Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Āda jāpasargā, arī ejot uz veikalu

Nedaudz apmācies laiks, blāva saule debesīs un nepieciešamība pēc siltākas jakas nebūt nenozīmē, ka par ādas aizsardzību pret ultravioletajiem (UV) stariem nav jādomā. Ierasti šī tēma cilvēkiem kļūst aktuāla siltākajos vasaras mēnešos – jūlijā un augustā, kad nemitīgi tiek atgādināts par augsto UV starojuma līmeni, taču jau tagad tai jābūt vienai no cilvēku rūpēm. Diemžēl realitātē tā nav, un tas atspoguļojas arī statistikā.

Arī ikdienā

Ņemot vērā, ka patlaban ārā vēl nav tik silts, lai vairums cilvēku domātu par gulšņāšanu pludmales smiltīs un sauļošanos šī vārda tiešākajā izpratnē, daudzi nemaz neaizdomājas, ka arī ikdienā, pat ierastā pastaigā uz veikalu, viņu āda tiek pakļauta UV staru iedarbībai. Tomēr 90% no visiem ādas audzējiem sastopami tajās vietās, kuras ir ilgstoši pakļautas saulei. Tā ir seja, deguns, ausis, piere, dekoltē daļa, stilbi un apakšdelmi, kurus cilvēki visbiežāk pakļauj UV staru iedarbībai, pat neatrodoties saulē, Dienai skaidro biedrības Dermatologi pret ādas vēzi valdes priekšsēdētājs, dermatologs Raimonds Karls. Līdz ar to par aizsardzību pret sauli jūlija vidū domāt noteikti ir par vēlu. Ņemot vērā, ka UV starojums spēcīgs ir jau pavasara mēnešos, īstais laiks, lai parūpētos par savu ādu, ir jau pat martā. Diemžēl fakts, ka cilvēki ikdienā par šīm lietām neaizdomājas un nelieto aizsargkrēmus, liecina par sabiedrības neizglītotību un veselības mācības trūkumu, uzskata speciālists.

Ja sauc palīgā

Ja tomēr ilgāks laiks bez speciālajiem aizsargkrēmiem pavadīts ārā, jāseko līdzi ādas stāvoklim. Pirmās pazīmes, ka āda jau "sauc palīgā", ir sūrstoša sajūta un apsārtums. Attiecīgi, ja apkārtējie cilvēki jau sāk teikt, ka āda izskatās sarkana, būtu ieteicams pārtraukt atrašanos UV staru ietekmē, un vērā jāņem fakts, ka apsārtums tikai pastiprināsies, atgādina Karls.

Savukārt, ja runa ir par situācijām, kad cilvēkam jau jāvēršas pie speciālista, tad īpaša uzmanība jāpievērš veidojumiem uz ādas. Respektīvi, uztraukties jāsāk, ja parādās neskaidra pigmentācija, kura progresē, vai parādās nepigmentēti veidojumi, kuriem ir tendence augt. Tomēr Karls saviem pacientiem norādot, ka pie ārsta vajadzētu atnākt pat pie mazākajām bažām, lai pārliecinātos, ka viss ir kārtībā. Tieši agrīna diagnostika ir būtiska, lai cilvēkam efektīvi palīdzētu.

Īpaša vērība bērniem

Pieaudzis cilvēks var pastāstīt, kas viņam sāp un kas ir atgadījies, bet bērns to nespēs izdarīt, tāpēc līdz tam vecumam, kad bērns sāk runāt, saulē viņu laist nedrīkst, uzskata Karls. Tieši maziem bērniem āda ir daudz jutīgāka nekā pieaugušajiem, un UV starojuma ietekme var būt vēl negatīvāka. Tajā brīdī, kad bērns jau runā un pats sāk staigāt, viņš jau var atrasties saulītē, taču vērā jāņem vairākas lietas. Pirmkārt, tā kā bērniem ir jutīgāka āda, aizsargkrēmam jābūt ar lielāku aizsardzību pret UV stariem. Otrkārt, bērnam noteikti galvā jābūt cepurei, kas aizsargātu ne vien pret UV starojumu, bet arī pret saules dūrienu. Treškārt, vecākiem jāpievērš īpaša vērība, lai bērns saņemtu pietiekamu daudzuma šķidruma. Diemžēl, jo vairāk bērnībā cilvēks saņem UV starojumu, jo lielāka iespējamība, ka vēlāk radīsies ādas problēmas, atzīmē Karls.

Tam, ka tieši bērnu aizsardzībai pret UV starojumu jāpievērš lielāka vērība, piekrīt arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pediatre Arina Lazareva. Viņa Dienai atzīmē, ka saule, protams, ir silta un patīkama, taču viss jādara ar saprātu un mēru, ņemot vērā dermatologu rekomendācijas.

Parādās arī statistikā

Diemžēl nedomāšana par savas ādas veselību var beigties ar bēdīgām sekām. Melanoma ir viena no bīstamākajām onkoloģiskajām slimībām, ar kuru Latvijā katru gadu saslimst vairāk nekā 200 iedzīvotāju. Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem, pērn saslimušo skaits ar melanomu bija 202 cilvēki, bet 1254 konstatēti citi ļaundabīgi ādas audzēji. Mirstība ar melanomu gan pēdējos piecos gados būtiski nepieaug. Pērn ar melanomu miruši 64 cilvēki, bet vēl gadu iepriekš – 83. Savukārt mirušo skaits ar citiem ādas ļaundabīgajiem audzējiem attiecīgi ir 48 un 58.

Karls uzskata, ka esošā statistika obligāti neuzrāda pozitīvas tendences – iespējams, tās ir vienkārši pagaidu svārstības. Lai gan speciālists cer, ka saslimušo cilvēku skaits samazināsies turpmākajos gados, šobrīd viņš tāds optimists neesot. Turklāt ik pa laikam speciālisti atzīmē, ka oficiālajos reģistros neparādās visi ļaundabīgo ādas audzēju pacienti. Patiesais saslimušo cilvēku skaits varētu būt pat par 60% lielāks.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko