 2022.gadā Ventspils ienākumi no ostas samazināsies par trešdaļu jeb vienu miljonu eiro salīdzinājumā ar 2019.gadu, kad ienākumi bija aptuveni 3 miljoni eiro, šodien debatēs par grozījumiem "Ostu likumā" sacīja Saeimas deputāts Jānis Vucāns (ZZS/"Latvijai un Ventspilij").

Parlaments noraidīja viņa priekšlikumu, kas paredzēja, ka ostas pārvaldes budžetu būtu jāsaskaņo ar pašvaldību.

Vucāns skaidroja, ka iepriekš šāda kārtība par pašvaldības lomu ostas budžeta saskaņošanā bija pašsaprotama. Taču jaunā kārtība ir izslēgusi pašvaldību no šī procesa un novedusi pie situācijas, kad Ventspils pilsēta lielā mērā esot "spiesta uzturēt ostas teritoriju kārtībā, jo pilsēta nevar pieļaut, ka daļa no tās ir nesakopta", klāstīja politiķis.

Vucāns skaidroja, ka ap 2019.gadu Ventspils no brīvostas pilsētvides sakopšanai saņēma aptuveni 3 miljonus eiro, bet 2020.gadā šī summa bija par pusmiljonu eiro mazāka un paredzams, ka šogad tā saruks vēl par 400 000 eiro.

Šāda situācija samazinās dzīves līmeni iedzīvotājiem, tāpēc pašvaldībai būtu jādod iespēja argumentēt savu viedokli par ostas budžeta izlietojumu, uzsvēra deputāts.

Saeima noraidīja arī deputāta Edgara Tavara (ZZS) priekšlikumu, kas paredzēja noteikt, ka likums stātos spēkā pēc tam, kad būtu saņemti nepieciešamie atzinumi un Ministru kabinets būtu veicis ekonomisko izvērtējumu.

Tavars rosināja sākumā sagaidīt pozitīvu atzinumu par grozījumiem no Konkurences padomes par to atbilstību brīvai un godīgai konkurenci un no Eiropas Komisijas par topošā regulējuma saderīgumu ar Eiropas Savienības iekšējo tirgu. Tāpat Ministru kabinetam sākotnēji būtu jāveic ekonomiskais izvērtējums ostu pārvaldības reformas veikšanai, paredzēja deputāta priekšlikums.

Tavars komisijas sēdē norādīja, ka likumprojekta izskatīšanas gaitā saņēmis atbildi, ka neesot veikts piedāvātā modeļa biznesa plāna izvērtējums. Politiķa ieskatā tas nav pareizi, jo sākotnēji ir jāsaprot, kādi būs uzlabojumi, ko iegūs valsts un pašvaldība no šīs reformas.

Deputāts akcentēja, ka nevar būt tā, ka likuma grozījumi tiek veikti tikai koalīcijas padomes vienošanās un koalīcijas stabilitātes dēļ.

Kā ziņots, Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus "Ostu likumā", kas paredz Rīgas un Ventspils ostas pārveidot par kapitālsabiedrībām.

Parlamentam grozījumi būs jāskata vēl vienā lasījumā. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš tam noteikts 15.decembris.

Likuma nosaukums, kurā paredzēts veikt grozījumus, pašlaik ir "Likums par ostām", taču parlaments to nolēmis pārsaukt par "Ostu likumu".

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē