Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tēma

Vieniem gardums, citiem – fui un pē! © DIENA

Dažādos pasaules nostūros cilvēkiem ir atšķirīgi ēšanas paradumi, kas nereti veidojušies tāpēc, ka konkrētajā vietā kāds pārtikas produkts ir pieejamāks par citiem. Taču tas nav vienīgais faktors. Ķengura, aligatora vai haizivs gaļa Latvijā nav īpaši populāra tieši tāpēc, ka šie dzīvnieki te nemājo, taču vairākums mūsu valsts iedzīvotāju nav nekādā sajūsmā arī par zirga gaļu (par suņa un kaķa gaļu nemaz nerunājot). Kādas ir gaļas ēšanas tradīcijas dažādās valstīs, un no kā tās atkarīgas?

Mendeļejeva ķīmiskais pasjanss © DIENA

Pirms 155 gadiem Krievijas Ķīmijas biedrības locekļi tika iepazīstināti ar Dmitrija Mendeļejeva sagatavotās ķīmisko elementu periodiskās sistēmas pirmo tabulu. Sākotnēji skeptiskā attieksme pret zinātnieka veikumu mainījās nākamajos gados, kad tika atklāti vairāki ķīmiskie elementi, kuru īpašības precīzi atbilda Mendeļejeva prognozētajām.

Trešdaļa nevēlas bērnus © DIENA

Vēl pirms dažām desmitgadēm viens no karstākajiem ilgtermiņa politikas jautājumiem bija potenciālā planētas pārapdzīvotība, toties tagad, iespējams, vajadzētu satraukties par pretējo.

Simtgadnieku skaits strauji aug © DIENA

Tuvākajās desmitgadēs par straujāk augošo demogrāfisko grupu kļūšot simtgadnieki. Ar šādu pārsteidzošu apgalvojumu nākuši klajā amerikāņu zinātnieki.

Kolosāla bagātība un vērienīgi skandāli © DIENA

Pasaulē populārākais sociālais tīkls Facebook 20. dzimšanas dienu aizvadījis bez vērienīgām svinībām, taisnojoties par kārtējiem pārmetumiem, taču vienlaikus audzējot jau tā pasakaino bagātību.

Biedrība labākai dzīvošanai © DIENA

Grīziņkalna apkaimes biedrībai samērā īsajā pastāvēšanas laikā jau izdevies veiksmīgi realizēt vairākus projektus, lai padarītu apkaimes iemītnieku dzīvi ērtāku, drošāku un patīkamāku. Galvenais ir iniciatīva un vēlme darīt, uzsver biedrības pārstāve Marta Kotello.

Šķībs, bet beidzot stabils © DIENA

Pirms 60 gadiem Itālijas valdība lūdza ekspertu palīdzību, lai novērstu slavenā Pizas torņa tālāku sašķiebšanos un sagrūšanu. Taču aizritēja vēl gandrīz četri gadu desmiti, līdz beidzot izdevās atrast piemērotāko inženiertehnisko metodi un nostabilizēt torni.

Smaržas palīdz © DIENA

Dažādi aromāti ne tikai palīdz atcerēties un izdzīvot ar patīkamiem pagātnes notikumiem saistītas pozitīvas emocijas, bet izrādījušies labs līdzeklis pat smagas depresijas māktu cilvēku ārstēšanā

Grumbainie – neuzticami © DIENA

Zināšanu un dzīves pieredzes gūšana iet rokrokā ar laikazoba pierē iegrauztām grumbām, vismaz tāds uzskats valdījis gadsimtiem ilgi. Taču nu tas mainās.

Scientologi reliģijas lauciņā © DIENA

Pirms 70 gadiem Losandželosā tika reģistrēta un sāka darboties pirmā scientoloģijas baznīca. Rona Habarda izlolotā organizācija, kas pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados izpletās visā pasaulē, sākotnēji pozicionējās kā zinātniska un medicīniska iestāde, taču jau pēc pāris gadiem dibinātājs atskārta, ka lielāku peļņu iespējams gūt, pārkvalificējot to par reliģiju.

Skaidrojums algu atšķirībai © DIENA

Rietumu pasaulē daudz apspriestais atalgojuma vienlīdzības jautājums sakņojas senos uzskatos par to, cik kuram dzimumam būtu jāpelna, un šīs paradigmas mainās ļoti lēni.

Slēpotāji piesārņo kalnus © DIENA

Sniegotajās nogāzēs kalnu kūrortos slēpotāji un snovotāji ne vien gūst adrenalīnu no ziemas priekiem, bet arī atstāj sniegā neizzūdošas toksisku "mūžīgu ķīmisko vielu" pēdas. Ar šādu pārsteidzošu secinājumu nākuši klajā Skotijas un Austrijas pētnieki.

Laimīgie un vislaimīgākie © DIENA

Jau drīz klajā nāks ANO paspārnē sagatavotais kārtējais Pasaules laimes ziņojums (The World Happiness Report), un nav šaubu, ka šajā reitingā jeb indeksā vadošās pozīcijas atkal ieņems Ziemeļvalstis. Pērn jau sesto gadu pēc kārtas par laimīgāko pasaules valsti tika atzīta Somija, kurai sekoja Dānija un Islande, bet nekur tālu neatpalika arī Zviedrija (6. vieta) un Norvēģija (7. vieta). Kāds ir šo valstu noslēpums?

Trimdinieks pret paša gribu © DIENA

Pirms 50 gadiem padomju varasiestādes arestēja un no PSRS izraidīja 1970. gada Nobela balvas laureātu literatūrā Aleksandru Solžeņicinu, atņemot viņam padomju pilsonību. Atšķirībā no daudziem citiem antikomunistiski noskaņotiem padomju disidentiem Solžeņicins nevēlējās emigrēt un uztvēra izraidīšanu kā bargu sodu.

Pirkstu nospiedumu līdzības © DIENA

Katrs cilvēka pirksta nospiedums desmitgadēm ilgi tika uzskatīts par unikālu un neatkārtojamu personas identifikatoru, kam nav nekā kopīga ar tās pašas personas citu pirkstu nospiedumiem. Taču jaunākais mākslīgā intelekta (MI) veikts atklājums sašūpojis šo pārliecību.