Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Tēma

Vērīgais penicilīna atklājējs © DIENA

Pirms 95 gadiem skotu bakteriologs Aleksandrs Flemings pamanīja, ka kādu laiku novārtā pamestā Petri trauciņā pelējums nomācis stafilokoku baktēriju vairošanos, un spēja no šī pelējuma izdalīt aktīvo reaģentu, nosaucot to par penicilīnu. Taču aizritēja vairāk nekā 10 gadu, līdz Oksfordas Universitātes pētniekiem izdevās atklāt veidu, kā penicilīnu iegūt ievērojamos apjomos, un varēja sākties antibiotiku uzvaras gājiens.

Brīvprātīgie darītāji © DIENA

Latvijā brīvprātīgā darba veicēju netrūkst, bet ne viena vien organizācija atzīst, ka traucē nesakārtotie likumi. Kur "caurumi" ir vislielākie, kas tiek darīts lietas labā, lai tos aizlāpītu? Un galu galā – kāpēc vispār cilvēki kļūst par brīvprātīgajiem?

Papīra krūzītes indē vidi © DIENA

Vienreizlietojamās papīra krūzītes bija iecerētas kā videi draudzīgs risinājums neapzinīgo kafijas un citu dzērienu cienītāju slāpju remdēšanai.

Avārija prasa pirmo aviopasažiera dzīvību © DIENA

Pirms 115 gadiem, nogāžoties brāļu Raitu konstruētajai lidmašīnai Wright Flyer, gāja bojā amerikāņu armijas leitnants Tomass Selfridžs. Viņš tādējādi kļuva par pirmo aviopasažieri, kas zaudējis dzīvību, avarējot lidaparātam.

Atvēsina pat uz diviem gadiem © DIENA

Pirmā bērna ienākšana jaunā ģimenē ir ārkārtīgi nozīmīgs notikums, kas vienlaikus ienes gan līdz tam neiepazītu laimes sajūtu, gan iepriekš līdz galam neapjaustus pienākumus un raizes.

Ukraiņu ārstes pieturas punkti © DIENA

Cilvēks var izturēt vairāk, nekā domā, saka Irina Romanenko (65), kura savu laika ritējumu iedala divās daļās: pirms un pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Pirms tam bija darbs un dzīve Austrumukrainā, Donbasā, Luhanskā, pēc tam – ceļš uz Latviju, kur viņa atradusi patvērumu no kara un arī darbu.

Džeks un Džekija mij gredzenus © DIENA

Pirms 70 gadiem ASV, Ņūportā, notika grandiozas kāzas – laulības ostā iestūrēja daudzsološais senators Džons Ficdžeralds Kenedijs un talantīgā reportiere Žaklīna Lī Buvjē. Jau mazliet vairāk nekā pēc septiņiem gadiem Kenediju jeb Džeku ievēlēja par ASV prezidentu, bet viņa sieva, kuru dēvēja par Džekiju, kļuva par valsts pirmo lēdiju.

Jaunā sapņu komanda © DIENA

Optimisti varbūt cerēja, bet reti kurš ticēja, ka Latvijas vīriešu basketbola izlase savā Pasaules kausa debijā, laukumā dodoties bez trim potenciālajiem līderiem un papildus tam otrajā spēlē paliekot arī bez kapteiņa, sasniegs labāko astotnieku.

Divreiz lielākas ogas © DIENA

Vai arī jūs esat pamanījuši, ka mūsdienās ogas veikalu plauktos ir krietni lielākas, nekā bija dobēs un krūmos bērnības gados?

Uz skatuves uznāk Google © DIENA

Pirms 25 gadiem Stenforda universitātes studenti Lerijs Peidžs un Sergejs Brins reģistrēja uzņēmumu Google, bez kura pašreizējo interneta vidi ir grūti iedomāties.

Mūsu studenti izvēlas Latviju © DIENA

Valstiskuma balvas laureāts, mecenāts Vilis Vītols (89) par to, kas jāatbalsta vispirms, par demogrāfijas ministriju un par to, ka nevajag studēt ārzemēs.

Lielākie piesārņotāji – miljonāri © DIENA

Klimata izmaiņu piebremzēšanā roka jāpieliek katram planētas iedzīvotājam – tā allaž uzsver pētnieki un likumdevēji, attaisnojot dažādus ieviestos ierobežojumus. Taču pētījums uzskatāmi parāda, ka sabiedrības elite planētu piesārņo ievērojami straujākā tempā nekā vidusmēra cilvēki.

Odze Ukrainas debesīm © DIENA

Nesenais ASV paziņojums par atļauju Nīderlandei un Dānijai piegādāt Ukrainai kaujas lidmašīnas F-16 Ukrainā bija ilgi gaidīts. Ar ko šīs lidmašīnas ir īpašas, un vai tās tiešām varētu mainīt Krievijas sāktā kara gaitu?