Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Tēma

Mode ražo atkritumu kalnus © DIENA

Planētas glābšanas vārdā apģērbi jāvalkā ilgāk. Aptuveni šāds vēstījums izriet no pētījuma par drēbju ražošanas ietekmi uz vidi, liekot aizdomāties, vai tiešām cilvēkam vajag katru gadu mainīt kreklus, bikses un jakas, lai tikai tie atbilstu modes industrijas allaž mainīgajiem priekšrakstiem.

Kaķa urīna smārda noslēpums © DIENA

Ikviens, kura kurpes vai dīvānu pieķēzījis kaķis, ir izjutis šo atbaidoši aso urīna smaku. Smārds no bioloģisko atkritumu konteinera uz tās fona vairs nešķiet tik briesmīgs. Bet kādēļ tieši kaķa čuras ož tik nepatīkami?

Kā Fēnikss no pelniem © DIENA

Pirms pieciem gadiem ugunsgrēkā nopostītās Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošana tuvojas noslēgumam. Francijas prezidenta Emanuela Makrona sākotnējā pārliecība, ka darbus izdosies paveikt līdz 26. jūlijam, kad Parīzē notiks XXXIII olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija, gan izrādījusies pārlieku optimistiska, un tagad tiek prognozēts, ka vairāk nekā 850 gadu vecā katedrāle apmeklētājiem būs pieejama, sākot no decembra vidus

Leģenda no viltus foto © DIENA

Pirms 80 gadiem laikraksts Daily Mail publicēja fotogrāfiju, kurā it kā bija redzams Lohnesa ezerā dzīvojošais mītiskais briesmonis. Tagad jau labi zināms, ka šis attēls ir safabricēts, zinātniskie pētījumi liecina, ka nekādu īpašu anomāliju šajā Skotijas ezerā nav, taču leģenda par tajā patvērušos Nesiju joprojām ir dzīva.

Par atmiņām jādomā © DIENA

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams, neirozinātnieki beidzot atminējuši mīklu, kādēļ tā.

Dziesmu teksti – primitīvāki © DIENA

Vai, klausoties radio, jums šķiet, ka mūsdienu dziesmas kļuvušas pliekanākas un banālākas? Tā nepavisam nav padzīvojušu cilvēku nicīga izturēšanās pret visu moderno.

Anglijas futbola melnā diena © DIENA

Pirms 35 gadiem notika viena no lielākajām traģēdijām Anglijas futbola vēsturē. Ļaužu drūzmā, ko bija izraisījusi policijas nekompetence (tas gan noskaidrojās krietni vēlāk), gāja bojā 96 cilvēki – Šefīldas stadionā Hillsborough notikušās futbola spēles apmeklētāji.

Mūžīgā jaunība slēpjas gauskājos © DIENA

Mikroskopiskie, skarbā vidē izdzīvot spējīgie radījumi ir apveltīti ar spēju draudu gadījumos iemigt un apturēt šūnu novecošanu. Iespējams, viņu izpēte var palīdzēt arī cilvēkiem.

Trešā persona © DIENA

Valsts policija: "Trešo dzimti latviešu valodā mēs neieviesīsim, bet trešo personu ikvienā potenciāli seksuālā aktā gan!"

Vīrieši – lielāki "kaķu cilvēki" © DIENA

Rietumu sabiedrības kolektīvajā apziņā dzīvnieku mīlestība ir "sieviešu specialitāte". Mājdzīvniekus iemīļojušas gan jaunas skolnieces, gan rūdītas "kaķu tantes", par četrkājainajiem draugiem rūpējoties gluži kā par saviem bērniem.

ABBA zvaigzne popmūzikas debesīs © DIENA

Pirms 50 gadiem Eirovīzijas dziesmu konkursā uzvarēja zviedru kvartets ABBA ar dziesmu Waterloo. Šis panākums bija lielisks tramplīns starptautiskas popularitātes iegūšanai, un zviedri iespēju neizniekoja, kļūstot par vienu no pasaules slavenākajām popgrupām pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu otrajā pusē un astoņdesmito sākumā

Būt blakus un rūpēties © DIENA

Pavisam nejauši 2017. gadā Linda Penēze vietnē Facebook ieraudzīja kāda Bērnu slimnīcā esoša mazuļa mammas ierakstu ar lūgumu ziedot rotaļlietas un citu nepieciešamo bērnunama bērniņam no blakus palātas, kurš ārstniecības iestādē bija pavisam viens. Šī ziņa deva ierosmi iniciatīvai Lielas rūpes par mazajiem, kas nu jau vairāk nekā sešus gadus nodrošina auklīšu pakalpojumus mazuļiem, kuri dažādu iemeslu dēļ slimnīcā ārstējas vieni, bez pavadošā pieaugušā