Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Dabīgās kosmētikas ražotājus likumi nesargā

Zinātnieki ik gadu nāk klajā ar jauniem atklājumiem par dažādu ķīmisko vielu toksisko iedarbību. Arī kosmētikas lauciņā aizliegto vielu saraksts regulāri tiek papildināts ar simtiem jaunu nosaukumu. Tomēr atšķirībā no pārtikas, kur bioloģiskās lauksaimniecības produktus strikti regulē Eiropas Savienības (ES) regula, kosmētikas produktu nozarē Eiropā un arī citviet pasaulē likumi nedefinē, kas ir vai nav dabīga kosmētika.

Pieprasījums audzis

Tirgū pircējam pieejami daudzi kosmētikas līdzekļi, kas tiek pozicionēti kā dabīgi, izgatavoti no augu valsts sastāvdaļām, taču to sastāvā iekļautas vielas, kuras satur no naftas produktiem izgatavotās minerāleļļas vai sintētiskus konservantus un parfīmus, parabēnus vai propilēna glikolu. Norādes - dabīgs vai ekoloģisks - vēl neliecina, ka šī kosmētika ir pilnībā brīva no ķīmiskām vielām. Vienīgais dabiskas, ekoloģiski tīras kosmētikas kvalitātes garants ir atsauce uz starptautiski atzītu sertifikāciju.

MADARA Cosmetics ir pirmais kosmētikas ražotājs Latvijā, kura visi produkti ir pilnībā dabiski, atzīti par ekoloģiskiem un sertificēti pēc starptautiskā Ecocert standarta. Kā atzīst MADARA Cosmetics vadītāja Lotte Tisenkopfa-Iltnere, pieprasījums pēc dabiskās kosmētikas pasaulē strauji audzis, un augusi arī sertificēšanas institūciju kompetence. "Līdz ar to arī prasības kosmētikas produktu sertifikācijā kļuvušas daudzkārt skrupulozākas, nekā tas ir citu nozaru pretendentiem uz ekoloģiska produkta statusu," norāda L. Tisenkopfa-Iltnere. MADARA Cosmetics jau kopš 2006. gada ir mērķis kļūt par vienu no pazīstamākajiem dabīgās kosmētikas zīmoliem Eiropā.

Pēc franču tradīcijām

Mūsdienās kosmētikas ražošanā tiek izmantoti vairāk nekā astoņi tūkstoši dažādu izejvielu, tikai daļa no tām - augu eļļas, ekstrakti, ēteriskās eļļas - ir dabīgas. Lielākā daļa ir laboratorijās sintezēti ķīmiskie savienojumi, kas cilvēka organismam var būt kaitīgi. Tāpēc ir noteikts kosmētiskās sertificēšanas standarts - noteikumu kopums, kas regulē, kādas izejvielas ražotājs drīkst produktam pievienot, kādiem ražošanas procesa un iepakošanas kritērijiem produktam ir jāatbilst.

Vēsturiski dažādās Eiropas valstīs kosmētikas standarti un sertificētāji ir veidojušies kā ražotāju apvienības vai neatkarīgas organizācijas. MADARA produkciju sertificējusi pasaulē lielākā neatkarīgā bioloģisko produktu sertificēšanas institūcija Ecocert, kas veic 30% no visām bioloģiskās lauksaimniecības inspekcijām pasaulē. Šo institūciju 1991. gadā dibinājuši Francijas bioloģiskie lauksaimnieki, un pašlaik tā kļuvusi par vienu no nozīmīgākajām neatkarīgajām sertificēšanas institūcijām, kas darbojas 80 valstīs un izstrādājusi standartus dabīgajai kosmētikai, smaržām, mājķīmijai, bioloģiskas izcelsmes tekstiliju un apģērbu ražošanai.

Ecocert standartam ir divi līmeņi - dabīgā un organiskā kosmētika un dabīgā kosmētika. Standarts nosaka, ka dabīgās un organiskās kosmētikas sastāvā vismaz 95% no lauksaimniecības izcelsmes izejvielām ir bioloģiski audzētas un vismaz 10% no kopējā produktu izejvielu daudzuma ir bioloģiski sertificētas. Šo līmeni visbiežāk piemēro produktiem ar augstāku augu eļļu sastāvu, piemēram, krēmiem, ķermeņa eļļām. Savukārt dabīgās kosmētikas sastāvā vismaz 50% no lauksaimniecības izcelsmes izejvielām ir bioloģiski audzētas un vismaz 5% no kopējā produktu izejvielu daudzuma ir bioloģiski sertificētas. To piemēro produktiem ar augstu ūdens sastāvu, piemēram, šampūniem, dušas želejām, jo ūdens nav lauksaimniecības produkts un tādēļ nevar būt bioloģiski sertificēts.

Ecocert pieļauj piecu dabīgajiem identisku konservantu izmantošanu produktos, ja vien to daudzums nepārsniedz 5% no visām izejvielām, - tie ir benzilspirts, sorbīnskābe, benzoskābe, salicilskābe, dehidroacetskābe (DHA). Šiem konservantiem identiskas vielas ir sastopamas dabā, taču izmaksu vai ekoloģisku apsvērumu dēļ tās sintezē laboratorijā. Ecocert arī stingri definē iepakojuma prasības - tam jābūt pārstrādājamam, dabai draudzīgam - un pārbauda ražotnes energoefektivitāti un ietekmi uz vidi.

Prasību ziņā - stingrākie

Eiropā ir vairākas ietekmīgas kosmētikas produktu sertificēšanas institūcijas, piemēram, BDIH, Soil Association, ICEA, Cosmebio, NaTrue. Lai pircējiem atvieglotu orientēšanos, 2010. gadā sešas organizācijas apvienojās un izveidoja vienotu Eiropas dabīgās kosmētikas sertifikācijas standartu - Cosmos. Ecocert un Cosmos prasību ziņā ir visstingrākie.

MADARA Cosmetics ražotnē mēs varam apskatīt telpas, kurās iekļūt iespējams tikai speciālās virsdrēbēs. Nonākam galvenajā telpā, kurā pēc oriģinālām - ražotnes laboratorijā izstrādātām - formulām tiek veidoti visi MADARA produkti. Izrādās, šajā, ar modernām ierīcēm aprīkotajā tehniskajā telpā pat grīdas drīkst mazgāt tikai ar ekoloģiski draudzīgiem līdzekļiem. "Arī iekārtu uzturēšanai nedrīkstam izmantot sintētiskus līdzekļus, jo teorētiski tie var ietekmēt kosmētikas produktu," norāda uzņēmuma vadītāja. Sertifikācijas institūcija divreiz gadā inspicē pašu ražotni un tās dokumentāciju, pārliecinoties, lai standartam atbilstu gan uzņēmumā izstrādātās formulas, gan ražošanas process, gan mārketinga materiāli, kā arī iepakojuma materiāli un pat apdruka. Arī kosmētikā izmantoto izejvielu piegādātāji tiek inspicēti - tiem jābūt sertificētiem, un kosmētikas ražotāja pienākums ir to apliecināt ar atbilstošiem dokumentiem.

Uzņēmuma sievišķīgākajā daļā - laboratorijā - varam apskatīt neskaitāmas krāsainas pudelītes ar dabiskajām izejvielām - augu ekstraktiem, kas katram kosmētikas produktam piešķir konkrētu aktīvu iedarbību. Latvijas daba ir galvenais uzņēmuma izejvielu resurss - mūsu valstī iegūto augu ekstraktus pievieno pilnīgi visiem sortimenta produktiem. MADARA Cosmetics sadarbojas ar piecām Latvijas bioloģiskajām saimniecībām, kuras ir ieguvušas ES oficiālo sertifikātu un to produkcijas kvalitāte atbilst visām ES regulām. Šīs saimniecības pēc uzņēmuma strikti noteiktām prasībām sagatavo augu drogas. Prasības ir dažādas, piemēram, auga ziedlapiņām jābūt noteiktus centimetrus garām vai tikai baltā krāsā, noteiktā veidā smalcinātām, ar precīzu mitruma daudzumu un tamlīdzīgi. "Dabisko kosmētikas produktu ražotājam prasības ir ārkārtīgi stingras. Ražotājam viennozīmīgi būtu vienkāršāk strādāt bez uzraugošas sertificēšanas institūcijas. Tas, iespējams, arī ir iemesls, kāpēc daudzi ražotāji nevēlas sevi apgrūtināt ar standartu ievērošanu," secina L. Tisenkopfa-Iltnere.

Pārbauda arī iedarbību

No dabiskām izejvielām iegūtās kosmētikas ražošanas process ir daudz sarežģītāks un arīdzan dārgāks nekā tad, ja kosmētikas ražošanas ceļš nav tik dabīgs. Piemēram, MADARA jaunā produkta - Micelārā ūdens ar hialuronskābi - sastāvā iekļautās ziemeļu peonijas izmaksas lēšamas virs 130 eiro par kilogramu. Vienas partijas saražošanai nepieciešami vairāki kilogrami šīs izejvielas. Atsevišķu izejvielu, piemēram, zilās rudzupuķes, cena sniedzas līdz pat vairākiem simtiem eiro par kilogramu.

Arī ceļš līdz galaproduktam ir darbu prasošs un laikietilpīgs. MADARA Cosmetics sadarbojas ar Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes Bioanalītikas un biodozimetrijas laboratoriju, kurā pētnieki testē konkrētu augu sastāvā esošo aktīvo vielu iedarbību uz cilvēka ādu vēl šūnu līmenī. Pēc tam jau izstrādāts kosmētikas produkta paraugs tiek nodots testēšanai ārstiem dermatologiem. Kā norāda L. Tisenkopfa-Iltnere, ražotājam ir jāpārbauda arī pilnībā dabiska produkta iedarbība uz cilvēka ādu. Tie ir visnotaļ skrupulozi pētījumi, kas prasa vairākus gadus.

"Liels sasniegums ir Eiropā izveidotais vienotais sertificēšanas standarts prasībām dabīgās kosmētikas ražošanā. Nākamais līmenis būtu šo vienoto standartu iekļaut arī oficiālajā likumdošanā, kas ES attiecas uz kosmētikas nozari. Tas atvieglotu godīgu konkurenci ražotājiem," uzsver L. Tisenkopfa-Iltnere un turpina: "Pašreiz kosmētikas tirgū ražotāji, kuri vēlas savu produktu pārdot kā ekoloģisku, tam pievieno arī konservantus. Ekopārtikas nozarē tas nebūtu iespējams, taču kosmētikas jomā to drīkst darīt, jo normatīvajos dokumentos šāda aizlieguma nav. Rezultātā - uz iepakojuma ražotājs uzsver produkta dabisko izcelsmi, bet tikai tie, kas orientējas sarežģītajos nosaukumos izmantoto izejvielu uzskaitījumā, saprot, ka šāds produkts nevar būt dabisks. Jāatzīst, ka pašreizējā situācija tiem ražotājiem, kas nav principiāli, ļauj spekulēt."

Vienīgais veids, kā pasargāt godīga, zaļi domājoša dabīgas un organiskas produkcijas ražotāja intereses un patērētāju no maldinošas informācijas, ir kosmētikas sertifikācija, ko uz iepakojuma apstiprina starptautisko sertifikācijas organizāciju logotipi.

Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena